Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στην Εκπαίδευση και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης (του Τ. Λάμπρου)

Γράφει ο Τάσος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Ερμιονίδας, επικεφαλής της παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ., καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς αξίζει να επισημάνουμε ότι ο επιστημονικός  κλάδος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελεί έναν  σημαντικό μέγεθος στη ζωή της κάθε  σχολικής μονάδας.

Το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού εισήλθε στη Μέση Εκπαίδευση την δεκαετία του 1980 ως μια καινοτόμα παρέμβαση στα δρώμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και απηχούσε το αίτημα μιας συνολικής μεταρρύθμισης στο χώρο της Παιδείας και της προσαρμογής αυτής στις ανάγκες  του κοινωνικού γίγνεσθαι. Με άλλα λόγια να συνθέσει την εκπαιδευτική διαδικασία με τις ανάγκες της κοινωνίας, με τις ανάγκες των ανθρώπων και όλα αυτά σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο λόγω των μεγάλων αλλαγών στο τομέα της τεχνολογίας.

Από την εποχή εκείνη έγιναν πολλά, κύλησε πολύ νερό, με μεγάλες αλλαγές στην  ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία, πέρασαν εύκολα και δύσκολα χρόνια, με πολλές οικονομικές και κοινωνικές διακυμάνσεις. Ένα είναι σίγουρο – ότι στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης απαιτείται να υπάρχουν παράλληλα διακριτοί και σαφέστατοι εκπαιδευτικοί στόχοι με έμφαση  τόσο στη διαδικασία της μάθησης αλλά και δυνατότητα ύπαρξης στόχων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Άρα οι μαθητές χρειάζεται έγκυρα και έγκαιρα να γνωρίζουν για τις προοπτικές των επιστημονικών κατευθύνσεων, τα βασικά χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων, την έννοια της επαγγελματικής κατάρτισης και κινητικότητας, τις συνθήκες εργασίας σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, τη σύνδεση των γνώσεων με τις απαιτήσεις του κάθε επαγγελματικού τομέα.

Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα η Πολιτεία να δώσει έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό, να στηρίξει με κάθε τρόπο τον διεπιστημονικό κλάδο σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, να αξιοποιηθούν τα επαγγελματικά στελέχη που υπάρχουν σε αυτόν τον κλάδο  για να κερδηθεί το στοίχημα της βασικής αρχής «η επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση» μέσω των σωστών αποφάσεων, με βάση το τρίπτυχο «ξέρω, μπορώ και θέλω» η αλλιώς «γνώση, ικανότητα, διάθεση»  για τις μελλοντικές καλύτερες δυνατές επιλογές επαγγελματικού τομέα και επαγγέλματος.

Αυτονόητο είναι ότι και στην τοπική κοινωνία χρειάζεται να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ όλων των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων  για να υπάρχει η αναγκαία συνέργεια, η απαραίτητη σύνδεση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τις προοπτικές μίας τοπικής κοινωνίας πάνω στις εξελίξεις της τοπικής οικονομίας αλλά και των κοινωνικών μεταβολών που θα προκύψουν σε ένα τόπο.

Συμπερασματικά πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό τόσο στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης όσο και ευρύτερα στον  χώρο του κοινωνικού περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται το κάθε άτομο, σε  αυτό χώρο απαιτείται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πολλοί ΔΗΜΟΙ της χώρας αλλά και της Ευρωπαικής  Ένωσης αξιοποιώντας ευρωπαικά προγράμματα στα πλαίσια υλοποίησης της κοινωνικής τους πολιτικής έχουν ιδρύσει  και λειτουργήσει τοπικά γραφεία επαγγελματικής συμβουλευτικής και σταδιοδρομίας ,παράλληλα με τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές δομές ,τα οποία λειτουργούν  επικουρικά προς όφελος των νέων ανθρώπων και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ελπιδοχώρι: μια χαρούμενη νεανική νότα στο Μαλαντρένι

Από το Bella Ciao και το Kalashnjikov του Γκόραν Μπρέγκοβιτς μέχρι τα ελληνικά τραγούδια και τους χορούς, η βραδιά της 24-9-2022 γέμισε από μουσικές,...

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου κατέκτησε το Σούπερ Καπ Αργολίδας

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου ήταν ο νικητής στον τελικό του Σούπερ Καπ της ΕΠΣ Αργολίδας που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο ΔΑΚ Άργους....

Τι θα δείτε αν σκανάρετε με το κινητό τις αφίσες σε κάδους του Άργους και του Ναυπλίου…

Ήρθε στο  Άργος και το Ναύπλιο η νέας γενιάς αφίσα με το κοινωνικό μήνυμα «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ». Η χάρτινη αφίσα προβάλλει, μ΄ ένα...

Τα φλαμίνγκο ξεκουράζονται, με φόντο το Μπούρτζι…

Δώδεκα πανέμορφα φλαμίνγκο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στον υδροβιότοπο Ναυπλίου-Νέας Κίου στην Αργολίδα. Τα αποδημητκά πτηνά μεταναστεύουν αυτή την περίοδο από την Ευρώπη σε πιο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου κατέκτησε το Σούπερ Καπ Αργολίδας

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου ήταν ο νικητής στον τελικό...

Καθαρισμός από την Π.Ε. Αργολίδας στο δρόμο Πλατάνι-Σκοτεινή-Φρουσιούνα

Στον καθαρισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου της ορεινής Αργολίδας...

Α. Πουλάς: Να αναβαθμιστεί το Α’ Λιμενικό Τμήμα Πορτοχελίου

Την αναβάθμιση του Α’ Λιμενικού Τμήματος Πορτοχελίου  ζητά ο...

Προτείνουμε...