Tο πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι
Πάρε το μετρό για Πειραιά
Μέσα στο γλυκό καλοκαιράκι
να πάμε κρουαζιέρα στα νησιά
Α, α, κρουαζιέρα θα σε πάω
A, α, γιατί σε νοιάζομαι και σ’ αγαπάω
A, α, Mύκονο και Σαντορίνη
A, α, σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι
Η κρουαζιέρα του Βαγγέλη Γερμανού μπορεί να κυκλοφόρησε το 1996, αλλά διατηρεί την ίδια αναλλοίωτη νεανική φρεσκάδα που μας κάνει να την τραγουδάμε ακόμη σήμερα. Την ίδια νεανική φρεσκάδα στο λόγο, στην κίνηση και τις ιδέες διατηρεί εδώ και μερικά χρόνια το «φεστιβαλάκι» θεατρικής παραγωγής επαναλαμβάνοντας, μετά από μια δύσκολη για όλους περίοδο, τις νεανικές θεατρικές παραστάσεις στον πολυχώρο Τέχνης Φουγάρο. Διό και το χαϊδευτικό «φεστιβαλάκι», που δεν υπολείπεται των άλλων φεστιβάλ, αλλά διαπνέει με τη νεανική του αύρα το χώρο και τη σκέψη, ακόμη και στην περίπτωση που το περιεχόμενο του αγγίζει ευαίσθητα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Όμως αυτή δεν ήταν και παραμένει η λογική των αναζητήσεων και συζητήσεών μας σε δημόσιους ανοικτούς χώρους, ανάμεσα στους οποίους οι πλατείες, τα ταβερνάκια και οι παραλίες; Πάντα έτσι κάναμε το γύρο του κόσμου, αραδιάζαμε θεωρίες, λύναμε δυσεπίλυτα παγκόσμια προβλήματα, οργανώναμε δράσειςκαι διατηρούσαμε, με δημιουργική φαντασία, την ικανότητα να χαιρόμαστε τη ζωή και να διαλεγόμαστε μαζί της!
Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής αποτελεί το πεδίο συνάντησης του τέλους μιας γνωστικής διαδικασίας και της αρχής μιας επαγγελματικής. Επομένως, γνώσεις και δεξιότητες που αποκτήθηκαν στο χώρο της θεατρικής παιδείας, συναντούν τη δημιουργική φαντασία των νέων ανθρώπων και αναδεικνύουν «επί σκηνής» ιδέες, σκέψεις και απόψεις για τη ζωή, την κοινωνία και τον Άνθρωπο. Τέσσερεις νεανικές θεατρικές ομάδες διαχειρίζονται αυτό το πεδίο συνάντησης και παρουσιάζουν την οπτική τους για όλα τα παραπάνω θέματα. Αν κρίνουμε από την επιτυχία της πρώτης εβδομάδας και η δεύτερη που αρχίζει με τις παραστάσεις από την Τετάρτη 1/6 έως και Σάββατο 4/6 θα είναι το ίδιο επιτυχημένες.
Η παρουσιάσεις αυτές και ότι προηγήθηκε μέχρι τη διαμόρφωσή τους ώστε να προταθούν στο κοινό, έγιναν με τη φροντίδα της κ. Άννας Τσίχλη που διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μας εξήγησε την πορεία και τη λογική που οδηγούν, κάθε χρόνο, στο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής. Πρόκειται λοιπόν για τρία σημεία:
- Η ιδέα που γεννήθηκε από την ανάγκη να δημιουργήσουν οι φοιτήτριες/τές ολοκληρωμένες παραστάσεις τις οποίες θα παρουσίαζαν ανοικτά στο κοινό και να εξοικειωθούν με τη διεύθυνση παραγωγής, τη διεύθυνση σκηνής, την επικοινωνία (χορηγίες, προώθηση) αλλά και με το φροντιστήριο, την κατασκευή και την τεχνολογία που χρειάζεται μια θεατρική παράσταση.
- Ένα βήμα επαγγελματικής ζωής που προϋποθέτει επιλογές καλά οργανωμένες και προσανατολισμένες (παραγωγή, οργάνωση και προώθηση παραγωγής).
- Μια ιστορία θεάτρου, φοιτητών και τοπικής κοινωνίας που ξεδιπλώνεται σε δυο εβδομάδες γιορτής για τους φοιτητές και το κοινό.
Η δεύτερη εβδομάδα αρχίζει και χάρη στη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, οι θεατρικές ομάδες θα παρουσιάσουν και σε ώρες εκτός προγράμματος από την Τετάρτη 1/6 έως το Σάββατο 4/6.
Ενημερωθείτε και βουτήξτε στο δεύτερο δροσερό κύμα των θεατρικών παραστάσεων των ομάδων «534» και «Opium Theater Group»και αφήστε τη νεανική αύρα των συντελεστών τους να σας διαπεράσει μετατρέποντας, στην πόρτα του καλοκαιριού, τις δύσκολες σκέψεις σε αισιόδοξο διαλογισμό, συζήτηση και ταξίδι. Το «φεστιβαλάκι» είναι το εισιτήριο μιας κρουαζιέρας.
Άσε τον παλιόκοσμο να σκούζει
σε πλαζ, εστιατόρια, πανσιόν
Εμείς με σλίπιγκμπαγκ και με καρπούζι
θα κάνουμε το γύρο τον νησιών
Α, α, κρουαζιέρα θα σε πάω
A, α, γιατί σε νοιάζομαι και σ’ αγαπάω
A, α, Mύκονο και Σαντορίνη
A, α, σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι
(Γ. Κόνδης)