Λάμπρου: Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Ερμιονίδα, ταφόπλακα για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες

Ανακοίνωση του Τάσου Λάμπρου, δημοτικού συμβούλου Ερμιονίδας, επικεφαλής της παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Αρχές Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «επιμένει» να προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία να επιλέξει το μελετητικό γραφείο για να συντάξει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Ερμιονίδας, προϋπολογισμού για την σύνταξη αυτής της μελέτης 1.300.000 ευρώ.

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 3 Αυγούστου δε μας έκανε «σοφότερους», δεν απαντήθηκε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από τους μηχανικούς της περιοχής μας, από τα αιρετά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου μας. Σε όλα τα θέματα που επισημάναμε στις κρίσιμες ερωτήσεις , μία ήταν η απάντηση: ότι πει η μελέτη για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο Ερμιονίδας, όλες οι απορίες και οι ενστάσεις θα κριθούν από την σύνταξη της μελέτης.  Καμιά δέσμευση καμιά απάντηση.

  Δεν απαντήθηκαν τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός, η βούληση της Πολιτείας για την συνέχιση ή μη της εκτός σχεδίου δόμησης
  • Ποια τα ποσοστά χρήσεων γης, παραδείγματος χάρη τουριστική, αγροτική, βιοτεχνική, βιομηχανική χρήση κλπ
  • Ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις για τον παραλιακό μέτωπο όλης της Ερμιονίδας
  • Τι θα συμβεί με τις αρτιότητες υφισταμένων κτημάτων – οικοπέδων άρτιων και οικοδομήσιμων μέχρι σήμερα
  • Ποια είναι η πολιτική βούληση του Υπουργείου για τον χαρακτηρισμό δρόμων (αγροτικών, δημοτικών, επαρχιακών κλπ)

Η απάντηση ήταν μία, η μπάλα στην εξέδρα, όλα θα τα προβλέψει και θα σχεδιάσει ο «μελετητής».

Εμείς ξεκάθαρα διατυπώνουμε ξανά την άποψή μας, ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την απόφαση της Πολιτείας να προχωρήσει στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τον Δήμο Ερμιονίδας για τους εξής βασικούς λόγους.

  • Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, με ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, αποφάσεις της Πολιτείας που παγώνουν την οικοδομική δραστηριότητα, που ακυρώνουν την εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί «εγκληματική» απόφαση με τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην τοπική μας κοινωνία.
  • Αντί να δαπανήσουν 1.300.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία και στις υποδομές, χρηματοδοτούν αλόγιστα τα μελετητικά γραφεία για να συντάξουν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια τόσο στην Ερμιονίδα όσο και σε άλλες περιοχές με ανάλογο κόστος για κάθε σχέδιο με πολλά αρνητικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία χωρίς να αντιλαμβάνονται τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
  • Με τη βούλησή τους αυτή, με την απόφαση τους ικανοποιούν τα μεγάλα συμφέροντα, τις μεγάλες ιδιοκτησίες που επιδιώκουν την ιδιωτική πολεοδόμηση και την πώληση ακινήτων σε αυτές και στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον των πολλών, των μικρών ιδιοκτησιών, άρα θα έχουμε τον ξαφνικό θάνατο της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας
  • Υπάρχουν άλλες βασικές προτεραιότητες, επί των πολεοδομικών θεμάτων, που είχαν άμεση προτεραιότητα, παραδείγματος χάρη επεκτάσεις υφιστάμενων οικισμών, αναθεώρηση σχεδίου Κρανιδίου, παραδοσιακοί οικισμοί κλπ που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο και όχι ειδικά πολεοδομικά σχέδια που ακυρώνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της ιδιοκτησίας των δημοτών μας και όλων εκείνων των φίλων που επένδυσαν στην αξία της γης της Ερμιονίδας.
  • Εμείς, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνα αποφασίσαμε ότι είμαστε αντίθετοι στην υλοποίηση του ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ για την Ερμιονίδα, δεν θέλουμε να γίνουμε πειραματόζωα  στον τόπο μας, θέλουμε να προστατεύσουμε την αξία της γης μας.

Αυτονόητο ότι είμαστε όλοι ενωμένοι για το κοινό καλό του τόπου μας. Όμως εμείς προτείνουμε δυναμικές παρεμβάσεις ,μέγιστη δημοσιότητα ,κινητοποίηση των ενεργών πολιτών, για να ξυπνήσουν οι γραφειοκράτες του Υπουργείου, ότι αυτό που προτείνουν είναι μία μεγάλη οικονομική ταφόπλακα στο μοντέλο της οικονομικής – οικιστικής ανάπτυξης που εφαρμόστηκε στον τόπο μας τα τελευταία 40 χρόνια και διαμόρφωσε μία δυναμική ώθηση στην οικονομική προοπτική του τόπου μας ,και βελτίωσε   το βιοτικό επίπεδο σε όλους τους κατοίκους της Ερμιονίδας.

ΥΓ. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να πετύχουν, απαιτούν την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας, εάν δεν την έχουν οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε τραγικά αδιέξοδα, σε αναθέματα, αφού στο τέλος θα αντιληφθούν όλοι ότι η επιλογή του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την Ερμιονίδα  και η μελλοντική εφαρμογή αυτού  θα είναι κοινωνικά άδικη ,θα εξυπηρετεί οικονομικές σκοπιμότητες θα κάνει  τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Παρουσίαση συνεργατών από τον υποψήφιο δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό

Σε εκδήλωση που θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο του Ναυπλίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου Δημήτρης Ορφανός θα...

Ανατροπή ΙΧ στο δρόμο Άργους-Ναυπλίου

Τροχαίο ατύχημα έγινε γύρω σρις 8.30 το πρωί του Σαββάτου 1η Οκτωβρίου, στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους-Ναυπλίου. Αυτοκίνητο μάρκας AUDI ξέφυγε από την πορεία...

1η Οκτώβρη 1944: Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και ο Άρης Βελουχιώτης στο Άργος (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση, οικονομολόγου-προέδρου της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού (Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού) «Προκήρυξη προς το λαό του...

Το πρόγραμμα των επισκέψεων στην Αργολίδα του κλιμακίου της ΝΔ

Κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου την Αργολίδα. Σε αυτό συμμετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Το 3ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο

Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στο "Φουγάρο" στο Ναύπλιο,...

Κυριακή 2 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Μαχάτμα Γκάντι, Γιώργος Κοσκωτάς, Γκράουτσο Μαρξ Κυριακή 2 Οκτωβρίου...

Τρία στα τρία για τον Διομήδη με εκτός έδρας νίκη

Το αήττητο σερί του διατήρησε ο Διομήδης νικώντας στη...

Δηλώσεις συμμετοχής στον 2ο Ορεινό Αγώνα Όρους Φαρμακά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλη Βρύση Φαρμακά, η τοπική κοινότητα...

Προτείνουμε...