Γ. Γκιόλας: Eμπαιγμός προς τους αγρότες η επιδότητση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ερώτηση κατέθεσαν την Τρίτη 30 Αυγούστου, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας  μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου, την οποία και συνυπογράφει ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, σχετικά με την επιδότηση που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ρεύματος αγροτικής καλλιέργειας και η οποία όπως αποδεικνύεται, υπολείπεται κατά πολύ από αυτή που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές αγρότες.

Συγκεκριμένα, ενώ η Κυβέρνηση διαλαλεί ότι «το ποσό που θα προκύψει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα επιδοτηθεί κατά το 80%», εν τούτοις οι αγρότες βλέπουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ την επιδότηση να κυμαίνεται, στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 60%, γεγονός που τους αναγκάζει να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν «εμπαιγμό και κοροϊδία» τη στάση της Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι έχει ως κύριο μέλημά της την εξυπηρέτηση των «φίλων» της παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και όχι φυσικά τους ανθρώπους που μοχθούν και παλεύουν κόντρα σε τόσες αντιξοότητες να καλλιεργούν και να παράγουν.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η στήριξη των αγροτών κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2022, εν μέσω αρδευτικής περιόδου και παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για κάλυψη του πρόσθετου κόστους κατά 80% για όλους τους καταναλωτές, υπήρξε ιδιαίτερα ελλιπής με αποτέλεσμα τη δυσανάλογη επιβάρυνσή τους. Συγκεκριμένα, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος επιδοτήθηκαν μέσω των γενικότερων επιδοτήσεων για τα επαγγελματικά και τα μη οικιακά τιμολόγια, με αποτέλεσμα η επιδότηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής να μην ξεπερνά το 60%.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε λογαριασμό αγρότη του Πηλίου για το αγροτικό του ρεύμα τον μήνα Ιούνιο, για κατανάλωση περιόδου Μαΐου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 685 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 1.630,44 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 740 και 256 ευρώ, ήτοι συνολικά 996 ευρώ.

Αντίστοιχα, στον επόμενο λογαριασμό για το αγροτικό ρεύμα το μήνα Ιούλιο για κατανάλωση περιόδου Ιουνίου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 642 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 2.438,51 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 1.482 και 241 ευρώ, ήτοι συνολικά 1.723 ευρώ.

Οι παραπάνω εκπτώσεις υπολείπονται του 80% της χρέωσης της ρήτρας, με τους αγρότες της περιοχής να κάνουν λόγο για καθαρό εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης και να δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν να πληρώσουν τα υπέρογκα αυτά ποσά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών.

Επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών του Πηλίου, τόσο στους λογαριασμούς του Ιουνίου, όσο και σε αυτούς του Ιουλίου για το αγροτικό τους ρεύμα, η έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι η ανακοινωθείσα, αλλά υπολείπεται κατά πολύ.

Επειδή, οι αγρότες της περιοχής κάνουν λόγο για καθαρό εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν να πληρώσουν τα υπέρογκα αυτά ποσά.

Επειδή, Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδρομική επιδότηση του αγροτικού ρεύματος, καλύπτοντας τουλάχιστον το 80% των χρεώσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους πρώτους μήνες της αρδευτικής περιόδου;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει επιτέλους σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες και η οικονομία το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών;

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Η έκθεση «Πελοπόννησος EXPO» τον Νοέμβριο στην Αργολίδα – Δηλώσεις συμμετοχής

Η «Πελοπόννησος ΕΧΡΟ», η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση της Πελοποννήσου, μετρά ήδη 6 χρόνια επιτυχημένης και αποτελεσματικής παρουσίας στον επιχειρηματικό κόσμο, μιας και έχει καθιερωθεί...

Το «Ανάπλι εμπρός!» δηλώνει παρόν και απευθύνεται πλέον στους δημότες ολόκληρου του Δήμου

Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη "Ανάπλι εμπρός!" η οποία ζητά από τους δημότες ολόκληρου του Δήμου Ναυπλίου "να εκλέξουν μια δημοτική αρχή δημοκρατική, ανοιχτή στην...

Δ. Ορφανός: Αγώνας για νέα διακυβέρνηση με ήθος, σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, ισονομία, διαφάνεια

Δήλωση του Δημήτρη Ορφανού, υποψήφιου δημάρχου Ναυπλιέων, επικεφαλής του συνδυασμού «Όραμα Δημιουργίας»: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των Μέσων Επικοινωνίας, που μου έκαναν την...

Φωτογραφίες του Κώστα Καραχάλιου κατά την είσοδο του ΕΛΑΣ στο Ναύπλιο (6 Οκτωβρίου 1944)

του Γιώργου Νικολόπουλου Στις 6 Οκτωβρίου του 1944, οι δυνάμεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) εισήλθαν στο Ναύπλιο το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Φωτογραφίες: Γιώργος Αμερικάνος, η πρώτη δραχμή, Έντγκαρ Άλλαν Πόε Παρασκευή...

Εκδρομή του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου στην Κεντρική Μακεδονία

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου διοργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή στην...

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Κάλεσμα σε εκδήλωση-συζήτηση

H Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου καλεί σε εκδήλωση-συζήτηση τη Δευτέρα 10...

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας: Οργή και αγανάκτηση για τη νέα τραγωδία προσφύγων

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας...

Αγιασμός και ομιλία στο σύλλογο κατά του καρκίνου “Η Αλληλεγγύη”

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Αργολίδας (ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ.) “Η...

Γκιόλας: Η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων είναι υποχρέωση της πολιτισμένης κοινωνίας

Μιλώντας στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος ο βουλευτής Αργολίδας του...

Σύλληψη στο Άργος για κατοχή ναρκωτικών χαπιών

Συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου στο Άργος,...

Προτείνουμε...