Πολιτική

ΜέΡΑ25: Οι συναντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη κατά την περιοδεία του στην Αργολίδα

Η Αργολίδα είναι ο πρώτος σταθμός της τριήμερης περιοδείας του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στην Πελοπόννησο τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου. Επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Πήγασος”, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αργολίδας, γιατρούς και εργαζόμενους του Νοσοκομείου Ναυπλίου ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με μέλη του Κινήματος Αργολίδας κατά των πλειστηριασμών.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΠΗΓΑΣΟΣ» μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και συνομίλησαν με αγρότες του συνεταιρισμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.

Οι αγρότες αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ενέργεια, τους εργάτες γης, το ασφαλιστικό, τα λιπάσματα, το θέμα της ύδρευσης και την ερημοποίηση με την εγκατάλειψη της αγροτικής γης και της υπαίθρου από τους νέους παραγωγούς. Ενώ χαρακτήρισαν ως τον μεγαλύτερο εμπαιγμό που έχει γίνει στους αγρότες το ζήτημα της διαχείρισης των αποζημιώσεων τους για τις περσινές καταστροφές από την Κυβέρνηση. «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την αγροτιά» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι η ερημοποίηση της γης και η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της μέσα από απαλλοτρίωση από μεγάλες εταιρείες που αγοράζουν γη και την κρατάνε. «Πρόκειται για συστηματική εγκατάλειψη της υπαίθρου με φωτοβολταϊκά αντί για παραγωγή στους αγρούς, αυτό είναι το μοντέλο υπανάπτυξης τους» επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως κάποτε λέγαμε πως εξάγουμε μόνο πορτοκάλια, τώρα δεν εξάγουμε ούτε αυτά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

«Από τη μία μεριά το κόστος της ενέργειας, diesel, το νερό από την άλλη μεριά η απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους που καταστράφηκαν πέρυσι με τη θεομηνία, με τον παγετό. Όμως όλο αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο είτε είμαστε στο θεσσαλικό κάμπο είτε είμαστε στην Έδεσσα είτε είμαστε στις Σέρρες είτε είμαστε εδώ στην Αργολίδα βλέπουμε ότι υπάρχει και είναι σχεδιασμένο, είναι κομμάτι ενός σχεδίου υποανάπτυξης, η ερημοποίηση της υπαίθρου.

Η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού σε ένα πολύ μικρό ποσοστό με τους περισσότερους από αυτούς να είναι προλετάριοι της γης, η γη να ανήκει σε μεγάλες εταιρείες, στα λεγόμενα funds, όπως έρχονται και παίρνουν τα σπίτια του κόσμου, έρχονται και παίρνουν την αγροτική γη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αργολίδα, παντού, τα χωριά να γίνουν airbnb, χωρίς καμία ουσιαστική ανάπτυξη για την εγχώρια κοινωνία, τα παιδιά να μεταναστεύσουν είτε εντός Ελλάδας είτε εκτός.

Αυτό το φάσμα της ερημοποίησης είναι ο μεγάλος κίνδυνος, η μεγάλη απειλή για την οποία εμείς ως ΜέΡΑ25 την αντιπαλεύουμε με συγκεκριμένες προτάσεις ανακούφισης, προσωρινής αλλά μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μια βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης για τις αγροτικές μας περιοχές».

 

Συνάντηση με επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους

Συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας είχε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

Οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι έθεσαν στο κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τα οικονομικά απότοκα της πανδημίας, των μνημονίων και της ακρίβειας, το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, της φορολόγησης, της τραπεζικής πίστης και των κόκκινων δανείων.

«Το φορολογικό δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, ούτε το τραπεζικό σύστημα που είναι κλειδωμένο προς τη μικρομεσαία επιχείρηση την ώρα που ξεπουλάει τα δάνεια του κόσμου ενήμερα και μη» ανέφεραν οι εκπρόσωποι του κλάδου ενώ δήλωσαν εν γένει απαισιόδοξοι για την κατάσταση.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κοινά και μεγάλα σε όλη τη χώρα καθώς αυτός είναι και ο στόχος.

«Έχουμε κινήσει γη και ουρανό για το ζήτημα των κόκκινων δανείων καθώς με την πτώχευση που επήλθε κλήθηκαν οι ιδιώτες να πληρώσουν το μάρμαρο” ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και μίλησε για funds που ανήκουν και κινούνται στους κύκλους τους κυβερνητικούς, της Μητσοτάκης Α.Ε., ενώ επισήμανε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος για την επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών και για τη μείωση του ΦΠΑ.

 

Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

Συζήτηση με τα ΔΣ των Σωματείων Γιατρών και Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Ναυπλίου είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε σε έλλειψη υποδομών και σοβαρή υποστελέχωση, ενώ αναφέρθηκε σε μια συνολική απαξίωση του ΕΣΥ όχι μόνο από τη σημερινή Κυβέρνηση, ακόμα και επί κορονοϊού, αλλά και των προηγούμενων Κυβερνήσεων και της ηγεσίας της ΕΕ που προωθεί την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του αναφέρθηκε σε σχέδιο για την αποδόμηση του ΕΣΥ, όταν ακόμα και με την άδεια της ΕΕ για δαπάνες στη δημόσια υγεία μέσα στην πανδημία η Μητσοτάκης Α.Ε. προωθούσε την αποψίλωση και την ιδιωτικοποίηση. «Τα νοσοκομεία καταρρέουν και οι μνημονιακές Κυβερνήσεις υποβαθμίζουν το ΕΣΥ» ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνομίλησε και με επικουρικούς που του επισήμαναν τα προβλήματα με τις ελαστικές και τις ολιγόμηνες συμβάσεις τους που υποβιβάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών και την ίδια την δημόσια υγεία.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:

«Είτε είμαστε εδώ στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, το οποίο όποιος το δει θα δει ότι καταρρέει, είτε ήμασταν την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο, σχεδόν καινούργιο, πανέμορφο νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αλεξανδρούπολη, στη Θράκη δεν έχει σημασία το κτηριακό, το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι εδώ μέσα, είναι υποστελεχωμένο. Πάνω από τους μισούς είναι σε κατάσταση ομηρείας με συμβόλαια τα οποία λήγουν ανά πάσα στιγμή και δεν ξέρουν τι θα γίνει, με μισθούς ισχνότατους, χάνουμε τους μισούς γιατρούς και νοσοκόμους μας και νοσοκόμες μας κάθε χρόνο, αν είναι δυνατόν. Αυτό είναι το πραγματικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Και έχεις μια Κυβέρνηση και ένα σύστημα το οποίο και λειτουργεί και υπό την πίεση της τρόικας από το 2010 που έχει ένα στόχο, την απαξίωση. Να κρατηθεί αυτό μόνο και μόνο για να δένουν τις πληγές των φτωχών και να τους πετάνε στο δρόμο και να προωθούν, να εξωθούν τον ελληνικό λαό σε ιδιωτικές κλινικές που εξορισμού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, το είδαμε αυτό στη διάρκεια της πανδημίας, και που είναι πιο ακριβές από ότι θα ήταν αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν ήταν σωστά εξοπλισμένο. Στο ΜέΡΑ25 γι’ αυτό υπάρχουμε για να αντιπαλέψουμε αυτήν την ιδιωτικομανία, αυτήν την λεηλασία, οτιδήποτε είναι δημόσιο και οτιδήποτε είναι αγαθό».

Με μέλη του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών

 

Συνάντηση με μέλη του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών είχε ο  Γιάνης Βαρουφάκης στο Ναύπλιο στο θεατράκι του ΟΣΕ.

Τα μέλη του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών ανέφεραν ότι έδιναν και δίνουν μια άνιση μάχη με όσους επιβουλεύονται τα σπίτια του κόσμου. Οι εκπρόσωποι του Κινήματος αναφέρθηκαν και στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ιδιώνυμο για όσους αντιστέκονταν σε αυτούς. Τέλος αναφέρθηκαν και στις διώξεις, τις καταδίκες, αλλά και τις αρκετές εκκρεμείς υποθέσεις για τα μέλη του Κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως ότι έγινε με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους και την διαπραγματευτική ισχύ τους, ατομικά, απέναντι στους εργοδότες προτείνει ο κ. Τσίπρας να γίνεται με ατομική διαπραγμάτευση των δανειοληπτών απέναντι στις πανίσχυρες τράπεζες και τα funds, τους δανειστές. «Είμαστε σε φάση αναζωπύρωσης νέων πλειστηριασμών και δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα σε αυτό που προωθεί η Κυβέρνηση με την χορήγηση δανείων εξπρές για να αγοράζουν τα κοράκια τα σπίτια του κόσμου στους πλειστηριασμούς, κάτι που όπως επισήμανε βασίζεται σε όσα προώθησε πριν την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που με το 3ο μνημόνιο έστρωσε τον δρόμο σε όλα αυτά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

«Κατ’ αρχάς τους ευχαρίστησα για τον αγώνα που έχουν κάνει τόσα χρόνια εναντίον αυτού του ονείδους των πλειστηριασμών, μιας διαδικασίας φτωχοποίησης του ελληνικού λαού υπέρ τραπεζών που ο ελληνικός λαός έχει διασώσει ξανά και ξανά και αυτής της διαδικασίας της δημιουργίας μιας ψευτοαγοράς η οποία αυτή τη στιγμή δημιουργεί νέα κέρδη για ξένα funds βασισμένα πάνω στην παραγωγή νέων κόκκινων δανείων. Είναι σαν να έχεις ένα νοσοκομείο που παράγει καρκίνο για να κερδίζουν κάποιοι που πουλάνε φάρμακα για τον καρκίνο.

Είναι τραβηγμένο το παράδειγμα αλλά δεν είναι καθόλου τραβηγμένο όσον αφορά στην πραγματικότητα για τους νέους πλειστηριασμούς που έρχονται.

Το ΜέΡΑ25 έχει καταθεσει τεχνονρατικά άρτια πρόταση για το τι θα έπρεπε να αντικαταστήσει αυτήν την ψευτοαγορά, την απαράδεκτη αγορά του Ηρακλή, την ονομάζουμε Οδυσσέας, μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που θα γίνεται όλο και πιο επίκαιρη καθώς τα κόκκινα δάνεια αυγατεύουν και αυγατεύουν της νέας λιτότητας, της ακρίβειας, όταν ο άλλος δεν μπορεί να πληρώσει τη ΔΕΗ δεν θα πληρώσει το δάνειο, θα κοκκινίσει και θα έχουμε νέο τέτοιο γύρο πλειστηριασμών και αισχροκέρδειας των ολιγαρχών».

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Η JYSK αναζητά Πωλητές/τριες στο Άργος

Η JYSK αναζητά Πωλητές/τριες στο Άργος ΠΩΛΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΑΡΓΟΣ 21100, ΑΡΓΟΣ, 1Ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ…

1 ώρα πριν

Ο Ι. Μαλτέζος στην εκδήλωση της ΦΙΛΜΑ: “Να ξαναλειτουργήσουν οι εγκαταλελειμμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί”

Ο Ι. Μαλτέζος στην εκδήλωση της ΦΙΛΜΑ Με επιτυχία πραγματοποιηθήκαν οι εκδηλώσεις της ΦΙΛΜΑ σε…

2 ώρες πριν

Η Γιορτή Στίβου των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Η Γιορτή Στίβου των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Άργους-Μυκηνών Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Συλλόγων…

3 ώρες πριν

Τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στις Κοκκινάδες Λυγουριού

Από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου, ο ιερός ναός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και…

3 ώρες πριν

Απαγορεύσεις για αγκυροβολία σκαφών και μπάνια σε περιοχές του Τολού και του Βιβαρίου

Απαγορεύσεις για μπάνια σε περιοχές του Τολού και του Βιβαρίου Με αποφάσεις του Λιμενάρχη Ναυπλίου,…

4 ώρες πριν

Επταήμερη εκδρομή του Συλλόγου Αργείων “Ο Δαναός” στην Κρήτη

εκδρομή του Συλλόγου Αργείων "Ο Δαναός" στην Κρήτη Ο Σύλλογός Αργείων "Ο Δαναός" οργανώνει και…

4 ώρες πριν