“Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση” Γιατρών: Κάλεσμα στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή και στήριξη των ψηφοδελτίων της απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών μπροστά στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων που διεξάγονται στις 16 και 17 Οκτώβρη.

«Απευθυνόμαστε σε σένα που ζεις από τη δουλειά σου, είτε ως μισθωτός του δημόσιου τομέα είτε ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνεται στο κάλεσμα, που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Μέσα στην πανδημία όλοι μας βιώσαμε με ιδιαίτερη όξυνση τις συνέπειες των πολιτικών που εφάρμοσαν διαδοχικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και γενικά στην Υγεία όλες οι κυβερνήσεις.

Οι ανύπαρκτες δομές δημόσιας Υγείας καθιστούσαν ανέφικτη την αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση.

Η αυτοδιάγνωση και η εκχώρηση ιατρικών πράξεων σε φαρμακεία είχαν αναμφισβήτητα αρνητικό αποτύπωμα για την προστασία της υγείας των ασθενών και της δημόσιας υγείας.

Το βάπτισμα ως “κρεβατιών ΜΕΘ” διαφόρων πρόχειρων, μη εξοπλισμένων κλινών και η τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων οδήγησαν σε επιδείνωση των όρων θεραπείας ασθενών COVID.

Η μετατροπή των νοσοκομείων σε “μιας νόσου” εκτίναξε τη non COVID θνησιμότητα.

Η επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών και των ασθενών μας όχι απλά συνεχίζεται και μετά την πανδημία αλλά εντείνεται και επιταχύνεται.

Κοινός παρονομαστής αυτής της επίθεσης είναι η κυριαρχία των νόμων της αγοράς στον κλάδο της Υγείας (…)

Οι ίδιοι νόμοι της αγοράς αποτελούν, επίσης, τη μήτρα της επίθεσης που βιώνουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Τα τεράστια κέρδη των ομίλων Υγείας, των αλυσίδων πολυϊατρείων και των διαγνωστικών κέντρων συνδέονται με την εκμετάλλευση της δουλειάς εργαζόμενων επιστημόνων και συνολικά όλων των υγειονομικών. Βασικός νόμος της αγοράς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού είναι “το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό” και αυτό βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, εργαστηριακοί και κλινικοί. Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι μαζί όλοι τους στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πριν από λίγα χρόνια (παρατάξεις από τον χώρο της ΝΔ με διάφορα “χρώματα” και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ) στήριξαν και υπερψήφισαν την πρόταση για την αλλαγή της ιατρικής νομοθεσίας που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την κατάργηση των περιορισμών σε σχέση με τα όρια άσκησης της ιατρικής, τη θεσμοθέτηση της επιστημονικής υπευθυνότητας σε δύο και τρεις χώρους και άνοιξαν τον “ασκό του Αιόλου” για την επέκταση μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και στην ΠΦΥ», αναφέρει μεταξύ άλλων στη διακήρυξή της.

Η ΔΗΠΑΚ θυμίζει πρόσφατα στοιχεία που φωτίζουν ποιος είναι ο κοινός εχθρός αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών γιατρών και των ασθενών:

 • Τα «ποιοτικά» κριτήρια του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ δίνουν άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις αλυσίδες διαγνωστικών, στις μεγαλοκλινικές και τους ομίλους Υγείας, κλιμακώνοντας την επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
 • Η επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών και ο «real-time» έλεγχος αποτελούν νέα εργαλεία για την εφαρμογή των νόμων της αγοράς και τη διασφάλιση των κλειστών προϋπολογισμών.
 • Η νομοθέτηση της εισόδου ιδιωτών γιατρών ώστε να συμβάλλονται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλύπτοντας κενά, αποτελεί ευθεία ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν σκοπεύει να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό.
 • Τα απογευματινά – επί πληρωμή – χειρουργεία ενεργοποιούν παλαιότερο νόμο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο «ξέχασε» να καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προσαρμογής των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική λειτουργία, προκειμένου να αυξήσουν την αυτοχρηματοδότησή τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών.
 • Οι απαράδεκτοι, αναιμικοί «κλειστοί» προϋπολογισμοί και το «clawback» τσακίζουν ιδιαίτερα τους μικρούς εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, την ώρα που οι μεγάλοι όμιλοι διατηρούν τεράστια ποσοστά κέρδους. Η δίκαιη απαίτηση των ασθενών μας και του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος για κάλυψη του συνόλου των υγειονομικών αναγκών αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, με κατάργηση και των κλειστών προϋπολογισμών για τις υπηρεσίες Υγείας και του «clawback», απαντάει και στα δίκαια αιτήματα των μικρών αυτοαπασχολούμενων εργαστηριακών γιατρών.
 • Η απαράδεκτη «επιστράτευση» ιδιωτών – αυτοαπασχολούμενων γιατρών την περίοδο της πανδημίας, που η ίδια η ζωή απέδειξε ότι ήταν «μέτρο» αναποτελεσματικό και ώθησε στην περαιτέρω αποδυνάμωση την ανεπαρκή ΠΦΥ, σήμερα οδηγεί στην ομηρία αυτοαπασχολούμενων γιατρών.
Στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής οι ηγεσίες σε Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας – Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

 

Καταδικάζει την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας των Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) – Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΝΔ) που «στηρίζουν τους βασικούς άξονες της πολιτικής επέκτασης των νόμων της αγοράς και της άμεσης επιβάρυνσης των ασθενών για υπηρεσίες ΠΦΥ. Σε αυτήν τη βάση, στηρίζουν την ελεύθερη επιλογή γιατρού και την τροποποίηση της εφαρμογής των αντιδραστικών κλειστών προϋπολογισμών και την αντικατάσταση του (απαράδεκτου) clawback με κλειστό προϋπολογισμό ανά ασθενή. Με τη στάση τους υπονομεύουν τις ανάγκες μισθωτών γιατρών που βιώνουν την επέκταση των “ελαστικών” μορφών απασχόλησης (επικουρικά, μπλοκάκι κ.λπ.), προωθώντας τελικά τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και ομίλων. Ποιος ξεχνάει την πανηγυρική τους εκδήλωση για τις ΣΔΙΤ που ακύρωσαν εξίσου “πανηγυρικά” οι κινητοποιήσεις μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών; Οι ενδοπαραταξιακές τους αντιπαραθέσεις δεν αναιρούν την ουσιαστική συμφωνία τους και αφήνουν αδιάφορους την πλειοψηφία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών».

Απορρίπτει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΩΠΟ) «που, βλέποντας την κυβέρνηση να συνεχίζει στους αντιδραστικούς πυλώνες του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την εγκαλεί για “κοπτοραπτική” προηγούμενων νόμων ή για απουσία κοστολόγησης (!). Η προσπάθειά τους για αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ σε “ελπίδα” δεν πρέπει να πείσει κανέναν».

Για τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚ), η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ότι «έχουν στηρίξει και στηρίζουν τον βασικό άξονα για την επέκταση των νόμων της αγοράς και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων ενώ συνολικά στους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ συμπλέουν άλλοτε με τους συνδικαλιστές της ΔΗΚΙ άλλοτε με το “Μέτωπο”, εστιάζοντας και αξιοποιώντας τις ενδοπαραταξιακές αντιθέσεις».

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ (Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή) «δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν τους μισθωτούς γιατρούς γιατί καλούν σε ένα άσφαιρο αντικυβερνητικό μέτωπο που αντικειμενικά έχει στόχο την αναβάπτιση μιας άλλης κυβέρνησης της “αριστεράς”».

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις δικές μας ανάγκες

 

«Είναι ξεκάθαρο πως ΕΜΕΙΣ – οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί – ΔΕΝ έχουμε ούτε κοινές ανάγκες ούτε κοινά συμφέροντα με όλους αυτούς. Ο μοναδικός δρόμος προάσπισης των δικών μας αναγκών περνάει μέσα από την αντιπαράθεση με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς που έχουν “ευαγγέλιο” οι ηγεσίες ΙΣΑ – ΠΙΣ (…) Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους ασθενείς μας και απαιτούμε:

 • Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ., πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα κρατικά νοσοκομεία και στην ΠΦΥ. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με “ελαστικές” σχέσεις εργασίας, ορισμένου χρόνου και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία.
 • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής σε όλους για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλείες, υγειονομικό υλικό. Να αποζημιώνονται 100% από το κράτος.
 • Κατάργηση όλων των περικοπών, εξαιρέσεων, πλαφόν για τις προληπτικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, που επιβάλλουν ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ και οι “κατευθυντήριες οδηγίες” των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Κατάργηση των κλειστών προϋπολογισμών και του clawback που τσακίζουν αυτοαπασχολούμενους με χαμηλότερα εισοδήματα.
 • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά μας. Οχι στα επαγγελματικά ταμεία.
 • Αμεση, δραστική μείωση των εισφορών μας με ταυτόχρονη αύξηση των εργοδοτικών. Κατάργηση των εισφορών εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Στους αυτοαπασχολούμενους η χρηματοδότηση στον κλάδο σύνταξης να είναι κατά 1/3 από τους ασφαλισμένους και κατά 2/3 από το κράτος.
 • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια λιγότερα αντίστοιχα στα ΒΑΕ. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ).
 • Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, Εκπαίδευσης, στις υπηρεσίες Υγείας, στο Φάρμακο και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Κατάργηση του ΦΠΑ στο Φάρμακο και τα υγειονομικά – οδοντιατρικά υλικά. Φορολόγηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με 45%».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Ο Δημήτρης Καρούντζος υποψήφιος με το “Όραμα Δημιουργίας” του Δημήτρη Ορφανού

Ένας άνθρωπος με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά του Ναυπλίου συμπεριλαμβάνεται στην παράταξη "Όραμα Δημιουργίας" του Δημήτρη Ορφανού και θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές: Πρόκειται...

Πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ στη Βραζιλία για τον 15χρονο Αργείτη Θάνο Κορομπόκη

Μια μεγάλη διεθνή διάκριση απέσπασε η γνωστή ταινία του 15χρονου Αργείτη Θάνου Κορομπόκη με τον τίτλο "It’s me": Το βίντεο που πριν από ένα χρόνο...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Μουντιάλ: Δημοσιογράφος πέθανε την ώρα του αγώνα – “Πιστεύω ότι τον σκότωσαν” λέει ο αδελφός του

Ο Aμερικανός δημοσιογράφος Γκραντ Γουόλ κατέρρευσε χθες Παρασκευή, ενώ...

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή, η απονομή του...

Ο Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς

Πηγή: www.efsyn.gr Ραγδαίες οι εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης, καθώς...

Ευχαριστήριο του Φώτη Δαμούλου για την επιτυχία της περιφερειακής έκθεσης “Πελοπόννησος Expo”

Ευχαριστήρια επιστολή του Φώτη Δαμούλου, προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας Αγαπητές...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων....