Νέα ερώτηση από Πετράκο και Δρούγκα για τα πυρηνελαιουργεία

«Τα ψέματα για τα πυρηνελαιουργεία τελείωσαν. Περιφέρεια,  Κυβέρνηση  και Επιχειρηματίες ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους» αναφέρουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας σχετικά με τα πυρηνελαιουργεία που λειτουργούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε ερώτηση που υπέβαλαν προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα και τον πρόεδρο του ΠεΣυΠ Ι. Μαλτέζο, αναφέρουν:

 Κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη

Η παράταξη μας φρόντισε απ’ τις πρώτες συνεδριάσεις του ΠεΣυΠ, το  2019 με συνεχείς επερωτήσεις και ειδικές συνεδριάσεις, να αναδείξει το μείζον πρόβλημα για τους ανθρώπους το περιβάλλον και τον τουρισμό απ’ την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και την ρύπανση που προκαλούν.

Εκτός απ’ τις καταγγελίες μαςγια τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων, φροντίσαμε να  καταθέσουμε απ’ το 2020 , συγκεκριμένες προτάσεις, υλοποιήσιμες, εφαρμόσιμες, που στηρίζονταν στην διεθνή εμπειρία, οι οποίες άμβλυνανκαι έλυναν σε μεγάλο  βαθμό το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του.

Δυστυχώς παρότι στα λόγια συμφωνούσατε και κυρίως παρότι υπάρχουν αποφάσεις του Περιφερειακού  Συμβουλίου Πελοποννήσου στην πράξη  τις αγνοήσατε και αρκεστήκατε σε ημίμετρα.Επισημαίνουμε ότι τα ημίμετρα  πχ  περί  6ωρης λειτουργίας τη φετινή χρονιά που προβλέπεται  μεγάλη παραγωγή  θα είναι εντελώς ανεπαρκή και ανεφάρμοστα. Μάλιστα στην Αργολίδα δεν έχουν γίνει ούτε μετρήσεις από  δημόσιους φορείς ή πιστοποιημένα εργαστήρια.

Αγνοήσατε  τις προτάσεις μας  να πάρετε πρωτοβουλίες και  να ζητήσετε από την κυβέρνηση να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, για εγκατάσταση ειδικών, σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών που εφαρμόζονται με άριστα αποτελέσματα στο εξωτερικό, όπωςκαι το να γίνουν άμεσαμελέτεςγια την μετεγκατάσταση των μονάδων σε κατάλληλες θέσεις.

Τρία χρόνια χαμένα, χωρίς καμία ουσιαστική πρωτοβουλία, χωρίς καμία δραστηριότητα καμία ενέργεια που θα άμβλυνε τις συνέπειες της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, πού συνέχισαν να ρυπαίνουν και να μολύνουν ανεξέλεγκτα.

Στην συνεδρίαση όμως του ΠεΣυΠ στις 14/9/2022 ήρθε η δικαίωση μας.

Γιατί σε αυτή την συνεδρίαση ήρθε σαν θέμα η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που αφορούσε τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό υφιστάμενου πυρηνελαιουργείου στην Σπερχογεία της Μεσσηνίας, για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών του.

Ο επιχειρηματίας Κουτέλας Μενέλαος, εντελώς μόνος του, χωρίς καμία θεσμική βοήθεια και καθοδήγηση από πουθενά, ταξίδεψε στο εξωτερικό έψαξε, βρήκεκαι έφτιαξε μια πραγματικά εντυπωσιακήμελέτη,τα τεχνολογικά στοιχεία της οποίας ουσιαστικά ελαχιστοποιούντους ρύπουςκαι τις συνέπειες τους

Το νέφος που βρωμάει και επιβαρύνει την υγεία μας δεν θα υπάρχει. Το πυρηνελαιουργείοθα  λειτουργεί κανονικά και δεν  θα  εκπέμπει σχεδόν τίποτα.

Το κόστος της επένδυσης πολύ μεγάλο, θα φτάσει το 1.500.000 ευρώ και η χρηματοδότηση του αμφίβολη

Γιατί παρότι στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται μεγάλα ποσά για περιβαλλοντικά έργα, κανένας υπουργός Ανάπτυξης δεν φρόντισε να φτιάξει κωδικό που να περιλαμβάνει αυτές τίς ιδιαίτερα ρυπογόνες επιχειρήσεις και κανένας περιφερειάρχης δεν φρόντισε να αναδείξει το θέμα στην πραγματική του διάσταση, και να πιέσει ασφυκτικά τον υπουργό για να φτιάξει έναν τέτοιο κωδικό και να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επρος τιμήν του είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και με δικούς του πόρους αν χρειαστεί, όμως έτσι η ολοκλήρωση του αντιρυπαντικουεκσυγχρονισμούθα καθυστερήσει

Έφτασε λοιπόν ο κόμπος στο χτένι και άλλες αναβολές δεν χωράνε. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Θα πρέπει η Περιφερειακή  Αρχή  να υλοποιήσει τις αποφάσεις  του Περιφερειακού  Συμβουλίου Πελοποννήσου άμεσα  και να εκπονήσει μελέτες για την μετεγκατάσταση των μονάδων και να πιέσει τους αρμόδιους να ενταχθούν οι σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Θα πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων , να περιλάβει σε αυτά τον αντιρρυπαντικόεκσυγχρονισμό των πυρηνελαιουργείων, και να παρέχει στους επιχειρηματίες κάθε θεσμική και γραφειοκρατική διευκόλυνση για να το κάνουν .

Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείωνάμεσα να προχωρήσουν σε ανάλογες μελέτες, για να αμβλυνθουν οι συνέπειες απ’ την λειτουργία των επιχειρήσεων τους , μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών μετεγκατάστασης τους και την εγκατάσταση σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Σας  ρωτάμε λοιπόν:

  1. Γιατί 3 χρόνια δεν έχετε  υλοποιήσει τις αποφάσεις του Περιφερειακού  Συμβουλίου Πελοποννήσου;
  2. Έχετε σκοπό έστω και τώρα να πάρετε όλες  τις αναγκαίες    πρωτοβουλίες ώστε να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στη  βάση των αποφάσεων του  Περιφερειακού  Συμβουλίου Πελοποννήσου; Αν ναι  πιο είναι το ακριβές σχέδιο  σας και πιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας .

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός Σύλλογος Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» με χαρά σας προσκαλεί στην Ημερίδα Ενημέρωσης με τίτλο «Πνευμονική...

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους αγρότες – Το ψήφισμα με τα αιτήματα

Μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επιστροφές των προκαταβολών για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 που ζητάει ο ΕΛΓΑ, έκαναν αγρότες της Αργολίδας...

Δίκες για πλειστηριασμούς: Έπαυσε η δίωξη κατά των 18 – Αναβολή της δίκης των τριών

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου αποφάσισε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου να παύσει η δίωξη κατά των 18 ατόμων που το Σεπτέμβριο του 2017 είχαν συλληφθεί...

Η έκθεση «Πελοπόννησος EXPO» τον Νοέμβριο στην Αργολίδα – Δηλώσεις συμμετοχής

Η «Πελοπόννησος ΕΧΡΟ», η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση της Πελοποννήσου, μετρά ήδη 6 χρόνια επιτυχημένης και αποτελεσματικής παρουσίας στον επιχειρηματικό κόσμο, μιας και έχει καθιερωθεί...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

ΚΚΕ Αργολίδας για κινητοποίηση αγροτών: O ΕΛΓΑ να πάρει πίσω τα ντροπιαστικά πορίσματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Tο KKE στέκεται...

Η ΕΠΣ Αργολίδας διασκεδάζει…

  Η ποδοσφαιρική οικογένεια της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας ενώνεται...

Ημερίδα διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων

Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, σε ...

5 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στην Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους-Μυκηνών

Η Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους-Μυκηνών, που δραστηριοποιείται στα...

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός...

Προτείνουμε...