Γενικότητες και αοριστολογίες η απάντηση του Υπουργείου στον Πουλά για τον υδροβιότοπο Ναυπλίου-Ν. Κίου

Στις 6 Απριλίου 2022, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Προστασία και ασφάλεια του υδροβιότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου» όπου έθετε το συγκεκριμένο ερώτημα:

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία της περιοχής του υδροβιότοπου και του οικοσυστήματος γενικότερα της περιοχής του Ναυπλίου, έναντι των εξωγενών παρεμβάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της πανίδας και της χλωρίδας και οδηγούν σε ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές καταστροφές όπως αυτή που σημειώθηκε την Δευτέρα 04/04/2022;»

Την Τετάρτη 25 Μαϊου έλαβε την απάντηση από το Υπουργείο στην ερώτηση αυτή.

Όπως σχολιάζει ο κ. Πουλάς:

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η απάντηση του υπουργείου περιέχει  μόνο γενικότητες και αοριστολογίες, χωρίς να δίνει ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε  συγκεκριμένα  και στοχευμένα  μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την προστασία του υδροβιότοπου.

Παραθέτω την απάντηση προς ενημέρωση όλων, ώστε κάθε πολίτης της Αργολίδας να βγάλει τα συμπεράσματα του:

Απάντηση στην υπ’ αρ. πρωτ. 4489/06.04.2022 Ερώτηση   

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Ανδρέα Πουλά, σας γνωστοποιούμε ότι το ΥΠΕΝ έχει έμπρακτα αποδείξει ότι αναλαμβάνει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία και δράση (θεσμική, νομοθετική, υπηρεσιακή), προκειμένου να προστατεύσει και να θωρακίσει την πλούσια βιοποικιλότητα της πατρίδας μας και να διαφυλάξει τα σπάνια οικοσυστήματα του τόπου μας. Έτσι και στην περίπτωση του υδροβιότοπου του Ναυπλίου, έχουν ιεραρχηθεί και είναι υπό συνεχή επεξεργασία όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σταδιακή υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες εξαγγέλθηκαν και αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.

Ειδικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του Προεδρικού Διατάγματος της 8ης Ιουνίου 1999 (ΦΕΚ Δ’ 396), ο υγρότοπος της Νέας Κίου χαρακτηρίζεται ως περιοχή προστασίας της φύσης και αποτελεί ένα οικοσύστημα βάλτου-ξηράς-θάλασσας. Επιπροσθέτως, ο υγρότοπος έχει εξαιρετικά μεγάλη οικολογική αξία, καθώς συνιστά βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά και ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά.

Έχοντας και τη θεσμική κατοχύρωση (στο ανωτέρω Π.Δ. ορίζεται ότι επιτρέπεται στην περιοχή αυτή η εγκατάσταση ορνιθοπαρατηρητηρίων), θα προχωρήσουμε με μελετημένες και στοχευμένες κινήσεις στην χωροθέτηση και κατασκευή ορνιθοπαρατηρητηρίων. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι στην εν λόγω περιοχή διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της οικείας Περιφέρειας περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στο πλαίσιο ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων έργων και δραστηριοτήτων που χωροθετούνται εκεί και επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία μέτρα και διοικητικές κυρώσεις στους υπαίτιους, στις περιπτώσεις εκείνες που διαπιστώνεται τυχόν ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή παραβίαση των κείμενων διατάξεων, με ταυτόχρονη ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών. Το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης του υδροβιότοπου του Ναυπλίου έχει τοποθετηθεί ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ.

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

“Χρυσός” Τεντόγλου: Έκανε ρεκόρ αγώνων και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.52μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τέταρτη προσπάθειά του προσγειώθηκε στα...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου,...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Προτείνουμε...