Πολιτισμός

Η βραδιά παραδοσιακής μουσικής με τον Θοδωρή Παπαϊωάννου στο Ναύπλιο

Δεν είναι μόνο η παράδοση που με τα τραγούδια και τη μουσική της μεταφέρει το πάθος της ελληνικής ψυχής στο κοινό και ανανεώνει την αγάπη του για το δημοτικό τραγούδι! Είναι και η φωνή, το ίδιο παθιασμένη να αποδώσει τη χαρά, τη λύπη, την ομορφιά, τη γενναιότητα, τον έρωτα, τις δυσκολίες και τις χαρές της καθημερινής ζωής.

Μια τέτοια αγαπημένη φωνή ακούστηκε στο φάρο του Ναυπλίου, πρωτομηνιάτικα, με το φεγγάρι του Σεπτεμβρίου να συνοδεύει τους ήχους των μουσικών οργάνων και τους στίχους να φτάνουν στο ολόφωτο Μπούρτζι και να παραδίνονται στα κυματάκια της θάλασσας και στο φεγγαρόδρομο για να τους μεταφέρουν στον Κόσμο!

Το αηδόνι της Αργολίδας, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου (γνωστός στους φίλους σαν Τεό), παρουσίασε και πάλι μια σειρά από παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια ξεσηκώνοντας το κοινό με τη φωνή του και με την εξαιρετική συνοδεία των μουσικών της ΕΡΤ.

Λυγουριάτης στην καταγωγή ο Θοδωρής μεγάλωσε, βίωσε και αγάπησε το δημοτικό τραγούδι. Συνεργάστηκε με τους μεγάλους ερευνητές της δημοτικής μας παράδοσης μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Μυλωνάς και καλλιέργησε όχι μόνο τη φωνή του, αλλά και τις γνώσεις του για το δημοτικό τραγούδι.

Σήμερα ο έμπειρος Θοδωρής Παπαϊωάννου διαθέτει και παρουσιάζει μια εξαιρετική συλλογή δημοτικών τραγουδιών της Αργολίδας! Διαθέτει όμως και μια σημαντική παρουσία στην Αργολίδα και σε άλλες πόλεις όπου κατά καιρούς συμμετείχε σε εκδηλώσεις, όπως επίσης και συμμετοχές σε εκπομπές της τηλεόρασης για την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια.

Στην πρωτομηνιάτικη βραδινή εκδήλωση ακούστηκαν και άλλα δημοτικά και νησιώτικα από μια εξαιρετική ερμηνεύτρια, ενώ ο μουσικός με το ούτι απέδειξε και μια εξαιρετική φωνή σε τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος.

Ολόκληρη η μουσική ομάδα ήταν εξαιρετική και είναι άδικο και απογοητευτικό να μην υπάρχουν τα ονόματά τους στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση είχε αναβληθεί λόγω των καιρικών συνθηκών, είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Ναυπλιάδας 2022», αλλά ούτε στο πρώτο, ούτε στο δεύτερο πρόγραμμα υπήρχαν τα ονόματα των καλλιτεχνών.

Η παραδοσιακή μουσική, το τραγούδι και ο χορός, αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας και είναι παρήγορη η ύπαρξη συλλόγων που ασχολούνται με τη διατήρησή της και στους οποίους συμμετέχουν πολλά νέα παιδιά.

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου προέρχεται από οικογένεια που ζυμώθηκε με την μουσική μας παράδοση. Για όσους τη γνωρίζουν, θα κάνω μια μικρή επιμνημόσυνη αναφορά στην αξέχαστη αδελφή του Θοδωρή, Αικατερίνη Παπαϊωάννου, που επίσης διακρινόταν για την καλλικέλαδη φωνή της, για την αγάπη της στο δημοτικό τραγούδι και το απέραντο ψυχικό της μεγαλείο να μοιράζεται τα καλά της ζωής με τους συνανθρώπους της.

Σίγουρα θα ήταν ευτυχισμένη να ακούει για μια ακόμη φορά τον Τεό να της τραγουδάει το «Κατερινιώ-Κατερινιώ μου» σε ένα τσάμικο που άρεσε πολύ στο κοινό που παρακολουθούσε. Να είμαστε καλά και ν’ανταμώνουμε!

Γ. Κόνδης

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Παρουσίαση του περιοδικού “LIBER APERTUS” (“Ανοικτό Βιβλίο”) στο Ναύπλιο

Παρουσίαση του περιοδικού "LIBER APERTUS" στο Ναύπλιο Ένα «Ανοικτό Βιβλίο» για σκέψη και επαναπροσδιορισμό σε…

1 ώρα πριν

Η “Ανταρσία στο Μωριά” για εξαγγελίες Πτωχού περί ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης νερού στην Πελοπόννησο

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης Πελοποννήσου "Ανταρσία στο Μωριά" ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΕ…

4 ώρες πριν

Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου

Η ομάδα των φοιτητριών Κάζακλη Σταυρίνας, Μπούρα Νεκταρίας και Παναγή Κατερίνας του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεατρικών…

4 ώρες πριν

Ζητείται άτομο με γνώσεις σέρβις για κατάστημα fast food στo Άργος

  Ζητείται κοπέλα με γνώσεις σέρβις για νέο κατάστημα fast food στην περιοχή του Άργους.…

5 ώρες πριν

Επίσκεψη στην Αργολίδα του υποψήφιου ευρωβουλευτή Απόστολου Βλάχου (“Δημοκράτες”)

Στην Αργολίδα θα βρεθεί την Τετάρτη 15 Μάϊου 2024, ο κ. Απόστολος Βλάχος, επιχειρηματίας και…

6 ώρες πριν

Η εκδρομή του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας στην Ήπειρο

Η εκδρομή του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας στην Ήπειρο Γράφει ο Ανδρέας Τσεκές, διευθυντής του Καλλιτεχνικού…

6 ώρες πριν