Π. Ψυχογυιός: Τα χρήματα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν πήγαν σε αυτούς που είχαν ανάγκη

Άρθρο του Παναγιώτη Ψυχογυιού, οικονομολόγου, μέλους της Κντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Σήμερα έγινε η βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών των επιστρεπτέων προκαταβολών. 600.000 επιχειρήσεις θα κληθούν μέσα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση με την ακρίβεια και την εκτίναξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, να καταβάλλουν το 50% των αρχικών ποσών που είχαν ληφθεί στα Α.Φ.Μ των επιχειρήσεων.

Δυστυχώς η δημοσιονομική επέκταση και τα μέτρα ενίσχυσης των 43 δις για την πανδημία, σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν στοχευμένα. Από τα 8,3 δισ. της δήθεν επιστρεπτέας προκαταβολής, χαρίστηκαν περίπου τα 6 δισ. χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα οδηγήθηκαν τεράστιες ποσότητες ρευστού σε επιχειρήσεις είτε που δεν υπήρχε ανάγκη είτε σε εικονικές επιχειρήσεις πολλές φορές, που ήδη μπορεί να έχουν κλείσει.

Ως αποτέλεσμα είναι ότι δεν διαμορφώσαμε ένα πιο ποιοτικό ΑΕΠ. Στην αγορά δεν δημιουργήθηκε επιπλέον ρευστότητα. Τον Δεκέμβριο του 2021 είχαμε εκτίναξη των καταθέσεων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Στις επιχειρήσεις ειδικά, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 40,3 δισ. ευρώ, ύστερα από καθαρή εισροή 7,8 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2021 και συνολικά 17 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας. Ως εκ τούτου η αγορά γέμισε με διαρκή καταναλωτικά αγαθά (π.χ. εκρηκτική αύξηση αγοράς αυτοκινήτων) και τα περισσότερα από τα κεφάλαια είτε πήγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρήσεων που δεν είχαν άμεση ανάγκη ρευστότητας για την λειτουργία τους. Η ρευστότητα αυτή που κατευθύνθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν έχει ακόμη δείξει κάποια διαφορά στη χρηματοδότηση της οικονομίας και μέσα σε αυτή την κατάσταση πρωτοφανούς κρίσης , δεν υπάρχει πλαίσιο επενδύσεων ώστε αυτά τα χρήματα να πέσουν στην αγορά.

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία λοιπόν οι επιχειρήσεις θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αρκετές επιχειρήσεις όμως δε θα επιστρέψουν ποτέ τα ποσά που έλαβαν, εκτινάσσοντας το ιδιωτικό χρέος. Το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν όσοι είχαν πραγματικά ανάγκη τα χρήματα και συνεχίζουν να δουλεύουν. Αυτοί είναι που θα κληθούν να καλύψουν το λογαριασμό, με την ενεργειακή κρίση να έχει ήδη επιβαρύνει ασφυκτικά τις επιχειρήσεις τους,χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία ή τραπεζικό δανεισμό και με ανύπαρκτη την ρευστότητα στην αγορά.

Η Ελλάδα ανήκει στις τέσσερις χώρες στην Ευρωζώνη που στα τέλη του 2021 δεν είχαν καταφέρει να ανακτήσουν το προ πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ τους, παρά την τεράστια δημοσιονομική επέκταση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να δώσει πολλά από τα χρήματα αυτά, που ανήκουν στον Έλληνα φορολογούμενο με χαλαρά κριτήρια και χωρίς ελέγχους και σήμερα βρίσκεται μπροστά στην παταγώδη αποτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής της.Το πόσα χρήματα ,σε ποιον και πως τα δίνουμε είναι βασική προϋπόθεση για μια δίκαιη δημοσιονομική πολιτική.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης: Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων (Συντονιστής Έργου)-([email protected]) Δημήτρης Δήμου: MSc-Ιολόγος...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι της εκκλησίας αλλά του σπιτιού της... Εκεί θα χόρευαν τον Ησαϊα (έτσι γλίτωνε και ο...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Η Καρυά θύμισε …Ικαρία στη συναυλία του Κοτονιά και της Ίκαρη

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το βράδυ της Τετάρτης 17 Αυγούστου, η κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Καρυάς θύμισε ...Ικαρία. Εκατοντάδες κάτοικοι όχι μόνο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αργολίδα την Πέμπτη 18/8

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού...

Συναυλία με Βαγγέλη Τρίγκα και Μαργαρίτα Καραμολέγκου στη Νέα Κίο

O Αργείος σολίστ του μπουζουκιού και συνθέτης Βαγγέλης Τρίγκας...

Πανηγυρίζει η “Θεομάνα-Οδηγήτρια” της Νέας Κίου

Την Τρίτη 23 Αυγούστου είναι η Απόδοσης της εορτής...

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης:...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι...

“Ανάπλι εμπρός!”: Οι ευθύνες για τον Γύρο της Αρβανιτιάς έχουν επώνυμο: Κωστούρος

Ανακοίνωση της τοπικής παράταξης "Ανάπλι εμπρός!" 24 Ιανουαρίου 2010. Μεγάλη...

Προτείνουμε...