Κοινωνία

Καλό σου ταξίδι φίλε και αδελφέ Λούη (γράφει ο Γιώργος Γιαννούσης)

Γράφει ο Γιώργος Γιαννούσης, οικονομολόγος – πρόεδρος της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού

Ο Λεωνίδας Λάμπρου η όπως όλοι τον ήξεραν ο «Λούης», γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 8 Νοεμβρίου 1928. Ο πατέρας του Μιχαήλ Λάμπρου καταγόταν από τις Σπέτσες, και η μητέρα του από τον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας.

Προπολεμικά ο πατέρας του ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία χωρίς να έχει ούτε κεφάλαια ούτε γραμματικές γνώσεις. Κατάφερε όμως με την εργατικότητά του και την εξυπνάδα του να γίνει ο «μεγαλέμπορος» στο μεγάλο δρόμο του Ναυπλίου με ένα πολυκατάστημα μοναδικό όχι μοναχά για το Ναύπλιο αλλά για όλη την Αργολίδα. Είχε από είδη οικιακής χρήσεως μέχρι ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές και από ψιλικά μέχρι είδη ζαχαροπλαστικής και ό,τι έχει σήμερα ένα σούπερ μάρκετ. Είχε τυπογραφείο, έκανε εκδόσεις και εξέδιδε την εφημερίδα «Ναυπλιακή Ηχώ» για πολλά χρόνια.

Ήταν 16 χρονών νεαρός ΕΠΟΝίτης ο Λούης όταν το Μάιο του 1944 οι Γερμανοί κρέμασαν τον μεγαλύτερο αδελφό του Νίκο Λάμπρου, φοιτητή Νομικής και υπεύθυνο διαφώτισης και ενημέρωσης της Ε.Π.Ο.Ν. Ναυπλίου.

Η απώλεια του αδελφού του σημάδεψε ανεξίτηλα την ζωή του Λούη. Πάντα ο αδελφός του ήταν το πρότυπό του και σημείο αναφοράς για κάθε τι στη ζωή του.

Ο πατέρας του ανέλαβε Δήμαρχος Ναυπλίου από την απελευθέρωση μέχρι τη συμφωνία της Βάρκιζας, επονομαζόμενος τότε «Δήμαρχος του Ε.Α.Μ.».

Λεωνίδας (Λούης) Λάμπρου. Φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα «ΛΟΥΗΣ – επτά φορές να πέφτεις, οκτώ να σηκώνεσαι»

Ο Λούης μεταπολεμικά συνέχισε την επιχείρηση του πατέρα του και έγινε πρωτοπόρος επιχειρηματίας σε πολλούς νέους τομείς. Αυτός πρώτος έφερε ως αντιπρόσωπος της Ε.Β.Γ.Α. το βιομηχανοποιημένο παγωτό στην Αργολίδα. Αυτός έφερε το ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, το ράδιο πικάπ και τους δίσκους, το μαγνητόφωνο και τις ηχογραφήσεις, τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις και ό,τι νέας τεχνολογίας προϊόν πρωτοεμφανιζόταν τότε, το έφερνε στο Ναύπλιο.

Υπήρξε φαινόμενο, για την ηλικία του, αφού προσαρμόστηκε εύκολα στις νέες τεχνολογίες.

Πρόεδρος της ομάδας του Παναυπλιακού για αρκετά χρόνια, είδε να ναυαγεί το όνειρό του για την ενοποίηση των ομάδων του Παναργειακού και του Παναυπλιακού σε μια μεγάλη παναργολική ομάδα.

Λεβέντης στο παράστημα και άρχοντας στην συμπεριφορά του με όλους, με διαύγεια και κοφτερό μυαλό στις απολαυστικές και ατελείωτες συζητήσεις μας των τελευταίων 8 ετών. Ο Λούης με τις πολλές προφορικές και αρκετές γραπτές αφηγήσεις του, τόσο για την προπολεμική, όσο και την μεταπολεμική ιστορία του Ναυπλίου, μας γνώρισε ένα Ναύπλιο σχεδόν άγνωστο για τους περισσότερους από εμάς.

Αριστερά ο Λεωνίδας (Λούης) Λάμπρου με τον Γιώργο Γιαννούση

Γνώριζε και θυμόταν πολύ καλά και πρόσωπα και γεγονότα. Απέφευγε όμως να αναφέρει ονόματα συμπατριωτών του που έπαιξαν αρνητικό ρόλο στην διάρκεια της Κατοχής και μετά, λέγοντας, ότι “αυτοί έχουν αφήσει συγγενείς και δεν πρέπει να αναζωπυρώνουμε τα μίση”.

Έντονα πολιτικοποιημένος, αγαπούσε πολύ την πατρίδα μας και αγωνιούσε για το μέλλον της.

Βαρύς και ατελείωτος ο πόνος μας για τον χαμό του φίλου μας του Λούη. Θα μου λείψουν οι καθημερινές και ατελείωτες συζητήσεις μας για ό,τι θέμα θεωρούσαμε ενδιαφέρον ή επίκαιρο.

Ήταν κοντά 94 ετών και είχε μυαλό και διάθεση ώριμου εφήβου.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΕ ΛΟΥΗ.

Νάναι ελαφρό το χώμα που θα σε σκεπάσει πηγαίνοντας να συναντήσεις τους δικούς σου και ιδιαίτερα τον πολυαγαπημένο σου και αδικοχαμένο αδελφό σου Νίκο.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Κινηματογραφικές εικόνες από τον “Κύκνο” στο Ναύπλιο, τη δεκαετία του ’60

Πλάνα από τον "Κύκνο" στο Ναύπλιο τη δεκαετία του ’60 Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα ("Ίδρυμα…

3 ώρες πριν

Άργος: Ανακοίνωση για την απώλεια του Θεοδόση Π. Θωμόπουλου από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ

Άργος: απώλεια του Θεοδόση Π. Θωμόπουλου Για τον θάνατο του Αργείου Θεοδόση Πέτρου Θωμόπουλου εξέδωσε…

5 ώρες πριν

Πολλά τα προβλήματα των βρεφικών-παιδικών σταθμών Δήμου Ναυπλιέων – Συνέλευση των γονέων

Tα προβλήματα των βρεφικών-παιδικών σταθμών Ναυπλιέων ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΙΚΩΝ…

6 ώρες πριν

Ακαδημίες ανδρικού βόλεϊ δημιουργεί η Γ.Ε. Ναυπλίου

Ακαδημίες ανδρικού βόλεϊ δημιουργεί η Γ.Ε. Ναυπλίου Άλλη μια πρωτοποριακή κίνηση από τη Γυμναστική Ένωση…

8 ώρες πριν

200 μοτοσικλετιστές και ροκ συναυλία στο Άργος το βράδυ του Σαββάτου

200 μοτοσικλετιστές στο Άργος Στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 18/5, στη Λαϊκή Αγορά του…

9 ώρες πριν

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: “Στα ίχνη της ιστορίας…” στη Νέα Επίδαυρο

  Το Τοπικό Συμβούλιο Νέας Επιδαύρου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων…

10 ώρες πριν