Γκιόλας: Περιβαλλοντικό έγκλημα η δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στο Σαρωνικό

Σημαντική σύσκεψη έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαΐου στον Πόρο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πόρου Ιωάννη Δημητριάδη και στόχευση την αποτροπή δημιουργίας και επέκτασης βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σε 25 περιοχές της χώρας, επικεντρώνοντας σε όσες μονάδες ιχθυοτροφείων αδειοδοτούνται ή μεγεθύνονται στον Σαρωνικό ακόμη και εκτός των Π.Ο.Α.Υ (Αγκίστρι, Ύδρα κ.α.)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, περιλαμβάνονται όλες οι ακτές και οι νησίδες του Σαρωνκού νότια και δυτικά της Σαλαμίνας.

Όπως προβλέπεται με τις μελέτες αυτές ο Σαρωνικός θα μετατραπεί στη 2ηιχθυοπαραγωγική περιοχή της χώρας, καθώς σχεδιάζεται αύξηση της έκτασης που καταλαμβάνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες κατά 35 φορές και αύξηση της παραγωγής τους κατά 8 φορές τα πρώτα πέντε  χρόνια και πλήρης απελευθέρωση στη συνέχεια.

Όπως είναι γνωστό η Πολιτεία έχει καταρτίσει και υλοποιεί το σχεδιασμό αυτό σε συνεννόηση αποκλειστικά με τις πολυεθνικές κυρίως εταιρίες του κλάδου, περιφρονώντας προκλητικά τις αντιρρήσεις των οικείων ΟΤΑ, οι αποφάσεις των οποίων ως δυνητικά εξεταζόμενες ουδέποτε έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Τα ανωτέρω  εξέθεσε ο Δήμαρχος Πόρου, τουνησιού που θα πληγεί ανεπανόρθωτα, ως ύστατη έκκληση αποτροπής του σχεδιασμού αυτού με την ανάληψη κοινής δράσης.

Στη σύσκεψη των εκπροσώπων και φορέων των περιοχών των παραλίων και νήσων του Σαρωνικού που εκλήθησαν, μετείχαν ο Δήμαρχος Πόρου, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, κ. Τριανταφυλλάκης ως συντονιστής της Πανελλήνιας Επιτροπής κατά των ΠΟΑΥ, ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Τάσος Χρόνης και η εντεταλμένη αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Αττικής κ. Μπόγρη.

Από τους κληθέντες βουλευτές συμμετείχαν οι Χριστόφορος Μπουτσικάκης της Ν.Δ., και οι Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Γκιόλας από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ. Παρέστησαν δε και έλαβαν και το λόγο αρκετοί κάτοικοι του Πόρου, μέλη της Επιτροπής αγώνα.

Διερευνήθηκαν διεξοδικά οι δυνατοί τρόποι μεθόδευσης του αγώνα για την ανατροπή ιχθυοβιομηχανοποίησης του Σαρωνικού, που θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση και καθίζηση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων όπως εκφράσθηκαν από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, αφού συμπεριλαμβάνονται στις ΠΟΑΥ περιοχές που έχουν αντίθετη αναπτυξιακή πορεία, ως καθαρώς τουριστικές αλλά και για τον κύριο και σοβαρότατο λόγο της έντονης και σε βάθος χρόνου ανεπίστρεπτης αλλοίωσης και βλάβης του περιβάλλοντος.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εγκαταστάσεις των ιχθυοτροφείων επηρεάζουν αρνητικά την προσέλευση επισκεπτών και τουριστών, αλλά και παραβλάπτουν ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον των ακρογιαλιών της περιοχής. Τόνισε ότι σε βάθος χρόνου τα θαλάσσια νερά χάνουν τη διαύγεια και καθαρότητά τους, ο βυθός αλλοιώνεται, εξαφανίζεται η ποσειδωνία και στο μυχό των κολπίσκων που περιέχουν ιχθυοκλουβιά, συγκεντρώνεται ίζημα και απόβλητα των ψαριών που καθιστούν  την ακτή αντιαισθητική, ακάθαρτη και ενίοτε και δύσοσμη, δηλαδή στην ουσία ακατάλληλη για κολύμβηση.

Βεβαίως τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να απενταχθούν οριστικά όλες οι αντίστοιχες μονάδες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε ακτογραμμές ή νησίδες που δεν είναι προσιτές από το κοινό, δεν γειτνιάζουν με παραλίες που είναι επισκέψιμες και χρησιμοποιούνται από λουόμενους και επισκέπτες. Πιθανότατα η εγκατάσταση των κλουβιών σε τέτοιες απομακρυσμένες περιοχές θα έχει ένα μεγαλύτερο κόστος για τις εκμεταλλεύτριες εταιρίες, αλλά τούτο είναι το αναγκαίο τίμημα για την αποτροπή περιβαλλοντικών εγκλημάτων και περιορισμού της αυθαίρετης χρήσης των ακτών – ελεύθερων που θα έπρεπε να είναι ελεύθερες και προσιτές για τους πολίτες.

Μάλιστα αυτό  ισχύει για τους Δήμους εκείνους, παραθαλάσσιους και νησιωτικούς που θα πληγούν ανεπανόρθωτα ως υποδοχείς τουριστών.

Όσον αφορά την περιοχή της Επιδαύρου για την οποία στο παρελθόν (2011) δόθηκε πάνδημος αγώνας και απετράπη η εγκατάσταση παρόμοιων εγκαταστάσεων , ο βουλευτής υπέδειξε τον ορατό κίνδυνο της μεταφοράς των αποβλήτων από τις πολλές προβλεπόμενες εγκαταστάσεις  σε όμορες παραλίες άλλων περιοχών, αλλά και αυτές των νησιών του Σαρωνικού (κυρίως αυτές που προβλέπονται να γίνουν στο Αγκίστρι), αφού οι συνήθεις το καλοκαίρι πνέοντες βόρειοι άνεμοι θα προκαλούν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στις όμορφες και καθαρές παραλίες της περιοχής (Νέας Επιδαύρου, Πολεμάρχας, Γιαλάσι κλπ).

Κάλεσε τέλος σε επιφυλακή το σύνολο των φορέων και κατοίκων του Δήμου για την ανατροπή του σχεδιαζόμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας σε επιχειρήσεις στο Ναύπλιο από την Οικονομική Αστυνομία

Το διάστημα από 11 έως 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν από Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ναυπλίου για την τήρηση...

35χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ναύπλιο

Το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου εντοπίστηκε νεκρός ένας 35χρονος στο σπίτι όπου κατοικούσε στην Πρόνοια Ναυπλίου. Οι οικείοι τον βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις και...

Νοσοκομείο Άργους: Τετραήμερη εφημερία χωρίς παιδίατρο, ουρολόγο, ψυχίατρο (του Π. Καρούζου)

Γράφει ο Πέτρος Καρούζος, δημοτικός σύμβουλος Άργους-Μυκηνών Πρόγραμμα εφημεριών με ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες έβγαλε το νοσοκομείο Άργους για το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Από το πρόγραμμα απουσιάζουν παιδίατρος,...

Το πρώτο ιπποφορβείο της Ελλάδας, στην παραλία του Άργους (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση* Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε είναι του 1909 και σε αυτήν αποτυπώνεται η επαναλειτουργία του ιπποφορβείου του Άργους έπειτα από πολλές δεκαετίες ερήμωσης....

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Με νίκη ξεκίνησε τα φιλικά ο Παναργειακός (εικόνες)

Με γκολ του Κορονίδη με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο...

Εντυπωσίασε η Νικόλ Σαραβάκου στη συναυλία στο θεατράκι της Ακροναυπλίας

Στο πλαίσιο των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων, την Τετάρτη 11...

Σύλληψη και πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς σε οικόπεδο στο Άργος

Συνελήφθη την Παρασκευή 12 Αυγούστου στο πλαίσιο της αυτόφωρης...

Το “Χορόσημο” στις Αρχαίες Κλεωνές

Το πολιτιστικό λαογραφικό σωματείο Άργους "Χορόσημο" συμμετείχε την Παρασκευή...

Λα.Συ. Επιδαύρου: Η δημοτική αρχή διαφημίζει έργα βιτρίνας αλλά χρονίζουν τα μικρά έργα

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν...

Ωρα εξόδου για τη Φαμίλια… (γράφει ο Πέτρος Τατούλης)

Άρθρο του Πέτρου Τατούλη* στην "Εφημερίδα των Συντακτών" Με τον...

Προτείνουμε...