17 προτάσεις των εμπόρων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας ενόψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Υπόμνημα κατέθεσε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) ενόψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

Ως χώρα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου απειλή- κρίσημε απώλειες σε επίπεδο Υγείας αλλά και Οικονομίας. Στη συνολικότερη δυσμενή κατάσταση της χώρας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού καιτης δεκαετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, προστέθηκε και το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και οδηγεί σε απόλυτη οικονομική δυσχέρεια νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο φόβος για επιπλέον ανθρώπινες απώλειες αλλά και επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να αντέξουν και θα βάλουν οριστικό «λουκέτο», είναι ακόμα υπαρκτός. Οι προσδοκίες και οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη δεν μπορούν να ευοδωθούν, όσο παρατείνεταιή βαθαίνειη αβεβαιότηταλόγω αύξησης των κρουσμάτων και του πολέμου. Όσο δε οι κυβερνητικές προσπάθειες για ανάταξη της οικονομίας, με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις συνέπειες, έχουν ημερομηνία λήξης, ο προβληματισμός και η αγωνία θα εντείνονται.

Ο κλάδος του εμπορίουέχει πολύ σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομίακαι αποτελεί δομικό της στοιχείο και γι’ αυτόη κυβέρνηση,αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή,οφείλει να θέσει άμεσα ρεαλιστικούς στόχους και να ενεργήσει γρήγορα προκειμένου ο κλάδος να διαφυλαχτεί και να επιβιώσεισε αυτό τοδιαφορετικό πλέγμα προκλήσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία μας αποτελώντας τη μεγαλύτερη ομοσπονδία της ΕΣΕΕ και έχοντας ως μέλη της 46 εμπορικούς και κλαδικούς Συλλόγους σε 10 νομούς στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, προτείνει 17 στόχους-προτάσεις:

 1. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.
 2. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίοςθα τροφοδοτείτις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της.
 3. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίουστα12.000 ευρώ για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
 4. Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο.
 5. Μη επιστροφή κανενός μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έλαβαν ποσά μέχρι 20.000 ευρώ.
 6. Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορωνοϊόήχρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.
 7. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.
 8. Επιδότηση της εργασίας ισοτίμως με την επιδότηση ανεργίας με συμπληρωματικά προγράμματα.
 9. Χορήγηση ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και χωρίς αυστηρά κριτήρια.
 10. Μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών των Τραπεζών.
 11. Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120-240 δόσεωνγια όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των πανωτοκίων.
 12. Διαγραφή όλων των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.
 13. Αποδέσμευση των οφειλών του ΕΦΚΑ από την ασφαλιστική ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Δωρεάν ασφάλιση για όλους.
 14. Στήριξη των επιχειρήσεων με νέα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς μέχρι σήμερα μόνο το 10% πληρούσε τα κριτήρια ένταξης σε αυτά.
 15. Προστασία επιχειρήσεων από ανατιμήσεις στην ενεργεία:

Α) Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων (π.χ. Χρεώσεις στο Δήμο) πέραν της αξίας του ρεύματος – φυσικού αερίου,που περιλαμβάνονται  στους λογαριασμούς κατανάλωσης.

Β)  Κρατική επιδότησηστις επιχειρήσεις ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται.

Γ) Απαγόρευση απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου (διακοπή ηλεκτροδότησης) για όσο διάστημα επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι λογαριασμοί εκδίδονται με επαυξημένες χρεώσεις.

Δ) Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάρκεια 24 μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν.

Ε) Επέκταση για όσο είναι αναγκαίο, της παράγωγης λιγνίτη όπως εφαρμόστηκε και σε άλλες Ευρωπαϊκές  Χώρες.

 1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από οπουδήποτε.

17.Πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης και προστασία του καταναλωτή από κύματα αισχροκέρδειας που κατά καιρούς παρατηρούνται.

Στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει πλέον νέους τρόπους διαχείρισης της πολυδιάστατης κρίσης  και με καίριες παρεμβάσεις να ενισχύσει και να προσφέρει χείρα βοηθείαςστο εγχώριο επιχειρείν. Είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν ειδικά στοχευμέναπρογράμματαγια τηδιευκόλυνσητης λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη χάραξη πολιτικών για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάκαμψη.

Από την μεριά της, η Ομοσπονδία μας εκπληρώνοντας το θεσμικό της ρόλο έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και θα συνεχίσει να καταθέτει με στόχο πάντα να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων εμπόρων και επιχειρηματιών και να συμβάλλει στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

1η Οκτώβρη 1944: Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και ο Άρης Βελουχιώτης στο Άργος (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση, οικονομολόγου-προέδρου της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού (Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού) «Προκήρυξη προς το λαό του...

Το πρόγραμμα των επισκέψεων στην Αργολίδα του κλιμακίου της ΝΔ

Κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου την Αργολίδα. Σε αυτό συμμετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης...

Επτά εξωτερικούς απινιδωτές παρέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Αργολίδα

Συνολικά 40 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (AED) παρέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου σε εκπροσώπους πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, φορέων, αθλητικών σωματείων και αστυνομικών διευθύνσεων...

Ναύπλιο: Φωτίστηκε η Νέα Πόλη Κούρτη – Προχωρά η ανάπλαση

Ανακοίνωση του Δήμου Ναυπλιέων Η αστική ανάπλαση στην περιοχή Νέα Πόλη - Κούρτη Ναυπλίου προχωρά με γοργούς ρυθμούς με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

1η Οκτώβρη 1944: Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και ο Άρης Βελουχιώτης στο Άργος (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση, οικονομολόγου-προέδρου της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης...

Το πρόγραμμα των επισκέψεων στην Αργολίδα του κλιμακίου της ΝΔ

Κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα...

Αλλάζουν από 1η Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας – Τι απαγορεύεται

Αλλάζουν από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου οι ώρες κοινής...

Στο Ναύπλιο το σαββατοκύριακο το 3ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου

Με στόχο την ενημέρωση και προετοιμασία για τις εξελίξεις...

Περίπατος ευαισθητοποίησης στο Κρανίδι για τον καρκίνο του μαστού

Συμβολικό περίπατο ευαισθητοποίησης για το καρκίνο του μαστού οργανώνει...

Σύσκεψη των ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών της Αργολίδας

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και ώρα 9πμ, στα γραφεία...

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ζάχος...

Προτείνουμε...