4 χρόνια λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ Άργους – Ένας απολογισμός της δράσης της

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ Άργους, η υπηρεσία μας κάνει έναν απολογισμό λειτουργίας και προσφοράς στη τοπική κοινωνία του δήμου Άργους-Μυκηνών.

Οι ΤΟΜΥ είναι τοπικές μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα και έχουν ως αποστολή την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό ευθύνης τους. Βασική τους μέριμνα αποτελεί η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας αλλά και η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό.

Με βάση τα ανωτέρω οι δράσεις που υλοποίησε η 1η ΤΟΜΥ Άργους συνοπτικά είναι οι εξής:

  1. Εγγραφή και παρακολούθηση πληθυσμού ευθύνης

Από την έναρξη λειτουργείας έχουν εγγραφεί 1392 πολίτες του Δήμου Άργους Μυκηνών στο θεσμό του οικογενειακού και πλέον προσωπικού ιατρού και παρακολουθούνται συστηματικά από τη δομή μας. Η παρακολούθηση περιλαμβάνει περιοδική εξέταση, συνταγογράφηση, παραπομπή και έλεγχο διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και εξατομικευμένες παρεμβάσεις υγείας.

  1. Παρεμβάσεις προαγωγής υγείας στον πληθυσμό ευθύνης

Πρόσφατες ενδεικτικές δράσεις περιλαμβάνουν την Εκτίμηση της νοητικής και γνωστικής κατάστασης μέσω της δοκιμασίας Mini MentalTestExamination για την ανίχνευση της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας, καθώς και η αφιέρωση του μήνα Οκτωβρίου & Νοεμβρίου με συνταγογράφηση μαστογραφιών χωρίς ραντεβού και ενημέρωση των γυναικών προς πρόληψη του καρκίνου του μαστού, συνταγογράφηση υπερήχου μαστών

  1. Πραγματοποίηση εποχιακών εμβολιασμών όπως αντιγριπικών, πνευμονιόκοκκου και έρπητα ζωστήρα.

Συστηματικός έλεγχος της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ευθύνης και υλοποίηση των εμβολιασμών που προβλέπονται ανά ηλικιακή ομάδα, από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Επιπλέον δε, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Άργους άμεση ήταν η συνεισφορά μας στην εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19.

  1. Δράσεις Αγωγής Υγείας και Πρόληψης στο μαθητικό πληθυσμό των σχολικών μονάδων Δήμου Άργους-Μυκηνών

Σε συνεργασία με τους Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση Αργολίδας και τους Υπεύθυνους των τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, πραγματοποίησε σειρά δράσεων Αγωγής Υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές των Παιδικών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων από την έναρξη λειτουργίας της Τοπικής Μονάδας Υγείας τον Ιούνιο 2018 έως και τον Ιούνιο 2022.Επίσης και η συνεργασία με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ήταν διαρκής. Η θεματολογία ήταν ευρεία (ασφαλής κολύμβηση, πρόληψη ατυχημάτων, διατροφική αγωγή, ατομική υγιεινή, διαδίκτυο και εφηβεία κ.α) ενώ ο συνολικός αριθμός των παρεμβάσεων αυτών ξεπέρασε τις 300.

  1. Δράσεις σε ηλικιωμένους & δημόσιες υπηρεσίες

Ενδεικτικά, στο ΚΑΠΗ του Άργους σε συνεργασία με το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού του Έρπητα Ζωστήρα και της Εποχικής Γρίπης καθώς και με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας καθώς υλοποιήθηκαν ημερίδες με θεματολογία όπως  «Ασφάλεια και Υγιεινή της εργασίας, Αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα στο χώρο εργασίας, Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Επιπλέον, η 1η ΤΟΜΥ Άργους ξεκίνησε την συνεργασία της με την Κινητή Μονάδα Τρίπολης ΟΚΑΝΑ με ωφελούμενα άτομα που αντιμετωπίζουν όποιου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές.

  1. Διοργάνωση ημερίδων

Η 1η ΤΟΜΥ Άργους διοργάνωσε ημερίδα για την «Πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού συστήματος» σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Άργους, Κέντρο Υγείας Άστρους, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Αργολίδας-Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Άστρους και στο Άργος στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’.

Τέλος εν μέσω πανδημίας η μονάδα ανέλαβε την εξυπηρέτηση των ασθενών με την αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων τεχνολογίας όπως η τηλεφωνική επικοινωνία, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η χρήση πλατφόρμων τηλεδιάσκεψης καθώς και προτροπή και καθοδήγηση των εγγεγραμμένων για ενεργοποίηση και χρήση της άυλης συνταγογράφησης προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση τους από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι ΤΟΜΥ πανελλαδικά από τη σύστασή τους έως και σήμερα έχουν αποδείξει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη προσπάθεια αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της πρωτοβάθμιας με κέντρο το πολίτη. Η μονάδα μας θα συνεχίσει τις δράσεις της και το έργο της ώστε να ενισχύσει τη προσπάθεια πληρέστερης και ικανοποιητικής κάλυψης των αναγκών των πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η Συντονίστρια της  1ηςΤΟΜΥ Άργους

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΝΑ Επιμελήτρια Α’  ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου • Φωτιά και στα Λευκάκια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Πυργιιώτικων του Δήμου Ναυπλιέων  λίγο πριν της 2.30 το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Αυγούστου. Η εστία της φωτιάς...

Ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο Άργος

  Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Αυγούστου στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Άργος, τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό και τη...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Η φράση «Καλή Παναγιά» δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά

Στην ευχή «Καλή Παναγιά» αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και...

Συναυλία στην Καρυά Αργολίδας με Θοδωρή Κοτονιά και Βιολέτα Ίκαρη

Tην Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 9.30μμ, στην πλατεία της...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να...

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου • Φωτιά και στα Λευκάκια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Πυργιιώτικων του Δήμου...

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο με το ασθενοφόρο στην Αργολίδα

Ανακοίνωση εξέδωσε η αστυνομία για το θανατηφόρο τροχαίο το...

Νεκρός άνδρας που κολυμπούσε στην παραλία της Κάντιας

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, τις πρωινές ώρες της...

Προτείνουμε...