Υπεύθυνος ο Δήμος Άργους για την απένταξη των έργων στο Μουσικό Σχολείο, σύμφωνα με τον Μαλτέζο

Με ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και τέως αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος αναφέρει το λόγο που υπήρξε οριστική απένταξη από το ΕΣΠΑ του έργου προσθήκης αιθουσών στο Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, ενός έργου με αρχικό προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μαλτέζος παραθέτοντας τα γεγονότα παρουσιάζει ως υπεύθυνο το Δήμο Άργους-Μυκηνών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιάννη Μαλτέζου:

Πώς αλήθεια χάθηκε η ευκαιρία για το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας; Ποιος φταίει για την οριστική απένταξη του έργου;

Η σιωπή για το θέμα αυτό εκκωφαντική. Παρ’ όλο που οι αρμόδιοι το είχαν ήδη δρομολογήσει από τον Νοέμβριο του 2021 καμία αναφορά στο “απόλυτο success story της Αργολίδας” σύμφωνα με το χαρακτηρισμό που του είχε δοθεί σε σχετικό δημοσίευμα της 27.02.2021.

Νιώθω υποχρεωμένος να μη συμμετέχω στην αποσιώπηση της αλήθειας για τα προβλήματα του τόπου μου, γι’ αυτό στις παρακάτω γραμμές παραθέτω τα γεγονότα:

• Στις τέσσερις από τις πέντε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου έχουν κατασκευαστεί Μουσικά Σχολεία με σύγχρονες εγκαταστάσεις, προσβασιμότητα σε μαθητές ΑμΕΑ, αίθουσες συναυλιών, ειδικούς εκπαιδευτικούς χώρους, αμφιθέατρα. Πρόκειται για σχολεία που ο κόσμος τα αγκάλιασε, οι εγγραφές σε αυτά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και για το λόγο αυτό προβάλλει ως ένα μία νέα σχολική πρόταση.

• Στην Αργολίδα λειτουργεί μεν Μουσικό Σχολείο στο χωριό της Προσύμνης, οι εγκαταστάσεις του όμως είναι ακατάλληλες, παλαιές, χωρίς ευκολίες για ένα σχολείο που απαιτεί ειδικές προδιαγραφές. Σκεφτείτε ότι ως Αντιπεριφερειάρχης είχα μεριμνήσει για την τοποθέτηση δύο μεταλλικών αιθουσών κοντέινερ που ήταν απολύτως απαραίτητα μεν για τις ανάγκες του σχολείου πλην όμως αυτά βέβαια αποτελούν λύσεις ανάγκης.

• Το σχολείο από την άλλη είναι επιτυχημένο, με πολλούς μαθητές από όλη την Αργολίδα, οι οποίοι αψηφούν τη σχετική απόσταση μέχρι την Προσύμνη, οι δε κάτοικοι του χωριού το έχουν αγκαλιάσει με τη ζεστασιά και τη φιλοξενία τους. Μάλιστα, οι ξενιτεμένοι Προσυμνιώτες δώρισαν με την καρδιά τους και οικόπεδο 15 στρεμμάτων, ώστε να ανεγερθεί σύγχρονο Μουσικό Σχολείο, εφάμιλλο εκείνων που υπάρχουν στις άλλες πόλεις της Πελοποννήσου και σε όλη τη χώρα.

Αρμόδιος για την εκπόνηση των μελετών ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, ο οποίος τις υπέβαλε στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο από το ΕΣΠΑ.

• Την 3η Οκτωβρίου 2019 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας αποφάσισε την ένταξη του έργου “Μουσικό Σχολείο Αργολίδας” στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014-2020”.

• Το συνολικό κτίριο του Μουσικού Σχολείου, το υφιστάμενο και το προς ανέγερση μαζί, σύμφωνα με τις μελέτες θα είχαν συνολική κάλυψη 2.432,86 τ.μ. και δόμηση 3.516,76 τ.μ. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4 εκατομμύρια Ευρώ και ως ημερομηνία λήξης της πράξης ορίστηκε η 31 Μαρτίου 2022. Ο Δήμος βέβαια, ως δικαιούχος του έργου, ήταν ο αρμόδιος για τη δημοπράτηση του έργου, ο υπόχρεος να τηρεί τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της πράξης και ιδίως τα χρονοδιαγράμματα ανάθεσης και ολοκλήρωσης των υποέργων της πράξης, διαφορετικά θα υπήρχε ο κίνδυνος ανακλήσεως της απόφασης ένταξης της πράξης στο ΕΣΠΑ.

• Το έργο τελικά δημοπρατήθηκε από το Δήμο Άργους Μυκηνών και την 9η Σεπτεμβρίου 2020 υπεγράφη η σχετική σύμβαση με τον εργολάβο ο οποίος έδωσε έκπτωση 50,55% και του ανατέθηκε το έργο με 1.977.518,51€ (υπενθυμίζω ότι ο προϋπολογισμός ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ).

• Την 29.9.2021, ένα χρόνο μετά, ο εργολάβος έστειλε έγγραφο στο Δήμο Άργους, αναφέροντας ότι υπάρχουν ελλείψεις και σφάλματα της μελέτης τα οποία εκτιμήθηκε ότι οδηγούν σε πρόσθετες εργασίες εκτιμώμενης επιπλέον αξίας 1.970.000€ (!).

Επειδή είναι προφανές ότι α) υπερβατικές εργασίες και ποσότητες δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τις πιστώσεις του έργου και β) η μελέτη δεν μπορούσε να μαζευτεί από πουθενά συνήλθε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και αποφάσισε την 02.11.2021 τη διάλυση της συμβάσεως με τον εργολάβο.

Μετά την απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Άργους για διάλυση της συμβάσεως του Δήμου με τον εργολάβο, η διαχειριστική αρχή εισηγήθηκε την οριστική απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ καθώς πλέον ήταν μονόδρομος.

Κρίμα που ένα έργο 4 εκατομμυρίων χάθηκε άδικα από λάθος μελέτες, κωλυσιεργία και εν τέλει από έλλειψη κατανόησης των μηχανισμών του ΕΣΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ είναι χρηματοδοτικά εργαλεία που σου δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσεις μεγάλα έργα, έργα υποδομών που αλλάζουν την εικόνα μιας πόλης αλλά θέλουν σοβαρότητα και συνέπεια στην εκτέλεση τους.

Προφανώς ούτε το ένα ούτε το άλλο υπήρξε στην περίπτωση αυτή και μία επένδυση 4 εκατομμυρίων χάθηκε αλλά παράλληλα χάθηκε και ένα έργο πολιτισμού και παιδείας για το Άργος. Λες κι έχουμε πολλά….

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Συνέντευξη της Σοφίας Καψούρου στην Κατερίνα Σχισμένου για την “Καραϊσκάκενα”

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη συγγραφέα, μεταφράστρια και αρθρογράφο Κατερίνα Σχισμένου, η Αργίτισσα Σοφία Καψούρου μιλά για το μονόλογο «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» στον οποίο...

Καλό ταξίδι Τάσο! Έφυγε από τη ζωή ο Αργείτης Τάσος Ταραντίλης • Τη Δευτέρα η κηδεία

Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Ιουλίου, σε ηλικία 54 ετών, ο Αργείτης Τάσος Ταραντίλης, έπειτα από νοσηλεία στο νοσοκομείο Άργους. Η...

Ναύπλιο: Βραδιά αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή Νίκο Καρούζο

Το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουλίου συνεχίστηκε στην αυλή της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου, το 2ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης "Νίκος Καρούζος" που διοργανώνουν ο...

Επίθεση και τραυματισμός φύλακα από συνοδό ασθενή στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ  Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της εφημερίας του νοσοκομείου, σημειώθηκε επίθεση και τραυματισμός φύλακα του νοσοκομείου από...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Δευτέρα 4 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Επαμεινώνδας τραυματίζεται θανάσιμα στη Μάχη της Μαντίνειας,...

121 δρομείς συμμετείχαν στον 5ο Δρόμο Καραθώνας-Αρβανιτιάς

Για 5η χρονιά ο σύλλογος Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας, με...

Συνέντευξη της Σοφίας Καψούρου στην Κατερίνα Σχισμένου για την “Καραϊσκάκενα”

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη συγγραφέα, μεταφράστρια και αρθρογράφο...

Κορονοϊός 3/7: Ανακοινώθηκαν 26 θάνατοι στη χώρα • 102 νέα κρούσματα στην Αργολίδα

Την Κυριακή 3 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 102 νέα κρούσματα κορονοϊού...

Προτείνουμε...