Τάσος Λάμπρου: «Το πολιτιστικό καλοκαίρι» στο Δήμο Ερμιονίδας και οι προτάσεις μας

Ανακοίνωση του Τάσου Λάμπρου, δημοτικού συμβούλου Ερμιονίδας, επικεφαλής της παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Μετά από 3 χρόνια λόγω πανδημίας απολαύσαμε ξανά τις χαρές του πολιτιστικού καλοκαιριού με εκδηλώσεις σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας, με πολιτιστικές προτάσεις για όλα τα ενδιαφέροντα των δημοτών μας, αλλά και των επισκεπτών του τόπου μας, της όμορφης Ερμιονίδας.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στις Κοινότητες του Δήμου μας ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αποστολή τους, διοργάνωσαν και διοργανώνουν μέχρι σήμερα σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημιούργησαν νέους πολιτιστικούς «θεσμούς» με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά ο Δήμος μας επικουρικά στήριξε τις περισσότερες από τις παραπάνω εκδηλώσεις, ήταν συνδιοργανωτής και διαμόρφωσε ένα πλαίσιο συνεργασίας όπως αυτό έχει καθιερωθεί τα τελευταία 20 χρόνια στα πλαίσια των Δήμων Κρανιδίου – Ερμιόνης και στην συνέχεια στο Δήμο Ερμιονίδας.

Αξίζει να επισημάνω πως όταν συγκροτήθηκε το Νομικό Πρόσωπο Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην φάση του «Καλλικρατικού» Δήμου Ερμιονίδας 2010-2014, κύριοι σκοποί ήταν να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις ερασιτεχνικές πολιτιστικές δημιουργίες, μέσα από τα τοπικά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά σχήματα και να αναδείξουμε νέους δημιουργούς σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και αναζητήσεις.

Επίσης να στηριχθούν όλες οι πολιτιστικές δράσεις των συλλόγων, όλα τα είδη πολιτιστικής έκφρασης, π.χ. θέατρο, παραδοσιακοί χοροί, μουσική, εικαστικά κλπ, με κύριο στόχο να διαμορφωθεί μία κοιτίδα πολιτιστικής έκφρασης: στον τόπο μας, στην Ερμιονίδα μας, άρα να πετύχουμε την σύζευξη του πολιτιστικού με το τουριστικό αγαθό.

Αυτονόητο η υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας μας έφερε λίγο πίσω, όμως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ερμιονίδας πέτυχαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να μας κοινωνικοποιήσουν ξανά πολιτιστικά και αξίζουν για μία ακόμη φορά τα συγχαρητήριά μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταθέσω τις προτάσεις μας για τους νέους στόχους που απαιτείται να τεθούν τόσο από την πλευρά του Δήμου Ερμιονίδας όσο και από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του τόπου μας.

  • Να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στο δίμηνο του Ιουλίου – Αυγούστου στις πολιτιστικές δράσεις, στόχος είναι η διερεύνηση αυτών και τους άλλους μήνες π.x Σεπτέμβριο, Ιούνιο, στα πλαίσια του στόχου της διεύρυνσης και της τουριστικής περιόδου.
  • Καλύτερος προγραμματισμός για να μην συμπίπτουν ταυτόχρονα οι πολιτιστικές δραστηριότητες, προτάσεις την ίδια μέρα, την ίδια ώρα σε διαφορετικές Κοινότητες
  • Στην πόλη του Κρανιδίου, στην Κοινότητα Κρανιδίου απαιτείται να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, ένας «νέος Πολιτιστικός Αύγουστος» που θα ξαναζωντανέψει πολιτιστικά την πόλη του Κρανιδίου, μία εβδομάδα πολιτιστικής δράσης. Τέλος Αυγούστου, η καλύτερη εποχή με αφορμή τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης του Κρανιδίου, του Αγίου Ιωάννη και με τη βοήθεια των πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της πόλης του Κρανιδίου
  • Στην σύγχρονη εποχή απαιτείται να υπάρχει μία κοινωφελή επιχείρηση με πρόγραμμα δράσης που θα αναζητά έσοδα από πολλές πηγές. Η κοινωφελής Επιχείρηση Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του Δήμου μας χρειάζεται να τροποποιήσει το καταστατικό της και να εντάξει δράσης πολιτισμού με ανάλογα πρωτογενή έσοδα, με πλήρη διαφάνεια (εσόδων – εξόδων) και σαφέστατο καθορισμό προτεραιοτήτων . Έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν την αναγκαιότητα  αυτή η Δημοτική Επιχείρηση να αναπτύξει πολλαπλές δραστηριότητες προς όφελος των Δημοτών μας και να αξιοποιήσει αδιάθετες χρηματοδοτήσεις  και νέους πόρους που υπάρχουν στον τομέα του Πολιτισμού
  • Αυτονόητη η στήριξη όλων των δράσεων από Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου μας, η συνέχεια της συνεργασίας αυτών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος απαιτείται να αποκτήσουμε μία ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα, μία επώνυμη πρόταση για ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός με περιφερειακή, πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια. Πολλές οι ιδέες, πολλοί ο χώροι, πολλές οι πολιτιστικές προτάσεις. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε ένα θεματικό συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε φορά και να το προβάλουμε με κύρος και αποφασιστικότητα σε όλον τον κόσμο.
  • Τέλος η διαδημοτική συνεργασία μεταξύ κυρίως γειτονικών Δήμων και όχι μόνο κρίνεται επιβεβλημένη  για ανταλλαγή πολιτιστικών προτάσεων και δράσεων ,για εμπλουτισμό Ιδεών, για μια δημιουργική άμιλλα ,για μια τόνωση της κοινωνικής και οικονομικής  δραστηριότητας όλο τον χρόνο.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός Σύλλογος Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» με χαρά σας προσκαλεί στην Ημερίδα Ενημέρωσης με τίτλο «Πνευμονική...

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους αγρότες – Το ψήφισμα με τα αιτήματα

Μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επιστροφές των προκαταβολών για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 που ζητάει ο ΕΛΓΑ, έκαναν αγρότες της Αργολίδας...

Δίκες για πλειστηριασμούς: Έπαυσε η δίωξη κατά των 18 – Αναβολή της δίκης των τριών

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου αποφάσισε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου να παύσει η δίωξη κατά των 18 ατόμων που το Σεπτέμβριο του 2017 είχαν συλληφθεί...

Η έκθεση «Πελοπόννησος EXPO» τον Νοέμβριο στην Αργολίδα – Δηλώσεις συμμετοχής

Η «Πελοπόννησος ΕΧΡΟ», η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση της Πελοποννήσου, μετρά ήδη 6 χρόνια επιτυχημένης και αποτελεσματικής παρουσίας στον επιχειρηματικό κόσμο, μιας και έχει καθιερωθεί...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

ΚΚΕ Αργολίδας για κινητοποίηση αγροτών: O ΕΛΓΑ να πάρει πίσω τα ντροπιαστικά πορίσματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Tο KKE στέκεται...

Η ΕΠΣ Αργολίδας διασκεδάζει…

  Η ποδοσφαιρική οικογένεια της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας ενώνεται...

Ημερίδα διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων

Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, σε ...

5 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στην Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους-Μυκηνών

Η Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους-Μυκηνών, που δραστηριοποιείται στα...

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός...

Προτείνουμε...