Πολιτισμός

Στο “χέρι” του Δήμου Άργους η επιστροφή των αρχαίων πινάκων και η δημιουργία Μουσείου…

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα, έγιναν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.».

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε από τη Λίνα Μενδώνη πως τα ευρήματα θα επιστρέψουν στην πόλη όπου βρέθηκαν ανήκουν, το Άργος, υπό έναν όρο: O Δήμος Άργους-Μυκηνών να παραχωρήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού τμήμα της ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια. Η προγραμματική σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί έως τις 8 Αυγούστου ώστε να προχωρήσει η μουσειολογική μελέτη για το Επιγραφικό Μουσείο Άργους.

 

Σύμφωνα με παλιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από πρόταση του αρχαιολόγου Χαράλαμπου Κριτζά, ο οποίος ανασυνέταξε και μελέτησε τους πίνακες, στους Στρατώνες μπορεί να δημιουργηθεί επιγραφικό μουσείο (στον α’ όροφο με τους συγκεκριμένους πίνακες και στο ισόγειο με άλλες αρχαίες επιγραφές από την περιοχή).

Στην έκθεση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Άργους-Μυκηνών ο Δημήτρης Κρίγγος, ο Χρήστος Πετσέλης, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Μάριος Ρέσκος, ο Παναγιώτης Σχοινοχωρίτης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τάσσος Χειβιδόπουλος.

 

Η έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, Αθήνα) θα διαρκέσει ως τις 15 Ιανουαρίου 2023. Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη-Δευτέρα 8.30 – 15.30. Τρίτη κλειστά.

Αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Στην έκθεση, στην οποία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία από τον Δήμο Άργους – Μυκηνών, παρουσιάζεται ένα σημαντικότατο εύρημα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας (πρώην Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) τα έτη 2000-2001 σε ένα οικόπεδο του Άργους (οδός Κορίνθου 48).

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικότατο εύρημα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας (πρώην Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) τα έτη 2000-2001 σε ένα οικόπεδο του Άργους (οδός Κορίνθου 48).Στην έκθεση εκτίθενται 16 χάλκινοι πίνακες με το ανάλογο εποπτικό υλικό. Χρονολογούνται κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αι. π.Χ. και καταγράφουν τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων και ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που έκαναν διάφορα σώματα αρχόντων για να καλύψουν τις θρησκευτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες της πόλης.

Τις επιγραφές ανασυνέταξε, συμπλήρωσε και ερμήνευσε ο επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου, Χαράλαμπος Κριτζάς.

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

4 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

4 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: H Γ΄Σύνοδος στο Τολέδο όπου εισάγεται στο Σύμβολο της…

2 ώρες πριν

ΕΑΑΣ Ναυπλίου: Συλλυπητήρια για το θάνατο του αντιστράτηγου ε.α. Ανάργυρου Αντωνόπουλου

Ανακοίνωση του παραρτήματος Ναυπλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου…

5 ώρες πριν

Εναλλακτική μαγειρίτσα με μοσχάρι (βίντεο)

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοιμάζει και μας προτείνει μαγειρίτσα με μοσχάρι. Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι σπάλα…

5 ώρες πριν

Από την Αργολίδα ο νικητής των 100.000 ευρώ στο “Σκρατς”

Από την Αργολίδα ο νικητής των 100.000 ευρώ στο "Σκρατς" Κέρδη άνω των 2,3 εκατ.…

6 ώρες πριν

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Πριν ρίξεις φέτος βαρελότα στην Ανάσταση θυμήσου ότι…

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου για βαρελότα στην Ανάσταση Ανακοίνωση από τη Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου Πριν ρίξεις…

8 ώρες πριν

“Η δική του Ανάσταση!” – Ανακοίνωση από τη Λέσχη Φίλων Παναργειακού “Green Wolves”

Ανακοίνωση από τη Λέσχη Φίλων Παναργειακού "Green Wolves" Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της…

8 ώρες πριν