Τι είναι η αντλία θερμότητας και ποια τα πλεονεκτήματα της

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μία ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή για θέρμανση και ψύξη στα κτίρια χάρη στα πολλαπλά οφέλη τους. Αποτελούν συστήματα ύψιστης ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων ενώ επιδοτούνται και από τα προγράμματα “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”.

Πώς λειτουργεί η αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας αποτελεί μία συσκευή που αντλεί τη θερμότητα από κάπου και τη διανέμει εκεί που πρέπει. Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι αντλεί θερμότητα από το εσωτερικό του κτιρίου και την αποβάλλει στο περιβάλλον και το χειμώνα αντλεί θερμότητα από το περιβάλλον και την αποβάλλει στον κλιματιζόμενο χώρο. Καταναλώνει ένα μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας και αντλεί την υπόλοιπη ενέργεια δωρεάν από το περιβάλλον.

 

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούνται από ψυκτικό υγρό, τον συμπιεστή που προωθεί το ψυκτικό υγρό, την βαλβίδα εκτόνωσης που ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού υγρού στο σύστημα, την βαλβίδα αντιστροφής που εναλλάσσει την κατεύθυνση του ψυκτικού μέσου στο σύστημα, την εσωτερική μονάδα που περιλαμβάνει και τον ανεμιστήρα που διαχέει τον αέρα στο σπίτι και την εξωτερική μονάδα που λειτουργεί είτε ως συμπυκνωτής (ψύξη) είτε ως εξατμιστής (θέρμανση). Η θερμότητα που συγκεντρώνεται από την αντλία μπορεί να τροφοδοτήσει ένα ενδοδαπέδιο σύστημα, τα θερμαντικά σώματα και το ζεστό νερό χρήσης κάθε σπιτιού.

Γιατί συμφέρει η αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας έχουν πολύ μεγάλη απόδοση σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη ή θέρμανση του σπιτιού και άρα χαμηλότερους λογαριασμούς και μικρότερη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

 

Τα πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας

Οικονομία στη θέρμανση και ψύξη του σπιτιού

Οι αντλίες θερμότητας είναι από τις πιο οικονομικές λύσεις θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού καθώς είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Συγκεκριμένα με τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας πετυχαίνουμε έως και 6 φορές μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τους τρόπους θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Το αρχικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης μπορεί να επιδοτηθεί από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ποσό που κάνει πολύ γρήγορα απόσβεση από τους μειωμένους λογαριασμούς που θα δείτε στην κατανάλωση ενέργειας.

 

Προστασία του περιβάλλοντος

Η αντλία θερμότητας έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον και εντάσσεται στις ανανεώσιμες μορφές παραγωγής θερμότητας/ψύξης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αντλίες θερμότητας καταναλώνουν περίπου το 1/3 της ενέργειας που απαιτούν από το ηλεκτρικό ρεύμα και την υπόλοιπη ενέργεια την αντλούν δωρεάν από τον αέρα στο περιβάλλον.

 

Αποδοτικότητα και αντοχή

Οι αντλίες θερμότητας είναι πολύ αξιόπιστες συσκευές με μεγάλη διάρκεια ζωής και ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης.

Λειτουργούν και με άλλες μορφές ενέργειας
Οι αντλίες θερμότητας δεν λειτουργούν μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα αλλά μπορούν να συνδεθούν και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα ηλιακά πάνελ και φυσικό αέριο.

Δεν απαιτείται ειδικός χώρος εγκατάστασης
Για την εγκατάσταση τους, δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.

Ασφάλεια και αξιοπιστία

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν από τα ασφαλέστερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και τα πιο αξιόπιστα. Δεν εκπέμπουν ρύπους τοπικά, δεν εμφανίζουν φλόγα, ή άλλες καύσεις αφού δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή αέριο αλλά καθαρή ενέργεια από το περιβάλλον.

Ευελιξία στη χρήση

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε νέα ή παλιά κτίρια και μπορούν να συνδεθούν με τα υπάρχοντα καλοριφέρ ή και με σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσισμού καθώς και με σώματα Fan Coils.

 

Επιδοτούνται από το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”

Αν το αρχικό κόστος εγκατάστασης αποτελεί για εσάς τροχοπέδη, ίσως θέλετε να μελετήσετε το ενδεχόμενο να μπείτε (αν μπορείτε) στο επιδοτούμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” στο οποίο χρηματοδοτούνται κινήσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου σας, όπως τη εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

 

Οι έμπειροι μηχανικοί της Best Service θα σας κατατοπίσουν σε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την τοποθέτηση αντλίας θερμότητας στο σπίτι σας. Ζητήστε σήμερα οικονομική προσφορά για τη μελέτη και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας στο κτήριο σας.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Η διακήρυξη της Αυτόνομης Ιατρικής Αργολικής Συσπείρωσης για τις εκλογές του Ι.Σ.Α. • Οι υποψήφιοι

Η Αυτόνομη Ιατρική Αργολική Συσπείρωση (ΑΙΑΣ) συμμετέχει στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας οι οποίες θα γίνουν στις 16 Οκτωβρίου. Ακολουθεί η διακήρυξη της παράταξης...

Ιδρύθηκε η «Αργειακή Εταιρεία» – Το καταστατικό και ο σκοπός της

Ανακοίνωση της Διοικητικής Επιτροπής της «Αργειακής Εταιρείας» Οι συζητήσεις κράτησαν πολύ. Η διάθεσή μας να συνεισφέρουμε σε μια διαφορετική πορεία στα θέματα που αφορούν την πόλη...

Συγκέντρωση συμπαράστασης για τη δίκη των 19 που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά πλειστηριασμών

Κάλεσμα απευθύνει η κίνηση "Πλειστηριασμοί STOP Αργολίδας" έξω από τα Δικαστήρια Ναυπλίου την Παρασκευή 7 Οκτώβρη (10πμ). Την ημέρα αυτή δικάζονται 19 άτομα τα...

Τα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα στην Αργολίδα και τη χώρα

Την εβδομάδα από 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου καταγράφηκαν στην Ελλάδα 54.649 κρούσματα COVID-19 (22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Φωτογραφίες: Ηλίας Λάγιος, "Δόκτωρ Νο", Δαλάι Λάμα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου...

Η διακήρυξη της Αυτόνομης Ιατρικής Αργολικής Συσπείρωσης για τις εκλογές του Ι.Σ.Α. • Οι υποψήφιοι

Η Αυτόνομη Ιατρική Αργολική Συσπείρωση (ΑΙΑΣ) συμμετέχει στις εκλογές...

Ιδρύθηκε η «Αργειακή Εταιρεία» – Το καταστατικό και ο σκοπός της

Ανακοίνωση της Διοικητικής Επιτροπής της «Αργειακής Εταιρείας» Οι συζητήσεις κράτησαν...

Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Κρανίδι με ομιλητή τον Χάρη Δούκα

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου (8μμ), η Ολομέλεια της Δημοτικής...

Εταιρία με έδρα το Άργος, αναζητά υπάλληλο για τη στελέχωση eshop

  Εταιρία με έδρα το Άργος, αναζητά υπάλληλο για την...

Πτυχιούχος βρεφοκομίας με προϋπηρεσία, αναλαμβάνει τη φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών

Κοπέλα με πτυχίο βρεφοκομίας και ανάλογη προϋπηρεσία, αναλαμβάνει τη...

Προτείνουμε...