Γκιόλας: Να αυξηθούν οι δόσεις για όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

Ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη 7 Ιουνίου ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Γκιόλας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την αδυναμία αποπληρωμής εκ μέρους των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, των εισφορών που έχουν συσσωρευτεί λόγω πανδημίας αλλά και των οικονομικά δυσχερών συνθηκών που επικρατούν.

Συγκεκριμένα, ο κάθε ασφαλισμένος που έχει οφειλή προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος του το πολύ μέσα σε ένα χρόνο, με τη δυνατότητα των δώδεκα μηνιαίων δόσεων. Όμως, το υψηλό κόστος ασφάλισης σε συνδυασμό με την υψηλή μηνιαία δόση, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αποπληρωμή.

Οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, αγρότες κλπ με την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, τις υπέρογκες αυξήσεις σε ενέργεια και ΔΕΗ, αλλά και την δυσκολία τους να αντεπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ πολύ δύσκολα θα εξοφληθούν.

Η εξεύρεση λύσης, ξεκινώντας από την γενναία αύξηση των δόσεων, θεωρείται απολύτως αναγκαία, αφού οι μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν, θα χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (περίθαλψη κ.α.)

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ ,αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ασφαλιστικό τους φορέα ,αν και με το άρθρο 76 του ν. 4915/2022 (Α’63) παρατάθηκε, κατ’ εξαίρεση, στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α. (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες) η ασφαλιστική ικανότητα έως 31.5.2022, ανεξαρτήτως των οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.

Προβλέφθηκε δε,  η ασφαλιστική ικανότητα των ανωτέρω ασφαλισμένων – μη μισθωτών να  παραταθεί μέχρι 28.2.2023, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2021 ή θα καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα που προβλέπεται στο άρθρο 41 του ν. 4387/2016,σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Βάσει αυτών που προβλέπονται, ένας ασφαλισμένος αγρότης ,που είναι ασφαλισμένος στην 1η ασφαλιστική κατηγορία για όλο το έτος 2021, πρέπει να καταβάλει το ποσό των 384 € και  ένας ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας αυτοαπασχολούμενος που είναι  και αυτός ασφαλισμένος στην  1η ασφαλιστικά για όλο το έτος 2021 πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 660€ επί πλέον των μηνιαίων ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στις αρχές Μαρτίου 2022, ο αριθμός των μη μισθωτών που δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω των 72 δόσεων ή της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων ανέρχονταν σε 750.000, ενώ μόλις 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προσέφυγαν στον ΕΦΚΑ και να ρυθμίσουν  τις οφειλές τους.

Εξ αιτίας  του μεγάλου αριθμού πολιτών που δεν έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα τις ανωτέρω εισφορές τους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας  εσόδων τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τον ΕΦΚΑ και το βασικότερο είναι οι ασφαλισμένοι να στερηθούν από 1.6.2022 την ασφαλιστική τους ικανότητα που καλύπτει τόσο τους ίδιους όσο και τα έμμεσα μέλη της οικογένειάς τους.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση της ασφαλιστικής ικανότητας ,την απώλεια της πρόσβασης σε φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, από εκατοντάδες χιλιάδες άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους ,ανάμεσα στους οποίους είναι και πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις καθώς και  ανήλικα παιδιά.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των εισφορών,  οι υπέρογκες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, η συνεχής άνοδος των τιμών βασικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του εισοδήματός τους, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους ασφαλισμένους , οι οποίοι έχουν πλέον τεράστια  χρέη, για Την ρύθμιση των οποίων  χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά του Κράτους.

Μέχρι σήμερα, όποιος προσπαθεί να εξοφλήσει τα οφειλόμενα χρέη του, προσκρούει στο τείχος των δώδεκα (12) μηνιαίων δόσεων το οποίο αποδεικνύεται αξεπέραστο για την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Προφανώς, μια ρύθμιση με πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, θα μπορούσε να δώσει μια μικρή ανάσα σε όσους επιθυμούν να πληρώσουν, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και ακόμη μεγαλύτερη «ανοχή» σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να φανούν συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται με  τα διογκωμένα οικονομικά προβλήματα των οφειλετών ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και ειδικότερα στον πρώην ΟΓΑ καθώς και των υπολοίπων κατηγοριών;
  1. Πόσοι είναι οι ασφαλισμένοι/ες μη μισθωτοί – αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, αυτοτελώς απασχολούμενοι – που στερούνται από 1.6.2022 την ασφαλιστική τους ικανότητα;

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

35χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ναύπλιο

Το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου εντοπίστηκε νεκρός ένας 35χρονος στο σπίτι όπου κατοικούσε στην Πρόνοια Ναυπλίου. Οι οικείοι τον βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις και...

Νοσοκομείο Άργους: Τετραήμερη εφημερία χωρίς παιδίατρο, ουρολόγο, ψυχίατρο (του Π. Καρούζου)

Γράφει ο Πέτρος Καρούζος, δημοτικός σύμβουλος Άργους-Μυκηνών Πρόγραμμα εφημεριών με ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες έβγαλε το νοσοκομείο Άργους για το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Από το πρόγραμμα απουσιάζουν παιδίατρος,...

Το πρώτο ιπποφορβείο της Ελλάδας, στην παραλία του Άργους (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση* Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε είναι του 1909 και σε αυτήν αποτυπώνεται η επαναλειτουργία του ιπποφορβείου του Άργους έπειτα από πολλές δεκαετίες ερήμωσης....

Ευχαριστίες της οικογένειας Οδυσσέα Κουμαδωράκη

Ευχαριστίες της οικογένειας Οδυσσέα Κουμαδωράκη Ολόψυχα ευχαριστούμε τους συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, μαθητές και συμπολίτες που μας συμπαραστάθηκαν και μας συμπαρίστανται στο βαρύ μας πένθος. Ευχαριστούμε όσους...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

35χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ναύπλιο

Το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου εντοπίστηκε νεκρός ένας...

Γ. Γκιόλας: Εφημερία του Δεκαπενταύγουστου στην Αργολίδα χωρίς γιατρούς σε βασικές ειδικότητες

Δήλωση του Γιάννη Γκιόλα, βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Με λύπη...

Νοσοκομείο Άργους: Τετραήμερη εφημερία χωρίς παιδίατρο, ουρολόγο, ψυχίατρο (του Π. Καρούζου)

Γράφει ο Πέτρος Καρούζος, δημοτικός σύμβουλος Άργους-Μυκηνών Πρόγραμμα εφημεριών με...

Χαλάνδρι: Νεκρή οκτάχρονη από θερμοπληξία – Την ξέχασαν μέσα σε αυτοκίνητο

Τραγωδία σημειώθηκε την Παρασκευή, σε γειτονιά Ρομά στο Χαλάνδρι,...

Λυμπέρης: Ο κ. Νίκας είναι υπεύθυνος για την τραγωδία που βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας

Ανακοίνωση του Αντώνη Λυμπέρη, περιφερειακού συμβούλου Π.Ε. Αργολίδας με...

Προτείνουμε...