Τι απαντούν Πέτσας και Καμπόσος στην Ελληνική Λύση για το δρόμο Ζόγκα-Κρύα Βρύση-Τουρνίκι

Στις 8 Νοεμβρίου 2021, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την αποκατάσταση του δρόμου Ζόγκα-Κρύα Βρύση-Τουρνίκι, ο οποίος ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Άργους-Μυκηνών και βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια.

Οκτώ μηνες αργότερα, στις 12 Ιουλίου 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απάντησε στην Ερώτηση και παράλληλα κοινοποίησε την απάντηση του δημάρχου Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου (από 17-11-2021) σχετικά με τον προγραμματισμό που έχει γίνει για τον δρόμο. Στην απάντηση ο Δήμος αναφέρει ότι σε τμήμα του δρόμου μήκους τριών χιλιομέτρων προβλέπεται να γίνει ασφαλτόστρωση μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

Ακολουθούν η ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και η απάντηση του δημάρχου Άργους-Μυκηνών.

 

Η ερώτηση του Αντώνιου Μυλωνάκη

Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Αργολίδας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, τραγική και τριτοκοσμική εικόνα παρουσιάζει επαρχιακός δρόμος στην Π.Ε. Αργολίδας. Πρόκειται για τον δρόμο που ενώνει τα χωριά του Δήμου Άργους-Μυκηνών και συγκεκριμένα, τα Άνω Ζόγκα, τα Φακίστρα, την Κρύα Βρύση, το Κρυονέρι και το Τουρνίκι, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά από ανθρώπους που κινούνται «προς» και «από» τις εργασίες τους. Τραγικότερη, δε, εικόνα παρουσιάζει το τμήμα του εν λόγω δρόμου από την Άνω Ζόγκα έως την Φακίστρα, επί του οποίου παρατηρούνται γούβες τεραστίων διαστάσεων, θάμνοι που παρεμποδίζουν την οδήγηση και ρέματα, που κόβουν κάθετα την κυκλοφορία επί της οδού. Συνέπεια της χρόνιας κατάστασης που επικρατεί στον ως άνω δρόμο είναι η σταδιακή μετατροπή του, σε μια δεκαετία, από μέτριο ασφαλτόδρομο σε επικίνδυνο χαλικόδρομο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αποκαταστήσετε, δια ουσιαστικών παρεμβάσεών σας στις αρμόδιες τοπικές Αρχές, το οδόστρωμα της ανωτέρω επαρχιακής οδού και να καταστήσετε την οδήγηση επ΄ αυτής ασφαλή, πριν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάστασή της από τον επερχόμενο χειμώνα;

 

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, διαβιβάζουμε, για ενημέρωση, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 18195/30-11-2021 έγγραφο του Δήμου Άργους-Μυκηνών και επιπλέον σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των Περιφερειών της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων και καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), ως προς το ύψος των εσόδων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λοιπών λειτουργικών δαπανών.

Ειδικότερα, από τους Κ.Α.Π. του προηγούμενου έτους κατανεμήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ποσό ύψους 6.580.000,00€ για την κάλυψη επενδυτικών δραστηριοτήτων καθώς και δαπανών συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου ενώ ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να αποδοθεί στην Περιφέρεια και για το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 82869/11-11-2021 έγγραφο και μόλις περιέλθει η σχετική απάντηση θα ενημερωθεί συμπληρωματικά η Βουλή των Ελλήνων.

 

 

Η απάντηση του Δημήτρη Καμπόσου

Από τον Δήμο μας στο μέτρο των δυνατοτήτων του γίνεται συνεχής προσπάθεια διατήρησης του συνόλου του δικτύου δημοτικών και αγροτικών οδών (μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων) σε ικανοποιητική κατάσταση, ακόμη και αυτών που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του και σε περιοχές δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες, όπως ο δρόμος που ενώνει τους οικισμούς Ζόγκα (με μόνιμο πληθυσμό 17 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή ΕΣΥΕ 2011) – Κρύα Βρύση (με 12 κατοίκους) – Κρυονέρι (με 0 κατοίκους) – Τουρνίκι (με 3 κατοίκους).

Συγκεκριμένα το οδικό δίκτυο του Δήμου Άργους-Μυκηνών ανέρχεται σε 4.621 χλμ, ένα νούμερο δυσθεώρητο σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας. Η χρηματοδότηση που έρχεται στους ΟΤΑ για εκτέλεση έργων δεν επαρκεί και είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να δοθεί τουλάχιστον μέρος του ΠΔΕ (Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων) στους Δήμους, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τους στην οδοποιία.

Παρά ταύτα σε τμήματα του ως άνω δρόμου εκτελέσθηκαν προσφάτως, με ίδια μέσα του Δήμου ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, εργασίες για τη βελτίωση της βατότητας οδού.

Επιπλέον σε τμήμα του δρόμου μήκους 3.000,00 χλμ. προβλέπεται να γίνει ασφαλτόστρωση σύμφωνα με την αριθ. 39/2021 μελέτη του έργου «Ανάπτυξη υπαίθρου – Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Άργους, Κουτσοποδίου, Λέρνας και Ν. Κίου – ειδικός προϋπολογισμός» που εγκρίθηκε με την αριθ. 116/25-05-2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άργους-Μυκηνών και υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΑΤ05 του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης».

 

 

1 σχόλιο

  1. Καμπόσε, εισαι ενας Δήμαρχος που επί Δημαρχείας σου 12 χρόνια τώρα ο δρόμος πάει από το κακό στο χειρότερο λόγω της αδιαφορίας σου. Και ευτυχώς που ένα κομμάτι το έφτιαξε η Περιφέρεια επί Τατούλη αν και δεν ηταν της αρμοδιότητας της αλλά αποκλειστικά του Δήμου. Καθεσαι και γραφεις ποσοι ειναι οι κατοικοι λογω της απογραφής αλλά δεν λες αν και το ξερεις, ότι καθημερινά εκατοντάδες οδηγοί πάνε στα χωράφια τους από αυτό τον δρόμο. ΝΤΡΟΠΗ!!!! Στησε κανενα αγαλμα με τα α…..α και τον κ…….ο του Ηρακλη και των μαχητων του Ριατσι και ασχολήσου με τη βιτρινα και το καρακιτσαριο σου

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Επιστολή διαμαρτυρίας προς Κωστούρο: “Πριν τις εκλογές ήρθε το μηχάνημα για έργα και μετά χάθηκε…”

Επιστολή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης στέλνουν στο δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο κάτοικοι των οικισμών Χρονέικα και Κουτρουμπέικα της Δημοτικής Ενότητας Ασίνης. Όπως αναφέρουν: Kατά την προεκλογική...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

«Εξοικονομώ 2021»: Στο πρόγραμμα εντάσσονται και οι επιλαχόντες

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι στο πρόγραμμα...

Το νέο Δ.Σ. της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου είναι...

“Η χώρα διασύρεται, το λιβάνισμα στην Κυβέρνηση συνεχίζεται” • Σχολιασμός από τον Γιάννη Γκιόλα

Σχολιασμός της επικαιρότητας από τον Γιάννη Γκιόλα, βουλευτή Αργολίδας...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Τριήμερος καύσωνας προ των πυλών

Έκτακτο δελτίο εξέδωσε η ΕΜΥ με κύρια χαρακτηριστικά τις...

Επιστολή διαμαρτυρίας προς Κωστούρο: “Πριν τις εκλογές ήρθε το μηχάνημα για έργα και μετά χάθηκε…”

Επιστολή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης στέλνουν στο δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη...

Προτείνουμε...