Νίκος Καρούζος: Η αργείτικη καταγωγή του ποιητή και άλλα ενδιαφέροντα περί αυτής

Επιμέλεια: Γιώργος Γιαννούσης, οικονομολόγος-πρόεδρος της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού – Πρωτοδημοσιεύτηκε στην argolikivivliothiki.gr

Στο Ναύπλιο, από την 1η έως τις 3 Ιουλίου 2022, ο Δήμος Ναυπλίου και ο ΔΟΠΠΑΤ, διοργάνωσαν το 2ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης «Νίκος Καρούζος» προς τιμή του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε ο μόνος τρόπος που το Ναύπλιο τιμά, ως «γενέθλια γη» το εκλεκτό τέκνο της, όπου και μια τεράστια τοιχογραφία στον τοίχο του 1ου Λυκείου Ναυπλίου, με το πρόσωπο του «Ναυπλιώτη» ποιητή Νίκου Καρούζου να δεσπόζει στο τοπίο.

 

Η τοιχογραφία με το πρόσωπο του ποιητή Νίκου Καρούζου στον τοίχο του 1ου Λυκείου Ναυπλίου

Πολλά και σπουδαία διαχρονικά τα αφιερώματα για τον ποιητή. Όλα προτού αναφερθούν στο σπουδαίο ποιητικό του έργο και στην πολυκύμαντη πορεία της ζωής του, ξεκινούν με μια πάγια περιγραφή, «γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 7 Ιουλίου του 1926 …».

Εκπομπές όπως: 1) «Το Παρασκήνιο», 2) «Το Μονόγραμμα» σε σκηνοθεσία του Γ. Σγουράκη, 3) «Νίκος Καρούζος: Δρόμος για το Έαρ», του Γιάννη Καρπούζη, ιστότοποι όπως: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη, ΒιβλιοNet, Βικιπαίδεια και πάρα πολλά άλλα, ξεκινούν με την ενημέρωση, ότι ο μεγάλος μας ποιητής γεννήθηκε, στις 7 Ιουλίου του 1926, στο Ναύπλιο.

Είναι όμως αυτή η αλήθεια;

Ο γνωστός δικηγόρος του Άργους, συνονόματος και εξ’ αίματος συγγενής του ποιητή, πρώτα ξαδέλφια, παιδιά δύο αδελφών, Νικόλαος Χ. Καρούζος, πολύ καιρό τώρα, στις συζητήσεις μας στο Άργος με διαβεβαίωνε για το αντίθετο. Άλλο -μου έλεγε- το πού γεννήθηκε και άλλο το πού μεγάλωσε και ανατράφηκε ο ποιητής.

Η γενέθλια γη του είναι το Άργος και έπρεπε γι’ αυτό να τον τιμά η πόλη μας, όπως το Ναύπλιο.

Του ζήτησα να καταθέσει εγγράφως τα όσα γνωρίζει και τον ευχαριστώ που άμεσα και πρόθυμα ανταποκρίθηκε.

Θεωρώ το γραπτό του πολύ αξιόλογο ιστορικό τεκμήριο, που θα συμπληρώσει το πλούσιο βιογραφικό του μεγάλου μας ποιητή και ίσως δώσει την ευκαιρία στους Αργείους ιθύνοντες να τιμήσουν και αυτοί, όπως και το Ναύπλιο, την Αργείτικη καταγωγή του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

 

Το κείμενο-μαρτυρία του δικηγόρου Νίκου Χ. Καρούζου (22-Ιουλίου 2022)

Νίκος Καρούζος

Μου ζητήθηκε από τον αγαπητό φίλο Γιώργο Γιαννούση, Πρόεδρο της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης να γράψω το παρακάτω κείμενο – μαρτυρία:

Ο πρώτος εξάδελφός μου ποιητής Νικόλαος Καρούζος (Νανάκος) ήταν γιος του Δημητρίου Καρούζου, δάσκαλου. Ο Δημήτριος Καρούζος γιος του Νικολάου Καρούζου ήταν ένα από τα έξι αγόρια της οικογένειας (υπήρχε και ένα κορίτσι), γεννήθηκε στο Άργος στο πατρικό σπίτι της οικογένειας που βρίσκεται σήμερα στην πλατεία Ηφαίστου στο κέντρο της πόλης. Στο σπίτι αυτό της οικογένειας γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1926 ο ποιητής Νίκος Δ. Καρούζος.

 

Το σπίτι στην πλατεία Ηφαίστου στο κέντρο ταυ Άργους, όπου γεννήθηκε ο ποιητής Νίκος Καρούζος

Τούτο βεβαιώνεται αρχικά από τον λογοτέχνη Πάνο Λιαλιάτση –φίλο του– στο βιβλίο του για τους λογοτέχνες και την λογοτεχνία της Αργολίδας. Όπως με είχε βεβαιώσει ο Πάνος Λιαλιάτσης με αφορμή μια συζήτηση στον ραδιοσταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας τούτο του το είχε πει ο ίδιος ο Νίκος Δ. Καρούζος.

Η σύντροφός του τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του κα Εύα Μπέη στο εξαιρετικό βιβλίο της «Με τον Νίκο Καρούζο» (εκδόσεις Loggia σελ. 32) βεβαιώνει με πηγή τον ίδιο τον ποιητή προφανώς, ότι ο Νανάκος γεννήθηκε στο πατρικό σπίτι της οικογένειας στο Άργος.

Εύα Μπέη-Νίκος Καρούζος (Άνοιξη, 1989). Η ζωγράφος Εύα Μπέη έζησε πλάι στον ποιητή Νίκο Καρούζο τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του

Ο πατέρας μου Χρήστος Νικολάου Καρούζος, αδελφός του πατέρα του, δικηγόρος (ασκούμενος δικηγόρος τότε το 1926) βεβαίωνε το ίδιο και μάλιστα έλεγε στον Νανάκο ότι όταν γεννήθηκε χρησιμοποίησαν οι γυναίκες για αντισηπτικό αλάτι (το απέδιδε σε συνήθεια που είχαν οι Αρβανίτες – η μητέρα του Ντίνα Πιτσάκη είχε αρβανίτικη καταγωγή).

Ήταν συνδεδεμένος συναισθηματικά με το Άργος, την οικογένεια. Χαρακτηριστικά σε μια βόλτα που κάναμε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου παρατήρησε ότι το καφενείο «Θηβαίου» είναι σωστά φτιαγμένο κτήριο. Εγώ θεωρώντας ότι μιλούσε για το ίδιο το κτήριο είπα ότι πράγματι πρόκειται για όμορφο κτήριο, με τεράστια σάλα, χωρίς κολώνες, επίτευγμα για την εποχή που φτιάχτηκε. Όχι ξάδελφε αντείπε: είναι σωστά φτιαγμένο γιατί αφήνει στον περιπατητή της πλατείας να βλέπει το Κάστρο μας (αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησε).

Νίκος Καρούζος «Τα ποιήματα»

Όταν ερχόταν στο Άργος να επισκεφθεί τον πατέρα μου και την μητέρα μου συνήθιζε να περπατά στο γραφικό τότε βόρειο Άργος (πάνω από την οδό Περρούκα) που του άρεσε η βόλτα αυτή πολύ.

Στο βιβλίο της κας Εύας Μπέη που μνημονεύθηκε πιο πάνω δημοσιεύονται και άλλες πληροφορίες (με πηγή τον ίδιο τον ποιητή) όπως ότι η απώτατη καταγωγή της οικογένειας ήταν τα Καρουσάτα της Κεφαλονιάς (πληροφορίες του Νανάκου) ενώ ο πατέρας μου Χρήστος Ν. Καρούζος ισχυριζόταν ότι ήταν το Ληξούρι της Κεφαλονιάς.

Έτσι είναι βέβαιο ότι ο ποιητής γεννήθηκε στο Άργος όπου οι ρίζες της οικογένειάς του. Στο Ναύπλιο πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια και αναγκαστικά οι εικόνες, οι μνήμες του, οι σχέσεις του είναι από το Ναύπλιο.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι αρκετό ή σωστό για να χαρακτηρίζεται κάποιος «Ναυπλιώτης ποιητής». Σίγουρα όμως δεν γεννήθηκε στο Ναύπλιο, δεν κατάγεται από το Ναύπλιο όπως έχει καταλήξει να πιστεύεται.

Νίκος Χ. Καρούζος
(22-Ιουλίου 2022)

1 σχόλιο

  1. To επώνυμο Καρούζος είναι 100% ιταλικής προέλευσης.
    Έχει ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, διότι αναφερόταν σε μικρά παιδιά, συχνά απροστάτευτα από γονείς που εργάζονταν σκληρά σαν σκλάβοι για ένα κομάτι ψωμί στα κοπάδια, στους αγρούς, στα ορυχεία για θειάφι και κάρβουνο, είτε στα ηφαιστειογενή κοιτάσματα της Νάπολης, είτε της Σικελίας.
    Caruso = caruṡo s. m. [propr. carusu, in origine «tosato»: forse lat. cariosus «cariato», poi «liscio, calvo»]. – Voce merid. che significa ragazzo; in Sicilia, il garzone salariato fisso, per lo più ragazzo, occupato specialmente per la custodia di animali, in lavori agricoli, nelle miniere di zolfo, ecc.: i c. buttano giù il carico dalle spalle peste e scorticate (Luigi Pirandello).
    Πολλοί με το επώνυμο αυτό ήρθαν ως ναυτικοί στον ελλαδικό χώρο πριν την ίδρυση του Ελληνικού κράτους ή ακόμα και ως φιλέλληνες πολεμιστές που αργότερα προτίμησαν να μείνουν στην ορεινή Πελοπόννησο ως απόκληροι φυγάδες, να νυμφευτούν εδώ και αργότερα σταδιακά αστικοποιήθηκαν. Η Πελοπόννησος και η νότια Ιταλία έχουν πολύ στενούς συγγενικούς δεσμούς που αναθερμαίνονται διαρκώς με συνεχείς ανταλλαγές πληθυσμών, ατομικών και συλλογικών, για αρκετές χιλιάδες χρόνια.

    https://www.facebook.com/groups/lega.italoellenica/posts/10166439545985624

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

“Χρυσός” Τεντόγλου: Έκανε ρεκόρ αγώνων και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.52μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τέταρτη προσπάθειά του προσγειώθηκε στα...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου,...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Προτείνουμε...