Ερώτηση Α. Πουλά: “Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα και οι ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου”

Ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, καθώς και τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει, κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Πουλάς προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου ήταν μέσα στα πρώτα 12 Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα, επί συνόλου 180, που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 1986 μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου τότε Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο μόνιμος πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής ανέρχεται περίπου στις 15.000 ενώ τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται λόγω του τουρισμού.

Σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις, για να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, οι βασικές αρχές λειτουργίας του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας είναι η συνέχεια της περίθαλψης, η δυνατότητα προσπέλασης των πολιτών, η δυνατότητα συνεχούς παροχής των υπηρεσιών όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο και η διάθεση των απαραίτητων διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, ώστε να λύνεται κάθε κοινό πρόβλημα υγείας σε τοπικό επίπεδο και να αποφεύγεται η μη αναγκαία προσφυγή στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς στην περιοχή της Ερμιονίδας οι βασικές αυτές αρχές δεν πληρούνται γιατί το Κ.Υ. Κρανιδίου κατά την διάρκεια των 36 αυτών χρόνων από την ίδρυση του δεν έχει δεχθεί καμία επέμβαση εκσυγχρονισμού των υποδομών του αλλά και επέκτασης αυτών, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής και να εκπληρώνει πλήρως την αποστολή του. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και έντονες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο του.

Συνοψίζοντας οι ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Κ.Υ. Κρανιδίου είναι τα κάτωθι :

  • Υποστελέχωση και έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων.
  • Μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό που διογκώθηκε από τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν  λόγω του COVID  αλλά και από την λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου.
  • Πεπαλαιωμένες και ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές με πολλά προβλήματα, δυσλειτουργίες και εκτεταμένες φθορές.
  • Ανεπαρκής αριθμός ασθενοφόρων, με τα υπάρχοντα να είναι πεπαλαιωμένα.
  • Απουσία βασικών ιατρικών μηχανημάτων για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών που αναγκάζονται να μετακινούνται στις Νοσηλευτικές Μονάδες του Άργους και του Ναυπλίου για να λάβουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Εδώ εστιάζεται και το μεγάλο πρόβλημα γιατί η Ερμιονίδα οδικά είναι σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Αργολίδα. Έτσι οι αποστάσεις  που καλούνται οι ασθενείς να διανύσουν είναι άνω των 70 χιλιομέτρων σε ένα κακό και δύσκολο οδικό δίκτυο γεγονός που συνεπάγεται την οικονομική τους επιβάρυνση αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν κοινοποιηθεί πολλές φορές στο Υπουργείο τόσο μέσω του Κοινοβουλίου όσο και μέσω υπομνημάτων και αιτημάτων των τοπικών αρχών, όμως μέχρι σήμερα καμία ενέργεια  δεν έχει γίνει για την επίλυση τους και την αναβάθμιση του Κ.Υ. Κρανιδίου. Το μόνο που λαμβάνουμε είναι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται. Η τελευταία υπόσχεση που δόθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα σε απάντηση σχετικής αναφοράς μου στην Βουλή  για τα κτιριακά προβλήματα στις 13-05-2022 ήταν η εξής :

«Έχει προταθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του Κ.Υ. Κρανιδίου και μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος RRF, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 230.000,00 € και αφορά εργασίες, όπως αντικατάσταση στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων, αναχρωματισμούς, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, boiler, αντλία θερμότητας, κ.α.»

Έχουν όμως περάσει ήδη 5 μήνες από την κατάθεση της αναφοράς και 2 μήνες από την απάντηση της κας Γκάγκα και καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο  θέμα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Πότε και πώς προτίθεστε να καλύψετε τα κενά του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
  2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του Κ.Υ. Κρανιδίου;
  1. Είναι στις προθέσεις σας η κτιριακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Κ.Υ. Κρανιδίου ώστε να γίνει πιο λειτουργικό;
  2. Σκοπεύετε να εξοπλίσετε το Κ.Υ. Κρανιδίου με τα απαραίτητα και νέας τεχνολογίας ασθενοφόρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  3. Σκοπεύετε να εξοπλίσετε το Κ.Υ. Κρανιδίου με νέο και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Κορονοϊός (1-7 Αυγούστου): Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα – 45 θάνατοι την ημέρα

Με βάση τα συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι νεκροί μέσα στην εβδομάδα 1-7 Αυγούστου ήταν 314 (κατά μέσο όρο περίπου 45...

Διακοπή ρεύματος το πρωί της Παρασκευής 12/8, σε πολλές περιοχές της Αργολίδας

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Παρασκευή 12 Αυγούστου, από τις 6.30 έως τις 6.50 το πρωί, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στις παρακάτω περιοχές λόγω...

Για τον Οδυσσέα Κουμαδωράκη (γράφει ο Βασίλης Δωροβίνης)

Με την οριστική αναχώρηση του Οδυσσέα φεύγει ένας από τους εναπομένοντες ελάχιστους λόγιους του Άργους. Ένας Κρητικός που αφομοιώθηκε τόσο, όχι μόνο με την κοινωνική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ποιοι δήθεν πέφτουν από τα «σύννεφα» με το θέμα των υποκλοπών; (γράφει ο Θαν. Κολιζέρας)

Γράφει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής...

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ… (γράφει ο Λεωνίδας Κουτσογιάννης)

Άρθρο του Λεωνίδα Ζ. Κουτσογιάννη, οικονομολόγου-μελετητή, πρώην γραμματέα ανασυγκρότησης...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου...

“Μπροστά στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς”

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας-Κορινθίας Την ώρα...

Τι είναι η αντλία θερμότητας και ποια τα πλεονεκτήματα της

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μία ολοένα και πιο δημοφιλή...

Προτείνουμε...