Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχούν

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη τα αυξανόμενα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ενώ σε συναγερμό έχει τεθεί και ο ΕΟΔΥ που απέστειλε εγκύκλιο στα Ελληνικά νοσοκομεία. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ, στους οποίους φέρεται να περιλαμβάνεται ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους του ΠΟΥ για τον κορονοϊό, θα συζητήσουν επίσης πώς θα πρέπει να διανεμηθούν τα εμβόλια κατά της νόσου για να ελεγχθούν τα αυξανόμενα κρούσματα.

Συμπτώματα, τρόπος αντιμετώπισης και εμβολιασμός

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα βασικότερα ερωτήματα γύρω από τη σπάνια αυτή νόσο, μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

«Στις 7 Μαΐου, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε ότι κάποιος που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία είχε προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Αναφορικά με το ιστορικό του ασθενούς: εμφάνισε εξάνθημα στις 29 Απριλίου και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Μαΐου, όπου και νοσηλεύτηκε. Δύο ημέρες αργότερα, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι το άτομο είχε λοίμωξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Η ανίχνευση των επαφών ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και μέχρι σήμερα οι επαφές δεν έχουν αναφέρει συμπτώματα. Στην Αγγλία, 7 από τα 8 κρούσματα δεν αφορούν πρόσφατο ταξίδι στην Αφρική, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ασθενείς που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις κόλλησαν τον ιό στην Αγγλία. Επιπλέον, αυτά τα άτομα δεν είχαν επαφή με τον ασθενή που ταξίδεψε στη Νιγηρία.

Επί του παρόντος, τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι λιγότερα από 100 παγκοσμίως (σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά, την Αμερική κ.α.). Θεωρώ πως σύντομα θα έχουμε ενδελεχή ενημέρωση από τους υπεύθυνους υγειονομικούς φορείς (UKHSA, ECDC, CDC, WHO).

Τι γνωρίζουμε ως τώρα

1. Πρόκειται περί νέου ιού;
Όχι, Είναι μια ζωονόσος, ενδημική σε πολλές περιοχές της Αφρικής. Αν και ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους το 1958 (εξ ου και η ονομασία του) μεταδίδεται ιδιαίτερα ανάμεσα σε τρωκτικά.

Στην Πορτογαλία έγινε ήδη μια πρώτη ανάλυση και χαρτογράφηση του γενετικού υλικού του ιού από δείγμα ασθενούς, που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

2. Πως μεταδίδεται;

Από τα ζώα μέσω κοντινής επαφής με άνθρωπο, κυρίως, από δάγκωμα, γρατσουνιά ή επαφή με κάποιο σωματικό υγρό του ζώου. Είναι σπάνιο αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ ανθρώπων που έχουν πολύ κοντινή επαφή. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια, για παράδειγμα από τις φουσκάλες με υγρό που εμφανίζονται στο δέρμα του ασθενούς, ή αν κάποιος πλησιάζοντας αρκετά εισπνεύσει μεγάλα αερομεταφερόμενα σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από περίπου 1 μέτρο (σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Επιπλέον, το να αγγίξει κάποιος ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποιεί κάποιος με ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να είναι ένας κίνδυνος.

3. Τι συμπτώματα προκαλεί;

Προκαλεί πυρετό, πόνους στο σώμα, πρησμένους λεμφαδένες, και τελικά «ευλογιά» – αυτές τις επώδυνες, γεμάτες με υγρό φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς θεραπεία σε 14 έως 28 ημέρες. Η λοίμωξη μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους:

Α. περίοδος εισβολής (που διαρκεί ως 5 ημέρες) και χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνο στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και έντονη εξασθένηση (έλλειψη ενέργειας). Αυτό το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται παρόμοιες (όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).

Β. εξάνθημα στο δέρμα αρχίζει συνήθως εντός 1-3 ημερών από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα παρά στον κορμό. Επίσης επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), τα μάτια (επιπεφυκότες κατά 20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες, που σταδιακά εξελίσσονται σε κυστίδια (γεμάτα με διαυγές υγρό), φλύκταινες (γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν.

4.Προκαλούν φαγούρα οι φουσκάλες, όπως στην ανεμοβλογιά;

Όχι, και είναι ένα σημείο που διαφέρουν αυτές οι νόσοι: στη μεν ευλογιά των πιθήκων οι φουσκάλες πονάνε, ενώ στην ανεμοβλογιά ο ασθενής έχει φαγούρα. Μόνο κατά τη διάρκεια της φάσης της επούλωσης που το δέρμα αναγεννάται, στην ευλογιά των πιθήκων, οι ασθενείς αναφέρουν φαγούρα.

5. Πόσο μολυσματικό είναι το στέλεχος που έχει ανιχνευθεί;
Ο ιός που κυκλοφορεί ανήκει σε ήπιο στέλεχος (West African) και το ποσοστό θνητότητας που μπορεί να προκαλέσει είναι 3-6% αν δεν υπάρχει θεραπευτική παρέμβαση η εμβολιασμός. Η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο μεταδοτική από την ευλογιά και προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια.

6. Γιατί βλέπουμε όμως επανεμφάνιση;

Τα άτομα ηλικίας κάτω των 40 -50 ετών (ανάλογα με τη χώρα) μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην ευλογιά των πιθήκων λόγω της διακοπής των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της ευλογιάς παγκοσμίως, μετά την εκρίζωση της νόσου.

7. Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός σε σχέση με τον κορονοϊό;

Δεν είναι τόσο μεταδοτικός όσο ο κορονοϊός, και έχει διαφορετική καμπύλη μετάδοσης. Δηλαδή είναι πολύ λιγότερο μολυσματικός στην αρχική -ασυμπτωματική- φάση και γίνεται περισσότερο μολυσματικός όταν αρχίζουν τα συμπτώματα.

Είναι δηλαδή μεταδοτική πραγματικά από τη στιγμή που εμφανίζονται συμπτώματα και μετά. Και ο ορισμός της «πορείας της ασθένειας» είναι μέχρι να επουλωθούν οι πληγές και να σχηματιστεί ένα νέο στρώμα δέρματος. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και αρκετές εβδομάδες.

8. Υπάρχει εμβόλιο;

Ναι, υπάρχει εμβόλιο (το εμβόλιο της ευλογιάς) το οποίο είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι. Ο πρότερος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια ασθένεια.

9. Άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός;

Ναι, με τον άμεσο και επιλεκτικό εμβολιασμό των επαφών κάποιου που κόλλησε.

10. Υπάρχουν θεραπευτικές μέθοδοι;

Η κλινική φροντίδα για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να βελτιστοποιηθεί πλήρως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τη διαχείριση των επιπλοκών και την πρόληψη των μακροχρόνιων συνεπειών. Θα πρέπει να προσφέρονται στους ασθενείς υγρά και τροφή για να διατηρηθεί η κατάλληλη διατροφική κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται όπως ενδείκνυται οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν. Ένα αντιιικό -γνωστό ως tecovirimat- που αναπτύχθηκε για την ευλογιά έλαβε άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την ευλογιά των πιθήκων το 2022, με βάση δεδομένα σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους αλλά δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμο. Εάν χρησιμοποιηθεί, το tecovirimat θα πρέπει ιδανικά να παρακολουθείται στο πλαίσιο κλινικής έρευνας με προοπτική συλλογή δεδομένων.

11. Πότε πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος;

Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα ένα εκτεθειμένο άτομο κάνει το εμβόλιο, τόσο καλύτερα. Τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) συνιστούν να χορηγείται το εμβόλιο εντός 4 ημερών από την έκθεση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Εάν χορηγηθεί μεταξύ 4-14 ημερών μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.

12. Πως μπορεί να μειωθεί το ρίσκο της μετάδοσης;

Η επιτήρηση, η γρήγορη ανίχνευση και ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων είναι όπως ξέρουμε ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της επιδημίας. H στενή επαφή με μολυσμένα άτομα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και τα μέλη του νοικοκυριού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από κάποιον που νοσεί. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων ή χειρίζονται δείγματα από αυτούς, θα πρέπει να εφαρμόζουν τυπικές προφυλάξεις ελέγχου της μόλυνσης. Ιδανικά, άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς θα πρέπει να επιλέγονται για τη φροντίδα τέτοιων ασθενών.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε και στο Ναύπλιο

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε και στο Ναύπλιο Την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» υποδέχθηκε το Ναύπλιο, την Τετάρτη 17 Απριλίου.  Η Ολυμπιακή...

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών υποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα η οποία ξεκίνησε την πορεία...

Ναύπλιο: Δημιουργείται πάρκο δίπλα στη βίλα Ζυμβρακάκη

Ναύπλιο: Δημιουργείται πάρκο βίλα Ζυμβρακάκη Ξεκίνησαν τα έργα δημιουργίας πάρκου πλησίον της βίλας Ζυμβρακάκη. Ήδη τα σκαπτικά μηχανήματα διαμορφώνουν τον χώρο για την ευχάριστη επίδραση...

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε και στο Ναύπλιο

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε και στο Ναύπλιο Την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» υποδέχθηκε το Ναύπλιο, την Τετάρτη 17 Απριλίου.  Η Ολυμπιακή...

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών υποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα η οποία ξεκίνησε την πορεία...

Ναύπλιο: Δημιουργείται πάρκο δίπλα στη βίλα Ζυμβρακάκη

Ναύπλιο: Δημιουργείται πάρκο βίλα Ζυμβρακάκη Ξεκίνησαν τα έργα δημιουργίας πάρκου πλησίον της βίλας Ζυμβρακάκη. Ήδη τα σκαπτικά μηχανήματα διαμορφώνουν τον χώρο για την ευχάριστη επίδραση...

Η απεργιακή κινητοποίηση στο Άργος

Η απεργιακή κινητοποίηση στο Άργος Απεργιακή κινητοποίηση οργανώθηκε το πρωί της Τετάρτης 17/4 στο Άργος με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ, σωματείων και πολιτών. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων,...

Η απεργιακή κινητοποίηση στο Άργος

Η απεργιακή κινητοποίηση στο Άργος Απεργιακή κινητοποίηση οργανώθηκε το πρωί της Τετάρτης 17/4 στο Άργος με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ, σωματείων και πολιτών. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων,...

Βρέθηκε νεκρός έξω από το Βυζαντινό Μουσείο Άργους

Ένας νεκρός άνδρας βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου έξω από το Βυζαντινό Μουσείο Άργους, στο προαύλιο των Στρατώνων Καποδίστρια. Τη σορό εντόπισε σύμφωνα...

Στην Ακρόπολη των Μυκηνών την Τετάρτη η Ολυμπιακή Φλόγα

Στην Ακρόπολη των Μυκηνών η Ολυμπιακή Φλόγα Στην Ακρόπολη των Μυκηνών θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 2.20μμ, η Ολυμπιακή Φλόγα στέλνοντας μήνυμα σε...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

8 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

18 Απριλίου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Ο σεισμός στο Σαν...

Ενοικιάζεται οικόπεδο 2.500 τ.μ. στα Φίχτια Αργολίδας με σκεπαστούς χώρους και ασκεπείς επιφάνειες

Ενοικιάζεται οικόπεδο 2.500 m2 στα Φίχτια Αργολίδας Ενοικιάζεται οικόπεδο 2.500...

Δηλώσεις συμμετοχής για τον “Επιδαύριο Δρόμο”

Όλοι δίνουν ραντεβού στην Επίδαυρο την Κυριακή 12 Μαΐου,...

Γλέντι με τον λυράρη Πέτρο Σαριδάκη στη Δαλαμανάρα Άργους

  Ο δεξιοτέχνης λυράρης Πέτρος Σαριδάκης σε ένα μοναδικό γλέντι...

Πρέβεζα: Της πήραν 190.000 ευρώ για να της «λύσουν τα μάγια»

Για απάτη κατηγορούνται δύο άτομα στην Πρέβεζα, που φαίνεται ότι...

“Green Wolves”: Επιτέλους, θα δώσει κάποιος συγχαρητήρια στον Παναργειακό;

"Green Wolves": Παναργειακό Ανακοίνωση από τη λέσχη φίλων Παναργειακού "Green...

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε και στο Ναύπλιο

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε και στο Ναύπλιο Την Ολυμπιακή Φλόγα...