Τάσεις

Τι είναι οι αυτόματοι απινιδωτές και πού χρησιμεύουν

Οι αυτόματοι απινιδωτές (Automated External Defibrillator ή AED) μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια μίας ανακοπής καρδιάς. Μάθετε πού χρησιμεύει ο απινιδωτής, πώς χρησιμοποιείται και γιατί πρέπει να έχετε έναν.

Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ Grey’s Anatomy ή κάποια άλλη ιατρική σειρά, σίγουρα έχετε δει κάποιον να επανέρχεται στη ζωή με ένα μηχάνημα που κάνει ηλεκτροσόκ στην καρδιά του. Το μηχάνημα αυτό ονομάζεται απινιδωτής και δεν το χρησιμοποιούν μόνο οι γιατροί και οι νοσοκόμοι. Πολλοί άνθρωποι έχουν έναν αυτόματο απινιδωτή στο σπίτι τους ενώ υπάρχουν και στα σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους. Ο καθένας μπορεί να έχει μία τέτοια φορητή συσκευή στο σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται κάποια ιατρική συνταγή. Επομένως εάν θεωρείτε ότι υπάρχουν άτομα με αυξημένες πιθανότητες να χρειαστούν έναν απινιδωτή, ίσως θέλετε να αποκτήσετε έναν και να τον έχετε στο σπίτι για ώρα ανάγκης. Ακόμα κι αν δεν χρειαστεί – που το ευχόμαστε- θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο ήσυχοι.

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμεύει ο αυτόματος απινιδωτής

Οι αυτόματοι απινιδωτές μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι σε άτομα με σοβαρή καρδιακή νόσο και υψηλό κίνδυνο ανακοπής καρδιάς αφού μπορούν να επαναφέρουν στη ζωή κάποιον που μόλις έπαθε καρδιακή ανακοπή. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν μια διαταραχή στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς προκαλεί γρήγορο καρδιακό παλμό (κοιλιακή ταχυκαρδία) ή γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό (κοιλιακή μαρμαρυγή). Και οι δύο αυτοί ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί μπορεί να κάνουν την καρδιά να σταματήσει.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος και άλλα ζωτικά όργανα δεν λαμβάνουν το αίμα και το οξυγόνο που χρειάζονται. Εάν μέσα σε λίγα λεπτά δράσει κανείς, τότε μπορεί να αποφευχθεί ο θάνατος. Όσο πιο γρήγορα αποκατασταθεί ο καρδιακός ρυθμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μην υπάρξει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.

Σε μία τέτοια περίπτωση εάν υπάρχει κοντά ένας αυτόματος απινιδωτής, μπορεί κάποιος να τον χρησιμοποιήσει και να επαναφέρει την καρδιά σε κανονικό ρυθμό, σώζωντάς του τη ζωή.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μετά από καρδιακή ανακοπή μπορεί να διασφαλίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο τις περισσότερες φορές μόνο με έναν απινιδωτή μπορεί να αποκατασταθεί ο καρδιακός ρυθμός. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μεθόδων μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης του ατόμου.

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν απινιδωτή

Εάν κάποιος έχει λιποθυμήσει και χρειάζεται απινιδωτή, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Ελέγξτε εάν το άτομο αναπνέει και έχει σφυγμό.
  2. Εάν δεν μπορείτε να αισθανθείτε σφυγμό και το άτομο δεν αναπνέει, καλέστε ένα ασθενοφόρο. Εάν υπάρχουν και άλλα άτομα μαζί σας, μπορεί κάποιος να καλέσει το ασθενοφόρο ενώ ο άλλος ετοιμάζει τον απινιδωτή. Διαφορετικά πρώτα καλέστε το ασθενοφόρο και έπειτα ασχοληθείτε με τον απινιδωτή.
  3. Ενεργοποιήστε τον απινιδωτή. Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής θα σας δώσει φωνητικές οδηγίες βήμα προς βήμα. Θα σας πει πώς να ελέγξετε για αναπνοή και σφυγμό και πώς να τοποθετήσετε τα επιθέματα ηλεκτροδίων στο γυμνό στήθος του ατόμου που έχει το πρόβλημα.
  4. Προκαλέστε σοκ. Όταν τα μαξιλαράκια είναι στη θέση τους, ο απινιδωτής μετρά αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό του ατόμου και καθορίζει εάν χρειάζεται σοκ. Εάν ναι, το μηχάνημα λέει στο χρήστη να απομακρυνθεί και να πατήσει ένα κουμπί για ξεκινήσει το σοκ. Ο απινιδωτής είναι προγραμματισμένος να μην προκαλεί ηλεκτροσόκ εάν αυτό δεν απαιτείται.
  5. Ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ. Ο απινιδωτής θα σας καθοδηγήσει επίσης για να εφαρμόσετε ΚΑΡΠΑ (τεχνητή αναπνοή), μία διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αρκετές φορές.
  6. Ο οικιακός απινιδωτής έρχεται με οδηγίες που θα πρέπει να διαβάσετε προκειμένου να γνωρίζετε πώς να συντηρείτε και να χρησιμοποιείτε τη συσκευή.

 

Προμηθευτείτε έναν αξιόπιστο απινιδωτή κορυφαίας ποιότητας από την εταιρεία www.mantzaris.com, με οδηγίες στην Ελληνική Γλώσσα και δυνατότητες Wifi, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητά του.

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Πώς θα λειτουργήσει τις αργίες το Κοινωνικό Μαγειρείο Δήμου Άργους-Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Μαγειρείου του Δήμου ότι κατά τη διάρκεια…

2 ώρες πριν

Συλλυπητήρια του δημάρχου Ερμιονίδας για το θάνατο της Νικολέττας Κορκοβίλη

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια της δημοτικής…

3 ώρες πριν

Άργος: Ανοικτά για ελεύθερη στάθμευση δύο προαύλια σχολείων

Ανοιχτα θα είναι στο Άργος τα προαύλια του 1ου και του 7ου Δημοτικών Σχολείων (συστεγάζονται)…

4 ώρες πριν

2 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

2 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: O ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη, οι τρόφιμοι του…

15 ώρες πριν

Ποδοσφαιριστής του Παναργειακού έκανε στο γήπεδο πρόταση γάμου (βίντεο)

Παίκτης του Παναργειακού έκανε στο γήπεδο πρόταση γάμου Ο Παναργειακός κατέκτησε φέτος το Πρωτάθλημα στον…

17 ώρες πριν

Και Κυπελλούχος Αργολίδας ο Παναργειακός – Νίκησε την Ένωση Ερμιονίδας

Και Κυπελλούχος Αργολίδας ο Παναργειακός Ένα ακόμη τρόπαιο πρόσθεσε στη συλλογή του ο Παναργειακός… Λίγες…

19 ώρες πριν