Το νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Nαυπλίου

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προκηρύσσει για τέταρτη χρονιά Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική πράξη και Διδακτική» για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τις ακόλουθες ειδικεύσεις:

Α. «Θεατρολογία»

Β. «Σκηνική Πρακτική: Διδακτική και Κοινωνικές Εφαρμογές»

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια  για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα (δύο διδακτικά εξάμηνα και ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας). Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Προβλέπεται το 30% των μαθημάτων να πραγματοποιείται εξ αποστάσεως.

Πληροφορίες σχετικά με τα διδασκόμενα μαθήματα θα βρείτε εδώ

Για τον τελικό καθορισμό των ημερών πραγματοποίησης των μαθημάτων θα ληφθεί υπόψη η διαθεσιμότητα των διδασκόντων και των μεταπτυχιακών φοιτητών ανάλογα με την ειδίκευση.

Στο ΠΜΣ θα γίνουν δεκτοί/ές, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και συνεκτίμηση των υπολοίπων προσόντων σύμφωνα με τα κριτήρια που αναλυτικά αναφέρονται πιο κάτω,  κατ’ανώτατο όριο σαράντα πέντε (45) πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων, της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα:

Α. Για την ειδίκευση: «Θεατρολογία» ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε εικοσιπέντε (25) άτομα.

Β. Για την ειδίκευση: «Σκηνική Πρακτική: Διδακτική και Κοινωνικές Εφαρμογές» ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι (20) άτομα.

Τα δίδακτρα για κάθε εξάμηνο σπουδών ανέρχονται στα 1.000,00 € (συνολικό ύψος διδάκτρων 3.000€), τα οποία καταβάλλονται σετρεις (3) ισόποσες δόσεις, μία κατά την εγγραφή και οι υπόλοιπες στην αρχή (το πρώτο δεκαήμερο) του κάθε ενός από τα δύο πρώτα εξάμηνα φοίτησης.

Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, σε ποσοστό μέχρι 30% του αριθμού των φοιτητών που εισάγονται στο ΠΜΣ, οι φοιτητές/τριες που πληρούν τις προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 35 ν. 4485/2017 και το Φ.Ε.Κ. 3387/10-8-2018.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ές κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Αναλυτικά και ανά ειδίκευση:

Α.  Στην ειδίκευση «Θεατρολογία» γίνονται δεκτοί/ές:

  • Πτυχιούχοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ Θεάτρου ή Θεατρικών Σπουδών, Κινηματογράφου, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής
  • Πτυχιούχοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου με πτυχίο συναφούς προς το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. γνωστικού αντικειμένου.
  • Πτυχιούχοι φιλοσοφικών σχολών (τμημάτων ελληνικής φιλολογίας, ξένων  γλωσσών, ιστορικού-αρχαιολογικού, φιλοσοφίας και ψυχολογίας, κ.α.) και ανθρωπιστικών σπουδών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Πτυχιούχοι παιδαγωγικών σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Πτυχιούχοι κοινωνικών επιστημών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων Σχολών Καλών Τεχνών της ημεδαπής, ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

 

Β. Στην ειδίκευση: «Σκηνική πράξη: Διδακτική και Κοινωνικές Εφαρμογές»γίνονται δεκτοί/ές:

  • Πτυχιούχοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ Θεάτρου ή Θεατρικών Σπουδών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων Σχολών Καλών Τεχνών της ημεδαπής, ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής

 

Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που υπηρετούν στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και που πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1, του άρθρου 34 του ν.4485/17, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, και μόνο ένα κατ’ έτος στο Π.Μ.Σ., εάν το αντικείμενό του τίτλου σπουδών τους και του έργου που επιτελούν στο Ίδρυμα είναι συναφή με το αντικείμενο του ΠΜΣ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΑΚΕΛΩΝ

Αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις θα γίνονται δεκτές από 01 Ιουνίου 2022μέχρι τις 30 Ιουλίου  2022.Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να αποστείλουντις αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά εμπρόθεσμα, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή στη Γραμματεία του ΠΜΣ «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική πράξη και Διδακτική» (Γραμματεία Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη 21100, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 96131, Υπεύθυνη: Αποστολοπούλου Αγγελική). Για την αμεσότερη ενημέρωσή σας μπορείτε να αποστείλετε email  στη γραμματεία του ΠΜΣ (agapost@uop.gr).

Για το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ

Αίτηση Υποψηφιότητας

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Α. Για την ειδίκευση: «Θεατρολογία»:

  • Η επίδοση σε γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις
  • Ο γενικόςβαθμόςπτυχίου του υποψηφίου με προϋπόθεση ο μέσος όρος της βαθμολογίας είναι τουλάχιστον επτά (7).
  • Οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, η πτυχιακή εργασία ή ελλείψει αυτής η γραπτή εργασία σε μάθημα του προπτυχιακού κύκλου σπουδών σχετικό με το αντικείμενο του ΠΜΣ.
  • Η προσωπική συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίαςσυνεκτιμάται η γενικότερησυγκρότηση των υποψηφίων.
  • Η ποιότητα του περιεχομένου του φακέλου δραστηριοτήτων του υποψηφίου στον οποίον περιλαμβάνονται: οπτικοακουστικό, φωτογραφικό ή έντυπο υλικό και υλικό τεκμηρίωσης της επαγγελματικής εμπειρίας ή του καλλιτεχνικού έργου: βεβαιώσεις, δημοσιεύματα, κριτικές κλπ.

Αξιολόγηση κριτηρίων

Τα παραπάνω κριτήρια αξιολογούνται ως εξής:

  • Ο συντελεστής βαρύτητας της γραπτής εξέτασης είναι 40%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας του βαθμού πτυχίου είναι 20%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας των δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών,  της πτυχιακής εργασίας ή ελλείψει αυτής της γραπτής εργασίας σε μάθημα του προπτυχιακού κύκλου σπουδών σχετικό με το αντικείμενο του ΠΜΣ είναι 15%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας της προσωπικής συνέντευξηςείναι 15%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας της ποιότητας του φακέλου δραστηριοτήτων είναι 10%

 

Β. Για την ειδίκευση: «Σκηνική Πρακτική: διδακτική και κοινωνικές εφαρμογές»:

  • Η επίδοση σε γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις, κοινές με τους/τις υποψήφιους/ες της ειδίκευσης Θεατρολογίας.
  • Η ιδιότητα του/της επαγγελματία καλλιτέχνη στον τομέα των παραστατικών τεχνών η οποία πιστοποιείται με την κατοχή πτυχίου καλλιτεχνικών σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής (ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΛΕΣΗΣ, ΧΟΡΟΥ).
  • Η προσωπική συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίαςσυνεκτιμάται η γενικότερησυγκρότηση των υποψηφίων.
  • Ο γενικόςβαθμόςπτυχίου του/τηςυποψηφίου/ας με προυπόθεση ο μέσος όρος της βαθμολογίας είναι τουλάχιστον επτά (7).
  • Η ποιότητα του περιεχομένου του φακέλου δραστηριοτήτων του/της υποψηφίου/ας στον οποίον περιλαμβάνονται: οπτικοακουστικό, φωτογραφικό ή έντυπο υλικό και υλικό τεκμηρίωσης της επαγγελματικής εμπειρίας ή του καλλιτεχνικού έργου: βεβαιώσεις, δημοσιεύματα, κριτικές κλπ. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνονται δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες ή η διπλωματική εργασία του υποψήφιου, αν υπάρχει.

Ειδικά κριτήρια:

  • Ειδικά για αποφοίτους/ες ΑΕΙ οι οποίοι/ες δεν είναι κάτοχοι πτυχίου καλλιτεχνικών σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής(ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΛΕΣΗΣ, ΧΟΡΟΥ), και επιθυμούν να εισαχθούν στην ειδίκευση: «Σκηνική Πρακτική: διδακτική και κοινωνικές εφαρμογές» προβλέπεται ένα επιπλέον ειδικό κριτήριο εισαγωγής: καλλιτεχνική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται είτε μέσω σκηνικής παρουσίασης σύντομης διάρκειας, έως δέκα λεπτά (για την Υποκριτική, και τον Χορό), είτε μέσω κατάθεσης φακέλου καλλιτεχνικής εργασίας (για την Σκηνοθεσία, την Επιτέλεση, την Σκηνογραφία/Ενδυματολογία και τον θεατρικό Φωτισμό). Ο φάκελος καλλιτεχνικής εργασίας μπορεί να περιέχει οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, μακέτες και σχέδια. Για τον Χορό, την Σκηνογραφία/Ενδυματολογία, την Επιτέλεση και τον θεατρικό Φωτισμό, το θέμα είναι ελεύθερης επιλογής. Για την Υποκριτική οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να ετοιμάσουν έναν από τους δύο μονολόγους: [πατήστε εδώ]

Αξιολόγηση κριτηρίων

Τα παραπάνω κριτήρια αξιολογούνται ως εξής:

  • Ο συντελεστής βαρύτητας της γραπτής εξέτασης είναι 20%
  • Ο συντελεστής βαρύτητας της κατοχής πτυχίου καλλιτεχνικής σχολής ή της καλλιτεχνικής εξέτασης ή της κατάθεσης φακέλου καλλιτεχνικής εργασίας είναι 20% και τα ειδικότερα κριτήρια αξιολόγησης σε αυτό το πεδίο είναι τα εξής: α. Πρωτοτυπία και προσωπικό καλλιτεχνικό στίγμα στην προσέγγιση του θέματος. β. Ποιότητα τεχνικών και/ή εκφραστικών και/ή αισθητικών απαιτήσεων της παρουσίασης, γ. Σαφήνεια και αποτελεσματικότητα στην απόδοση της θεματικής της παρουσίασης και δ. Βαθμός τεχνικής αρτιότητας της εκτέλεσης της παρουσίασης.
  • Ο συντελεστής βαρύτητας του βαθμού πτυχίου είναι 20%.
  • Ο συντελεστήςβαρύτητας της προσωπικής συνέντευξηςείναι 20% .
  • Ο συντελεστής βαρύτητας της ποιότητας του φακέλου δραστηριοτήτων είναι 20%.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούνόλοι οι υποψήφιοι/ες θα προσέλθουν για προσωπική συνέντευξη. Επίσης οι υποψήφιοι/ες (μόνον όσοι/ες δεν διαθέτουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας) θα συμμετάσχουν σε γραπτές εξετάσεις στην αγγλική ή γαλλική  γλώσσα. Οι επιτυχόντες στην εξέταση αυτή, μαζί με τους/τις υπόλοιπους/ες υποψήφιους/ες που πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια βάσει δικαιολογητικών, θα λάβουν μέρος σε γραπτές εισαγωγικές εξετάσειςστις εξής θεματικές περιοχές:

  • Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο
  • Ευρωπαϊκό Θέατρο
  • ΝεοελληνικόΘέατρο

Για την ύλη των εξετάσεων πατήστε εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο παλαιό Δημαρχείο των Μυκηνών παρουσία φορέων και των μελών του Κ.Α.Σ....

Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων της Αργολίδας στη Βουλή από το ΚΚΕ

προβλήματα σχολείων Αργολίδας στη Βουλή από ΚΚΕ Για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Π.Ε. Αργολίδας και τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων έκαναν...

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήματα του λιμανιού του Ναυπλίου έως τις 2/5

Ανακοινώσεις από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου 1. Ανακοινώνεται ότι για την εύρυθμη διεξαγωγή της Αθλητικής Διοργάνωσης "RUN GREECE ΝΑΥΠΛΙΟ 2024" απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση...

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο παλαιό Δημαρχείο των Μυκηνών παρουσία φορέων και των μελών του Κ.Α.Σ....

Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων της Αργολίδας στη Βουλή από το ΚΚΕ

προβλήματα σχολείων Αργολίδας στη Βουλή από ΚΚΕ Για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Π.Ε. Αργολίδας και τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων έκαναν...

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήματα του λιμανιού του Ναυπλίου έως τις 2/5

Ανακοινώσεις από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου 1. Ανακοινώνεται ότι για την εύρυθμη διεξαγωγή της Αθλητικής Διοργάνωσης "RUN GREECE ΝΑΥΠΛΙΟ 2024" απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση...

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Αργους

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέλευση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν εκλογές και ανάδειξη νέου προεδρείου του...

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Αργους

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέλευση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν εκλογές και ανάδειξη νέου προεδρείου του...

Σε διαγωνισμό ανακύκλωσης με μεγάλα δώρα συμμετέχουν οι μαθητές του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Σε διαγωνισμό ανακύκλωσης οι μαθητές του Άργους Τα σχολεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών συμμετέχουν στον μεγάλο εκπαιδευτικό διαγωνισμό ανακύκλωσης που διοργανώνει η TEXAN σε συνεργασία με...

2η στην Ελλάδα η ομάδα χάντμπολ του 2ου Λυκείου Άργους

2η στην Ελλάδα η ομάδα χάντμπολ του 2ου Λυκείου Άργους Mεγάλη επιτυχία για την ομάδα χάντμπολ του 2ου Γενικού Λυκείου Άργους: Κατέκτησε τη 2η θέση...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Εκδήλωση της ΕΣΛΑ και του συλλόγου “Παλαμήδης” για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας και ο Προοδευτικός...

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας στην Ολυμπιακή Φλόγα στις Μυκήνες

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας στην Ολυμπιακή Φλόγα Ανακοίνωση του Μουσικού...

20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Πέμπτη 20 Απριλίου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: O Ιππόδρομος στο...

Γκράφιτι: από την αρχαιότητα στο σήμερα (με αφορμή άρθρο της αρχαιολόγου Αναστασίας Βασιλείου)

Γκράφιτι: από την αρχαιότητα στο σήμερα Εικόνα: Γκράφιτι στην αρχαία...

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου Σύσκεψη...

Σειρά εκδηλώσεων στο Ναύπλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδηλώσεις στο Ναύπλιο για Ημέρα Βιβλίου O Δήμος Ναυπλιέων, μέσω...