Ο απαραίτητος εξοπλισμός ενός bar: Όλα όσα θα χρειαστείτε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια

Τα μπαρ στην Ελλάδα, συνυφασμένα με τις ομορφοτερες και πιο διασκεδαστικές στιγμές όλων, είναι από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που μπορούν να στεγαστούν ακόμα και σε μικρούς χώρους και να προσελκύσουν φανατικούς πελάτες. Επιπλέον ο επαγγελματικός εξοπλισμός μπαρ,  απαιτεί μικρή επένδυση συγκριτικά με ένα εστιατόριο.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε κι εσείς να ανοίξετε ένα μπαρ, τότε καλό είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων ποιος είναι ο επαγγελματικός εξοπλισμός που θα χρειαστείτε. Οι ειδικοί στον εξοπλισμό εστίασης από την KitchenPRO μας αναλύουν με λεπτομέρεια κάθε τι απαραίτητο που αφορά τον εξοπλισμό μιας επιχείρησης που σερβίρει ποτά. Φυσικά, εφόσον το μαγαζί είναι all-day και προσφέρει επιπλέον και καφέδες και φαγητό, τότε απαραίτητος είναι και ο εξοπλισμός για καφετέριες και εστιατόρια.

Προετοιμασία ποτών

Η προετοιμασία ποτών βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μπαρ, οπότε θα χρειαστείτε μεγάλη ποικιλία συσκευών και εξοπλισμού, για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να παρέχετε στους πελάτες σας τα είδη που θέλουν.

Τα είδη για την προετοιμασία ποτών αλλά και πιο πολύπλοκων κοκτέιλ είναι:

 • Shaker: Το shaker παρέχει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο τόσο για την ανάμειξη των συστατικών του ποτού όσο και για την ψύξη τους με πάγο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το σουρωτήρι που συνοδεύει κάθε shaker και βοηθάει στο σερβίρισμα του τελικού μείγματος στο ποτήρι.
 • Μπλέντερ: Το μπλέντερ είναι η συσκευή που πολτοποιεί και αναμειγνύει υλικά, τα οποία δεν μπορούν να αναμειχθούν μόνο με ένα shaker. Σε ένα μπαρ απαιτείται μπλέντερ με υψηλή ισχύ, ώστε να μπορεί να θρυμματίζει με ασφάλεια και ακρίβεια τον πάγο, ενώ σημαντική είναι και η ταχύτητα της συσκευής, ώστε να ολοκληρώνει γρήγορα και ομοιόμορφα την προετοιμασία του κοκτέιλ. Υπάρχουν διαφόρων μεγεθών blender, οπότε αυτό που έχει σημασία είναι να δείτε τι ανάγκες θα έχετε και αν είναι προτιμότερο να έχετε ένα μεγάλο μπλέντερ ή περισσότερα μικρότερα.
 • Αποχυμωτής/ στίφτης: Ο αποχυμωτής ή/ και στίφτης είναι απαραίτητος για την παρασκευή φρέσκων χυμών, αντί για συσκευασμένους, που συχνά χρησιμοποιούνται σε ορισμένα κοκτέιλ.
 • Παγομηχανή: Αν και πολλές επιχειρήσεις εστίασης αγοράζουν τον πάγο έτοιμο, είναι αναμενόμενο ότι σε ένα μπαρ οι απαιτήσεις σε πάγο είναι πολύ υψηλές. Με αυτή τη λογική, η παγομηχανή είναι απαραίτητη, ώστε να έχετε καλής ποιότητας πάγο οποιαδήποτε στιγμή και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την αγορά έτοιμου πάγου. Επιπλέον, οι περισσότερες παγομηχανές δίνουν τη δυνατότητα για παρασκευή πάγου σε διάφορα σχήματα και υφές, έτσι ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις που υπάρχουν σε πολλά ποτά (π.χ. παγάκι μεγάλου μεγέθους, ώστε να λιώνει πολύ αργά και να μην αλλοιώνει τη γεύση του ποτού).

Αποθήκευση και διατήρηση προμηθειών

Αν και ένα μπαρ δεν έχει τόσες προμήθειες όσο ένα εστιατόριο, σίγουρα χρειάζεται τον επαγγελματικό εξοπλισμό που θα του εξασφαλίσει ότι τα υλικά, είτε είναι ευπαθή είτε όχι, θα διατηρούνται αναλλοίωτα.

Πρόκειται για υλικά, όπως χυμοί, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, φρούτα, μπαχαρικά, ζάχαρη, αλάτι και σιρόπια, κάποια εκ των οποίων χρειάζονται ψυγείο και κάποια όχι.

Για την αποθήκευση των ευπαθών αλλά και των μη ευπαθών υλικών, θα πρέπει να έχετε:

Πολύ χρήσιμα στο προσωπικό και ειδικά εφόσον το μπαρ επικεντρώνεται στη δημιουργία εντυπωσιακών κοκτέιλ είναι τα cocktail station. Πρόκειται για ανοξείδωτες κατασκευές, που περιλαμβάνουν σε ένα μέρος όλα όσα χρειάζεται κανείς, για να φτιάξει ένα κοκτέιλ. Έτσι, εκτός από πάγκο και ράφια, διαθέτουν και βαλβίδα πλυσίματος για το μπλέντερ, ώστε ο καθαρισμός του να γίνεται άμεσα, αλλά και λεκάνη για το πλύσιμο των υλικών. Παράλληλα, διαθέτουν και αποθήκη πάγου, ο οποίος μάλιστα μπορεί να διαμοιράζεται σε διάφορους τύπους πάγου ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε ποτού.

Ειδικά τα ψυγεία παίζουν τεράστιο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, διότι κάθε ένα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό για ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, τα βασικότερα επαγγελματικά ψυγεία για μπαρ είναι:

 • Ψυγεία back bar: Βρίσκονται, όπως λέει και το όνομά τους, πίσω από το μπαρ και δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό. Χρησιμεύουν για την άμεση ανάκτηση από το προσωπικό των χυμών και των αναψυκτικών που χρησιμοποιούν στα ποτά, αλλά και για το σερβίρισμα των πελατών.
 • Ψυγεία αναψυκτικών: Εφόσον θέλετε να δώσετε τη δυνατότητα στους πελάτες να παίρνουν μόνοι το αναψυκτικό, τη μπύρα ή το συσκευασμένο ποτό τους, τότε το ψυγείο αναψυκτικών είναι η ιδανική λύση. Έχοντας πόρτα από κρύσταλλο που είναι συνήθως ανοιγόμενη αλλά μπορεί να είναι και συρόμενη, προσελκύουν τους πελάτες και τους δίνουν τη δυνατότητα self service.
 • Ψυγεία κρασιών: Τα ψυγεία κρασιών διατηρούν τις φιάλες στην ιδανική θερμοκρασία σύμφωνα με το είδος τους, έτσι ώστε να σερβίρονται υπό τις συνθήκες που απαιτεί η ετικέτα τους. Πολλά ψυγεία κρασιών έχουν ζώνες θερμοκρασίας, έτσι ώστε να μπορείτε να αποθηκεύετε σε αυτά διαφόρων τύπων κρασιά (π.χ. λευκά, κόκκινα και αφρώδη) σε διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα με τις απαιτήσεις τους.
 • Ψυγεία και καταψύκτες πάγκοι/θάλαμοι: Πέρα από τα ψυγεία που συνδέονται άμεσα με την παρασκευή και το σερβίρισμα ποτών, απαραίτητα είναι στην επιχείρηση και ψυγεία και οι καταψύκτες που βρίσκονται στην κουζίνα και χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των προμηθειών. Αυτά μπορεί να είναι πάγκοι ή θάλαμοι ανάλογα με τις ανάγκες χωρητικότητας που έχετε, αλλά και τη διαρρύθμιση του χώρου.

Βρείτε τα πιο οικονομικά επαγγελματικά ψυγεία εδώ.

Ποτήρια

Ο εξοπλισμός μπαρ περιλαμβάνει και διαφόρων ειδών ποτήρια ανάλογα με το είδος του ποτού που θα σερβίρετε. Έτσι, θα χρειαστείτε ποτήρια:

 • νερού
 • κρασιού λευκού, κόκκινου και αφρώδους
 • μπύρας
 • ψηλά ποτήρια για κοκτέιλ
 • χαμηλά ποτήρια για σκέτα ποτά
 • ποτήρια για κοκτέιλ τύπου Martini
 • ποτήρια με πόδι
 • κολονάτα ποτήρια τύπου κονιάκ
 • μπουκάλια κοκτέιλ για σερβίρισμα μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Αναλώσιμα προϊόντα

Θα χρειαστείτε αρκετά αναλώσιμα χαρτικά και πλαστικά είδη στο μπαρ. Αυτά τα αναλώσιμα περιλαμβάνουν:

 • Χαρτοπετσέτες
 • Χαρτί κουζίνας για τον πάγκο προετοιμασίας ποτών
 • Καλαμάκια
 • Σουβέρ.

 

Έπιπλα και διακόσμηση

Η επίπλωση και η διακόσμηση παίζουν τεράστιο ρόλο στην ατμόσφαιρα ενός μπαρ. Μάλιστα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μαζί με την ποιότητα της μουσικής και την πρωτοτυπία των ποτών που σερβίρονται, η ατμόσφαιρα αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιτυχίας του εγχειρήματος. Έτσι, καλό είναι να συμβουλευθείτε interior designer για μια πρωτότυπη διακόσμηση στον χώρο που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μπαρ έτσι όπως το έχετε στο μυαλό σας και θέλετε να το επικοινωνήσετε στους πελάτες σας.

Γενικά, πάντως, όσον αφορά στη διακόσμηση και την επίπλωση, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα:

 • Τραπέζια και καρέκλες
 • Καθίσματα μπαρ
 • Έπιπλα εξωτερικού χώρου (εφόσον το μπαρ διαθέτει εξωτερικό χώρο)
 • Εσωτερικό / εξωτερικό φωτισμό
 • Διακοσμητικά στοιχεία, όπως ταπετσαρίες, πίνακες και κορνίζες.

Λογισμικό

Το λογισμικό είναι μια πτυχή της λειτουργίας μιας επιχείρησης εστίασης, και συνεπώς ενός μπαρ, που παραβλέπεται συχνά. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου λογισμικού για την επιχείρησή σας είναι απαραίτητη για την επιτυχία της και τη σωστή λειτουργία της. Έτσι, θα χρειαστείτε:

 • Σύστημα ασφαλείας
 • Σύστημα POS, το οποίο καλό είναι να απαρτίζεται και από φορητές συσκευές για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων
 • Λογισμικό διαχείρισης / προγραμματισμού υπαλλήλων
 • Λογισμικό μισθοδοσίας / λογιστικής

 

Στην KitchenPRO θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε επαγγελματικό εξοπλισμό για μπαρ, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα αναλώσιμα και συσκευές από παγκοσμίως κορυφαίους κατασκευαστές σε χαμηλές τιμές.

Οι έμπειροι σύμβουλοι της KitchenPRO μπορούν να σας συμβουλεύσουν και για τη δημιουργία ολοκληρωμένων πακέτων για εξοπλισμό επιχείρησης εστίασης που περιλαμβάνει τα απαραίτητα για καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, κάτι που άλλωστε είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος επιχείρησης στις μέρες μας.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Συνέντευξη της Σοφίας Καψούρου στην Κατερίνα Σχισμένου για την “Καραϊσκάκενα”

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη συγγραφέα, μεταφράστρια και αρθρογράφο Κατερίνα Σχισμένου, η Αργίτισσα Σοφία Καψούρου μιλά για το μονόλογο «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» στον οποίο...

Καλό ταξίδι Τάσο! Έφυγε από τη ζωή ο Αργείτης Τάσος Ταραντίλης • Τη Δευτέρα η κηδεία

Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Ιουλίου, σε ηλικία 54 ετών, ο Αργείτης Τάσος Ταραντίλης, έπειτα από νοσηλεία στο νοσοκομείο Άργους. Η...

Ναύπλιο: Βραδιά αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή Νίκο Καρούζο

Το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουλίου συνεχίστηκε στην αυλή της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου, το 2ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης "Νίκος Καρούζος" που διοργανώνουν ο...

Επίθεση και τραυματισμός φύλακα από συνοδό ασθενή στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ  Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της εφημερίας του νοσοκομείου, σημειώθηκε επίθεση και τραυματισμός φύλακα του νοσοκομείου από...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Δευτέρα 4 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Επαμεινώνδας τραυματίζεται θανάσιμα στη Μάχη της Μαντίνειας,...

121 δρομείς συμμετείχαν στον 5ο Δρόμο Καραθώνας-Αρβανιτιάς

Για 5η χρονιά ο σύλλογος Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας, με...

Συνέντευξη της Σοφίας Καψούρου στην Κατερίνα Σχισμένου για την “Καραϊσκάκενα”

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη συγγραφέα, μεταφράστρια και αρθρογράφο...

Κορονοϊός 3/7: Ανακοινώθηκαν 26 θάνατοι στη χώρα • 102 νέα κρούσματα στην Αργολίδα

Την Κυριακή 3 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 102 νέα κρούσματα κορονοϊού...

Προτείνουμε...