Μεταπτυχιακό “Θέατρο και Κοινωνία”: Νέα παράταση υποβολής αιτήσεων έως 30/9

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προκηρύσσει για πέμπτη χρονιά Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική πράξη και Διδακτική» για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τις ακόλουθες ειδικεύσεις:

Α. «Θεατρολογία»

Β. «Σκηνική Πρακτική: Διδακτική και Κοινωνικές Εφαρμογές»

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια  για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα (δύο διδακτικά εξάμηνα και ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας). Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Προβλέπεται το 30% των μαθημάτων να πραγματοποιείται εξ αποστάσεως.

Πληροφορίες σχετικά με τα διδασκόμενα μαθήματα θα βρείτε  (εδώ)

Για τον τελικό καθορισμό των ημερών πραγματοποίησης των μαθημάτων θα ληφθεί υπόψη η διαθεσιμότητα των διδασκόντων και των μεταπτυχιακών φοιτητών ανάλογα με την ειδίκευση.

Στο ΠΜΣ θα γίνουν δεκτοί/ές, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και συνεκτίμηση των υπολοίπων προσόντων σύμφωνα με τα κριτήρια που αναλυτικά αναφέρονται πιο κάτω,  κατ’ ανώτατο όριο σαράντα πέντε (45) πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων, της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα:

Α. Για την ειδίκευση: «Θεατρολογία» ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε εικοσιπέντε (25) άτομα.

Β. Για την ειδίκευση: «Σκηνική Πρακτική: Διδακτική και Κοινωνικές Εφαρμογές» ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι (20) άτομα.

Τα δίδακτρα για κάθε εξάμηνο σπουδών ανέρχονται στα 1.000,00 € (συνολικό ύψος διδάκτρων 3.000€), τα οποία καταβάλλονται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις, μία κατά την εγγραφή και οι υπόλοιπες στην αρχή (το πρώτο δεκαήμερο) του κάθε ενός από τα δύο πρώτα εξάμηνα φοίτησης.

Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, σε ποσοστό μέχρι 30% του αριθμού των φοιτητών που εισάγονται στο ΠΜΣ, οι φοιτητές/τριες που πληρούν τις προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 35 ν. 4485/2017 και το Φ.Ε.Κ. 3387/10-8-2018.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ές κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Αναλυτικά και ανά ειδίκευση:

Α.  Στην ειδίκευση «Θεατρολογία» γίνονται δεκτοί/ές:

  • Πτυχιούχοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ Θεάτρου ή Θεατρικών Σπουδών, Κινηματογράφου, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής
  • Πτυχιούχοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου με πτυχίο συναφούς προς το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. γνωστικού αντικειμένου.
  • Πτυχιούχοι φιλοσοφικών σχολών (τμημάτων ελληνικής φιλολογίας, ξένων  γλωσσών, ιστορικού-αρχαιολογικού, φιλοσοφίας και ψυχολογίας, κ.α.) και ανθρωπιστικών σπουδών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Πτυχιούχοι παιδαγωγικών σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Πτυχιούχοι κοινωνικών επιστημών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων Σχολών Καλών Τεχνών της ημεδαπής, ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

 

Β. Στην ειδίκευση: «Σκηνική πράξη: Διδακτική και Κοινωνικές Εφαρμογές» γίνονται δεκτοί/ές:

  • Πτυχιούχοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ Θεάτρου ή Θεατρικών Σπουδών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων Σχολών Καλών Τεχνών της ημεδαπής, ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής

Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που υπηρετούν στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και που πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1, του άρθρου 34 του ν.4485/17, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, και μόνο ένα κατ’ έτος στο Π.Μ.Σ., εάν το αντικείμενό του τίτλου σπουδών τους και του έργου που επιτελούν στο Ίδρυμα είναι συναφή με το αντικείμενο του ΠΜΣ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΑΚΕΛΩΝ

Αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις θα γίνονται δεκτές από 01 Ιουνίου 2022 μέχρι τις 16  Σεπτεμβρίου  2022.  Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να αποστείλουν τις αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά εμπρόθεσμα, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή στη Γραμματεία του ΠΜΣ «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική πράξη και Διδακτική» (Γραμματεία Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη 21100, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 96131, Υπεύθυνη: Αποστολοπούλου Αγγελική). Για την αμεσότερη ενημέρωσή σας μπορείτε να αποστείλετε email  στη γραμματεία του ΠΜΣ ([email protected]).

Για το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας μπορείτε να ενημερωθείτε (εδώ)

Αίτηση Υποψηφιότητας

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Α. Για την ειδίκευση: «Θεατρολογία»:

  • Η επίδοση σε γραπτές  εισαγωγικές εξετάσεις
  • Ο γενικός βαθμός πτυχίου του υποψηφίου με προϋπόθεση ο μέσος όρος της βαθμολογίας είναι τουλάχιστον επτά (7).
  • Οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες,  η πτυχιακή εργασία ή ελλείψει αυτής η γραπτή εργασία σε μάθημα του προπτυχιακού κύκλου σπουδών σχετικό με το αντικείμενο του ΠΜΣ.
  • Η προσωπική συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίας συνεκτιμάται η γενικότερη συγκρότηση των υποψηφίων. 
  • Η ποιότητα του περιεχομένου του φακέλου δραστηριοτήτων του υποψηφίου στον οποίον περιλαμβάνονται: οπτικοακουστικό, φωτογραφικό ή έντυπο υλικό και υλικό τεκμηρίωσης της επαγγελματικής εμπειρίας ή του καλλιτεχνικού έργου: βεβαιώσεις, δημοσιεύματα, κριτικές κλπ.

 

Αξιολόγηση κριτηρίων

Τα παραπάνω κριτήρια αξιολογούνται ως εξής:

  • Ο συντελεστής βαρύτητας της γραπτής  εξέτασης είναι 40%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας του βαθμού πτυχίου είναι 20%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας των δημοσιευμένων  επιστημονικών εργασιών,  της πτυχιακής εργασίας ή ελλείψει αυτής της γραπτής εργασίας σε μάθημα του προπτυχιακού κύκλου σπουδών σχετικό με το αντικείμενο του ΠΜΣ είναι 15%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας της προσωπικής συνέντευξης είναι 15%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας της ποιότητας του φακέλου δραστηριοτήτων είναι 10%

 

Β. Για την ειδίκευση: «Σκηνική Πρακτική: διδακτική και κοινωνικές εφαρμογές»:

  • Η επίδοση σε γραπτές  εισαγωγικές εξετάσεις, κοινές με τους/τις υποψήφιους/ες της ειδίκευσης Θεατρολογίας.
  • Η ιδιότητα του/της επαγγελματία καλλιτέχνη στον τομέα των παραστατικών τεχνών η οποία πιστοποιείται με την κατοχή πτυχίου καλλιτεχνικών σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής (ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΛΕΣΗΣ, ΧΟΡΟΥ).
  • Η προσωπική συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίας συνεκτιμάται η γενικότερη συγκρότηση των υποψηφίων.
  • Ο γενικός βαθμός πτυχίου του/της υποψηφίου/ας με προυπόθεση ο μέσος όρος της βαθμολογίας είναι τουλάχιστον επτά (7).
  • Η ποιότητα του περιεχομένου του φακέλου δραστηριοτήτων του/της υποψηφίου/ας στον οποίον περιλαμβάνονται: οπτικοακουστικό, φωτογραφικό ή έντυπο υλικό και υλικό τεκμηρίωσης της επαγγελματικής εμπειρίας ή του καλλιτεχνικού έργου: βεβαιώσεις, δημοσιεύματα, κριτικές κλπ. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνονται δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες ή η διπλωματική εργασία του υποψήφιου, αν υπάρχει.

Ειδικά κριτήρια:

  • Ειδικά για αποφοίτους/ες ΑΕΙ οι οποίοι/ες δεν είναι κάτοχοι πτυχίου καλλιτεχνικών σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής  (ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΛΕΣΗΣ, ΧΟΡΟΥ), και επιθυμούν να εισαχθούν στην ειδίκευση: «Σκηνική Πρακτική: διδακτική και κοινωνικές εφαρμογές» προβλέπεται ένα επιπλέον ειδικό κριτήριο εισαγωγής:καλλιτεχνική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται είτε μέσω σκηνικής παρουσίασης σύντομης διάρκειας, έως δέκα λεπτά (για την Υποκριτική, και τον Χορό), είτε μέσω κατάθεσης φακέλου καλλιτεχνικής εργασίας (για την Σκηνοθεσία, την Επιτέλεση, την Σκηνογραφία/Ενδυματολογία και τον θεατρικό Φωτισμό). Ο φάκελος καλλιτεχνικής εργασίας μπορεί να περιέχει οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, μακέτες και σχέδια.  Για τον Χορό, την Σκηνογραφία / Ενδυματολογία, την Επιτέλεση και τον θεατρικό Φωτισμό, το θέμα είναι ελεύθερης επιλογής. Για την Υποκριτική οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να ετοιμάσουν έναν από τους δύο μονολόγους: [πατήστε εδώ]

Αξιολόγηση κριτηρίων

Τα παραπάνω κριτήρια αξιολογούνται ως εξής:

  • Ο συντελεστής βαρύτητας της γραπτής εξέτασης είναι 20%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας της κατοχής πτυχίου καλλιτεχνικής σχολής ή της καλλιτεχνικής εξέτασης ή της κατάθεσης φακέλου καλλιτεχνικής εργασίας είναι 20%  και τα ειδικότερα κριτήρια αξιολόγησης σε αυτό το πεδίο είναι τα εξής: α. Πρωτοτυπία και προσωπικό καλλιτεχνικό στίγμα στην προσέγγιση του θέματος. β. Ποιότητα τεχνικών και/ή εκφραστικών και/ή αισθητικών απαιτήσεων της παρουσίασης, γ. Σαφήνεια και αποτελεσματικότητα στην απόδοση της θεματικής της παρουσίασης και δ. Βαθμός τεχνικής αρτιότητας της εκτέλεσης της παρουσίασης.
  • Ο συντελεστής βαρύτητας του βαθμού πτυχίου είναι 20%.
  • Ο συντελεστής βαρύτητας της προσωπικής συνέντευξης είναι 20% .
  • Ο συντελεστής βαρύτητας της ποιότητας του φακέλου δραστηριοτήτων είναι 20%.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν όλοι οι υποψήφιοι/ες θα προσέλθουν για προσωπική συνέντευξη. Επίσης, οι υποψήφιοι/ες (μόνον όσοι/ες δεν διαθέτουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας) θα συμμετάσχουν σε γραπτές εξετάσεις στην αγγλική ή γαλλική  γλώσσα. Οι επιτυχόντες στην εξέταση αυτή, μαζί με τους/τις υπόλοιπους/ες υποψήφιους/ες που πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια βάσει δικαιολογητικών, θα λάβουν μέρος σε γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις στις εξής θεματικές περιοχές:

  • Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο
  • Ευρωπαϊκό Θέατρο
  • Νεοελληνικό Θέατρο

Για την ύλη των εξετάσεων [πατήστε εδώ]

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα Συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης 27/3 στο Άργος, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, 41χρονος αλλοδαπός...

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη στο Άργος

παρουσίαση βιβλίου Γιάννη Μανιάτη στο Άργος Στην κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός» στο Άργος, έγινε το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαρτίου η παρουσίαση...

Παρακολούθηση μαθημάτων από πολίτες στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου (το πρόγραμμα)

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο και της διασύνδεσης του με την τοπική κοινωνία συνεχίζεται...

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα Συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης 27/3 στο Άργος, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, 41χρονος αλλοδαπός...

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη στο Άργος

παρουσίαση βιβλίου Γιάννη Μανιάτη στο Άργος Στην κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός» στο Άργος, έγινε το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαρτίου η παρουσίαση...

Παρακολούθηση μαθημάτων από πολίτες στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου (το πρόγραμμα)

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο και της διασύνδεσης του με την τοπική κοινωνία συνεχίζεται...

Γραπτός διαγωνισμός για 4 υποτροφίες τριετούς διάρκειας στο “Νέο Σχολείο”

Το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, υποστηρίζοντας ενεργά την ιδέα της αριστείας, προσφέρει μετά από γραπτό διαγωνισμό 4 υποτροφίες τριετούς διάρκειας σε μαθητές και μαθήτριες που αρίστευσαν,...

Γραπτός διαγωνισμός για 4 υποτροφίες τριετούς διάρκειας στο “Νέο Σχολείο”

Το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, υποστηρίζοντας ενεργά την ιδέα της αριστείας, προσφέρει μετά από γραπτό διαγωνισμό 4 υποτροφίες τριετούς διάρκειας σε μαθητές και μαθήτριες που αρίστευσαν,...

Οι Λύγκοι, οι λήσταρχοι από την Αργολίδα που έγιναν λαϊκοί ήρωες

Οι Λύγκοι οι λήσταρχοι από την Αργολίδα λαϊκοί ήρωες Εικόνα από την ταινία "Λύγκος ο Λεβέντης, ο Αρχιληστής" Οι περιπέτειές του αρχιληστή Αναστάση Λύγκου κυκλοφόρησαν τη...

Ο Γιάννης Μανιάτης υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην βουλευτής Αργολίδας, υπουργός και καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά,  Γιάννης Μανιάτης, θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. https://www.youtube.com/watch?v=CuU6dV06vHQ «Χαίρομαι πολύ...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Εκδρομή του Συλλόγου Αργείων “Ο Δαναός” στην Αρχαία Μεσσήνη

Την Κυριακή 7 Απριλίου, ο Σύλλογος Αργείων «O Δαναός»...

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα Συνελήφθησαν...

Συστάσεις για την αφρικανική σκόνη – Δεκάδες περιστατικά στα νοσοκομεία της χώρας

Συστάσεις για την αφρικανική σκόνη Δεκάδες είναι τα περιστατικά ανθρώπων...

Παρουσίαση διηγημάτων της Σοφίας Κωνσταντίνου στο Ναύπλιο

Παρουσίαση διηγημάτων της Σοφίας Κωνσταντίνου στο Ναύπλιο Οι εκδόσεις "Έναστρον"...

28 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

28 Μαρτίου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Βίκινγκς, η εγκατάσταση της...

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη στο Άργος

παρουσίαση βιβλίου Γιάννη Μανιάτη στο Άργος Στην κατάμεστη αίθουσα του...