Ελλάδα-Κόσμος

Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Την παραίτησή της απο τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας ανακοίνωσε η Λιζ Τρας.

Σε ανακοίνωση που έκανε η ίδια έξω απο την Νταουνινγκ Στριτ ανέφερε πως πρόκειται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά από μια ταραγμένη θητεία 45 ημερών, κατα την οποία έχασε δύο βασικούς υπουργούς και έχασε την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των δικών της βουλευτών.

Η παραίτηση έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού θα γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Συντηρητικών.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Τι προηγήθηκε

Η χθεσινή ψηφοφορία για το fracking (την απαγόρευση δηλαδή της αμφιλεγόμενης μεθόδου υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου) αποδείχτηκε ιδιαίτερα επεισοδιακή, με την πρόταση των Εργατικών να καταψηφίζεται.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Τρας αποδοκιμάστηκε πολλές φορές μέσα στο κοινοβούλιο, ειδικά όταν δήλωνε πως “είμαι μαχήτρια”, πράγμα που χρειάστηκε να επαναλάβει αρκετές φορές για να ακουστεί, μέσα σε γιουχαΐσματα, χλευαστικά σχόλια και έντονες επικρίσεις που είχαν “σκεπάσει” τη φωνή της.

Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας κέρδισε την ψηφοφορία με 326 ψήφους έναντι 230, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, 40 Συντηρητικοί βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κρις Μπράιαντ από το Εργατικό Κόμμα, είπε ότι είδε τους βουλευτές των Τόρις να “εκφοβίζονται” κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας: “Υπήρχαν πολλά μέλη των Συντηρητικών που ήταν εντελώς αβέβαιοι για το αν τους επιτρεπόταν να ψηφίσουν την πρόταση των Εργατικών”.

Η ρωγμή στους Τόρις έγινε ακόμη πιο βαθιά μετά την παραίτησή της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, έπειτα από μόλις 43 ημέρες στη θέση, για να γίνει η υπουργός με τη μικρότερη θητεία από το 1834!

Στην επιστολή της προς την Τρας, την οποία η παραιτηθείσα υπουργός Εσωτερικών δημοσιοποίησε μέσω Twitter, η Σουέλα Μπράβερμαν παραδέχτηκε ότι έστειλε επίσημο έγγραφο μέσω του προσωπικού της e-mail, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας της κυβέρνησης. “Έκανα λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη και παραιτούμαι”.

Ωστόσο, εξέφρασε “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησης Τρας στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση “αθέτησε βασικές υποσχέσεις”, αναφέροντας ειδικότερα την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η παραίτηση της Σουέλα Μπράβερμαν -η οποία διεκδίκησε την ηγεσία των Συντηρητικών στην εσωκομματική διαδικασία για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον- λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, προκάλεσε νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Βραυρώνα: Βρέφος βρέθηκε νεκρό πεταμένο στα σκουπίδια

Βραυρώνα: Βρέφος βρέθηκε νεκρό Μία υπόθεση φρίκης εκτυλίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης 9/5 στη Βραυρώνα,…

3 ώρες πριν

Όλη η απόφαση για ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας και ανασφάλιστα ΙΧ

Νέο σύστημα ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, για όσα δεν έχουν περάσει…

4 ώρες πριν

Το ΚΚΕ Αργολίδας για τη μεγάλη μείωση της ενίσχυσης του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση και την ΚΑΠ

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Αργολίδας του ΚΚΕ Η δίκαιη οργή των βιοπαλαιστών αγροτών να αποτελέσει κριτήριο…

4 ώρες πριν

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της “Νίκης” Γεώργιος Ρούντας επισκέφθηκε το Άργος

Στο Άργος για την εορτή του πολιούχου Αγίου Πέτρου βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της "Νίκης" και…

5 ώρες πριν

Επίδαυρος: Πιάστηκε να καλλιεργεί κάνναβη σε γλάστρες

Επίδαυρος: Πιάστηκε να καλλιεργεί κάνναβη σε γλάστρες Συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης 9/5 σε τοπική…

6 ώρες πριν

Ευχαριστήριo στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Άργους

Ευχαριστήρια επιστολή προς το Γενικό Νοσοκομείο Άργους Η οικογένεια της εκλιπούσας Χρυσούλας Χρόνη αισθάνεται την…

7 ώρες πριν