Συναυλία από τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Άργος

Η Επιτροπή Μνήµης Νέας Κίου του ∆ήµου Άργους-Μυκηνών, σε συνεργασία µε την ΚΕ∆ΑΜ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνει Συναυλία, µε τη Χορωδία της ΕΡΤ, που θα πραγµατοποιηθεί το Σάββατο 24 Σεπτεµβρίου 2022, στις 8.30µµ, στο Άργος, στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισµού «Μέγας Αλέξανδρος».

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση. Η αίθουσα θα ανοίξει για το κοινό τις 8µµ.

Τη Χορωδία θα διευθύνει ο µαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου (ο οποίος είναι παράλληλα και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Άργους). Στο πιάνο συνοδεύει ο Θάνος Μαργέτης. Συµπράττει ο νέος, βραβευµένος βιολιστής, Ευάγγελος Ρεβίθης, που σπούδασε στο ∆ηµοτικό Ωδείο Άργους.

Στην πρωτότυπη αυτή συναυλία, µε τίτλο «Μορφές από τη Σµύρνη» κεντρικό θέµα είναι η Σµύρνη και µεγάλες µορφές δηµιουργών απ΄αυτή: ο Μανόλης Καλοµοίρης, γενάρχης της ελληνικής µουσικής, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης (γνωστός και ως Κώστας Γιαννίδης), ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, συνθέτης και λόγιος µε διεθνή και πατριωτική δράση στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και ο νοµπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Η Χορωδία της ΕΡΤ είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά µουσικά σύνολα. Ιδρύθηκε το 1977 από τον Μάνο Χατζιδάκι, διευθυντή τότε του Τρίτου Προγράµµατος της ΕΡΤ. ∆ιευθυντής και οργανωτής της Χορωδίας της ΕΡΤ ήταν ο διακεκριµένος µαέστρος και βαρύτονος Αντώνης Κοντογεωργίου. Έχει πραγµατοποιήσει πολλές εµφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης κάνει πολλές ηχογραφήσεις, ιδιαίτερα ελληνικών έργων και έχει συνεργαστεί µε πολλούς σηµαντικούς έλληνες και ξένους µαέστρους.

Το πρόγραμμα
Α′ Μέρος

Guillaume Dufay: «Lamentatio sanctae matris ecclesiae Constantinopolitanae» (Θρήνος για την Κωνσταντινούπολη – περ. 1458) Μανώλης Καλομοίρης: «Πήραν την Πόλη» (σε δημοτική ποίηση) «Της Άρτας το γιοφύρι» (πάνω στο δημοτικό τραγούδι), για χορωδία και πιάνο «Η λεβεντιά» (πάνω στο δημοτικό τραγούδι) Κωνσταντίνος Νικολόπουλος: «Le chant du jeune Grec» [Το τραγούδι του νέου Έλληνα], (σε ποίηση Justin Gensoul), για χορωδία και πιάνο (επεξεργασία συνοδείας για βιολί και πιάνο Ν. Χριστοδούλου). Σολίστ: Ευάγγελος Ρεβίθης, βιολί «Προοίμιο της “Ιλιάδας” του Ομήρου» (στο αρχαίο κείμενο), για χορωδία (αποκατάσταση Δημήτρη Λιωνή) «Η Σμύρνη “αλά Φράνκα”» Felix Mendelssohn«O Eros, Allsieger im Kampf» (Έρως ανίκατε μάχαν), από τη σκηνική μουσική για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, για χορωδία και πιάνο Maurice RavelΔύο ελληνικά δημοτικά τραγούδια (επεξεργασία για χορωδία και πιάνο Ν. Χριστοδούλου): «Το τραγούδι της νύφης» (Χίου) & «Γιαρουμπί» (Σμύρνης) Γιάννης Κωνσταντινίδης: Οκτώ Δωδεκανησιακά τραγούδια, για χορωδία: «Το ξύπνημα του γαμπρού» (Ρόδου), «Τραγούδι του γάμου» (Καστελλόριζου), «Η Ερήνη» (Τήλου), «Θάλασσα δέντρα και βουνά» (Καρπάθου), «Πιάνω πέτρες και λιθάρια» (Καστελλόριζου), «Τι μού ‘χεις τ’ είν’ τα σού ‘καμα» (Κω), «Σαράντα χρόνους έκαμα» (Ρόδου), «Βοστσικάτα» (Καλύμνου)

Β′ Μέρος

Νίκος Χριστοδούλου: Χορωδιακά σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη «Νύχτα» «Αργώ», για χορωδία και πιάνο «Ο γάτος στο τραπέζι», δύο χορωδιακά τραγούδια: «Το γατάκι παίζει» (σε ποίηση Σεφέρη), «Ντουμ – ντουμ τά ’ργανα» (σε δημοτική ποίηση) Μιχάλης Σουγιούλ: «Άστα τα μαλάκια σου» (επεξεργασία για χορωδία Ν. Χριστοδούλου) Γιάννης Κωνσταντινίδης: Οκτώ Μικρασιάτικα τραγούδια, για χορωδία: «Ώρα καλή στην πρύμνη σου» (Πόντου), «Σε καινούργια βάρκα μπήκα» (Βιθυνίας), «Απάνου σ’ αψηλό βουνό» (Προποντίδας), «Απόψε τα μεσάνυχτα» (Καππαδοκίας), «Ρουμπαλιά, γαρουφαλιά» (Βιθυνίας), «Η Παναγιώτα κίνησε» (Καππαδοκίας), «Στης μαντζουράνας τον ανθό» (Βιθυνίας), «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι» (Αιγαίου)

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Η διακήρυξη της Αυτόνομης Ιατρικής Αργολικής Συσπείρωσης για τις εκλογές του Ι.Σ.Α. • Οι υποψήφιοι

Η Αυτόνομη Ιατρική Αργολική Συσπείρωση (ΑΙΑΣ) συμμετέχει στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας οι οποίες θα γίνουν στις 16 Οκτωβρίου. Ακολουθεί η διακήρυξη της παράταξης...

Ιδρύθηκε η «Αργειακή Εταιρεία» – Το καταστατικό και ο σκοπός της

Ανακοίνωση της Διοικητικής Επιτροπής της «Αργειακής Εταιρείας» Οι συζητήσεις κράτησαν πολύ. Η διάθεσή μας να συνεισφέρουμε σε μια διαφορετική πορεία στα θέματα που αφορούν την πόλη...

Συγκέντρωση συμπαράστασης για τη δίκη των 19 που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά πλειστηριασμών

Κάλεσμα απευθύνει η κίνηση "Πλειστηριασμοί STOP Αργολίδας" έξω από τα Δικαστήρια Ναυπλίου την Παρασκευή 7 Οκτώβρη (10πμ). Την ημέρα αυτή δικάζονται 19 άτομα τα...

Τα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα στην Αργολίδα και τη χώρα

Την εβδομάδα από 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου καταγράφηκαν στην Ελλάδα 54.649 κρούσματα COVID-19 (22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Φωτογραφίες: Ηλίας Λάγιος, "Δόκτωρ Νο", Δαλάι Λάμα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου...

Η διακήρυξη της Αυτόνομης Ιατρικής Αργολικής Συσπείρωσης για τις εκλογές του Ι.Σ.Α. • Οι υποψήφιοι

Η Αυτόνομη Ιατρική Αργολική Συσπείρωση (ΑΙΑΣ) συμμετέχει στις εκλογές...

Ιδρύθηκε η «Αργειακή Εταιρεία» – Το καταστατικό και ο σκοπός της

Ανακοίνωση της Διοικητικής Επιτροπής της «Αργειακής Εταιρείας» Οι συζητήσεις κράτησαν...

Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Κρανίδι με ομιλητή τον Χάρη Δούκα

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου (8μμ), η Ολομέλεια της Δημοτικής...

Εταιρία με έδρα το Άργος, αναζητά υπάλληλο για τη στελέχωση eshop

  Εταιρία με έδρα το Άργος, αναζητά υπάλληλο για την...

Πτυχιούχος βρεφοκομίας με προϋπηρεσία, αναλαμβάνει τη φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών

Κοπέλα με πτυχίο βρεφοκομίας και ανάλογη προϋπηρεσία, αναλαμβάνει τη...

Προτείνουμε...