Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών: Αδικαιολόγητος αποκλεισμός φυσικών προσώπων και ελαιοκαλλιέργειας

Ερώτηση σχετικά με τον αποκλεισμό των φυσικών προσώπων και της ελαιοκαλλιέργειας από το πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών του Ταμείου Ανάκαμψης κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά και Τροφίμων και Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Πρόσφατα ξεκίνησε ο νέος κύκλος ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα που αφορά το πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών», συνολικού προϋπολογισμού 166,7 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την  υποβολή των αιτήσεων να ξεκινάει στις  28 Ιουλίου και να λήγει στις  15 Νοεμβρίου 2022. Η διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης.

Όπως αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα, στόχος της δράσης είναι η βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ή της βελτίωσης και αναδιάταξης της παραγωγής, η βελτίωση της παραγωγικότητας των δενδρωδών καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα και η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας. Μέσω αυτών των παρεμβάσεων εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων στις αγορές με τη χρήση νέων ποικιλιών και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Τονίζεται δε ότι, το κάθε επενδυτικό σχέδιο θα αποδεικνύει, ότι εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από τους στόχους αυτούς.

Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν  νομικά πρόσωπα που ανήκουν στις ΜΜΕ, εγγεγραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα,  που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία  και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης ανήκουν σε: Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», εγγεγραμμένες στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα , ενώ δικαιούχοι μπορούν να είναι και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα και ανήκουν σε μία από τις ανωτέρω μορφές, που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, εξαιρούνται όλοι εκείνοι οι παραγωγοί, οι όποιοι για διάφορους λόγους, δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες και λειτουργούν μεμονωμένες αγροτικές δραστηριότητες – επιχειρήσεις ως φυσικά πρόσωπα.

Η «στοχευμένη» διαδικασία αποκλεισμού των φυσικών προσώπων από το παραπάνω πρόγραμμα έρχεται σε αντίθεση με τους αρχικούς όρους του προγράμματος που όπως αναφέρονται και πιο πάνω αφορούν στη βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ή της βελτίωσης και αναδιάταξης της παραγωγής, η βελτίωση της παραγωγικότητας των δενδρωδών καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα και η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας.

Η επιλογή λοιπόν συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα μόνο σε μέλη συνεργατικών ομάδων αποκλείει χιλιάδες παραγωγούς από την οποιαδήποτε οικονομική ελάφρυνση και ενίσχυση, καθιστώντας τους μη ανταγωνιστικούς στην ίδια τους τη χώρα και δημιουργεί διαχωρισμούς πολιτών και στρεβλώσεις στον ίδιο παραγωγικό τομέα.

Αντιστοίχως αδικαιολόγητα και αναίτια δεν είναι επιλέξιμη για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα και η ελαιοκαλλιέργεια, χωρίς να προβλέπεται η αντικατάσταση μολυσμένων ελαιώνων από συγκεκριμένες μυκητολογικές ασθένειες που καθιστούν πλέον τις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες οικονομικά. Άλλη μια αντίφαση του προγράμματος αναδιάρθρωσης στο οποίο και πάλι ρητά αναφέρεται πως οι επιλέξιμες ποικιλίες θα πρέπει να είναι ανθεκτικές σε εχθρούς και ασθένειες που έχουν καταγραφεί και επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Δεδομένου ότι το κράτος θα έπρεπε να είναι μόνιμος αρωγός, να υπερασπίζεται και να διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την διατροφική επάρκεια και τις εξαγωγικές προοπτικές της χώρας μας.

Δεδομένου ότι πρέπει να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και όχι στρεβλώσεις που δημιουργούν ανισότητες βιωσιμότητας και οικονομικό μαρασμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζονται με μεροληπτικές επιλογές η κλιματική αλλαγή και η παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων.

Δεδομένου ότι η βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν πλέον τα Εθνικά μας Προϊόντα και συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, έχοντας παράλληλα εξαγώγιμο εμπορικό προσανατολισμό.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Για ποιον λόγο εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα και οι μεμονωμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις φυσικών προσώπων από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης;

  1. Για ποιον λόγο εξαιρείται η ελαιοκαλλιέργεια και η αντικατάσταση μολυσμένων αγρών από το εν λόγω πρόγραμμα;
  2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την διόρθωση της εξόφθαλμης αδικίας εις βάρος των μεμονωμένων παραγωγών;

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός Σύλλογος Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» με χαρά σας προσκαλεί στην Ημερίδα Ενημέρωσης με τίτλο «Πνευμονική...

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους αγρότες – Το ψήφισμα με τα αιτήματα

Μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επιστροφές των προκαταβολών για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 που ζητάει ο ΕΛΓΑ, έκαναν αγρότες της Αργολίδας...

Δίκες για πλειστηριασμούς: Έπαυσε η δίωξη κατά των 18 – Αναβολή της δίκης των τριών

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου αποφάσισε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου να παύσει η δίωξη κατά των 18 ατόμων που το Σεπτέμβριο του 2017 είχαν συλληφθεί...

Η έκθεση «Πελοπόννησος EXPO» τον Νοέμβριο στην Αργολίδα – Δηλώσεις συμμετοχής

Η «Πελοπόννησος ΕΧΡΟ», η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση της Πελοποννήσου, μετρά ήδη 6 χρόνια επιτυχημένης και αποτελεσματικής παρουσίας στον επιχειρηματικό κόσμο, μιας και έχει καθιερωθεί...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

ΚΚΕ Αργολίδας για κινητοποίηση αγροτών: O ΕΛΓΑ να πάρει πίσω τα ντροπιαστικά πορίσματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Tο KKE στέκεται...

Η ΕΠΣ Αργολίδας διασκεδάζει…

  Η ποδοσφαιρική οικογένεια της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας ενώνεται...

Ημερίδα διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων

Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, σε ...

5 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στην Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους-Μυκηνών

Η Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους-Μυκηνών, που δραστηριοποιείται στα...

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός...

Προτείνουμε...