Εικόνα: Η ελληνική σημαία στο Δημαρχείο της Aμπεβίλ, στη διάρκεια της “Ελληνικής Εβδομάδας”
Historique! Le lundi 3 mai 1993 restera pour la ville d’ Abbeville une date a jamais historique. (Le journal d’ Abbeville)
Ιστορική χαρακτηρίζει την ημέρα υπογραφής της αδελφοποίησης του Άργους με τη γαλλική πόλη Αμπεβίλ η γαλλική εφημερίδα, την Πέμπτη 13 Μαΐου 1993 παραθέτοντας, σε ένα δισέλιδο αφιέρωμα, φωτογραφίες και λεπτομερείς περιγραφές για τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Άργος μεταξύ 1-5 Μαΐου. «Εκτός από μερικές ανταλλαγές μεταξύ Rochester (Ηνωμένο Βασίλειο) και της Abbeville το 1957, που εξάλλου δεν αναγνωρίστηκαν», γράφει η εφημερίδα Journald’Abbeville, είναι η πρώτη φορά που η Πρωτεύουσα του Ponthieu (σημ: από τη μεσαιωνική ονομασία του περιφερειακού διαμερίσματος) αδελφοποιείται με μια ευρωπαϊκή πόλη. Και όχι με οποιαδήποτε, γιατί το Άργος είναι η αρχαιότερη ελληνική πόλη».
Η σημασία που αποδόθηκε στην αδελφοποίηση αυτή από τους Γάλλους ποτέ δεν σταμάτησε να τονίζεται και, με κάθε ευκαιρία, να επαναλαμβάνεται όχι μόνο συμβολικά ή στα λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες δράσεις αφιερωμένες στο Άργος και την Ελλάδα: ιστορικά αφιερώματα, ελληνικές εβδομάδες, ονοματοθεσίες, σημαιοστολισμοί, κλπ. Με την ίδιαθέρμη και αγάπη ο Σύλλογος AbbevilleArgosAmitiéδιατήρησε ζωντανή τη σχέση του με το Άργος και την Ελλάδα. Η Ελληνική Εβδομάδα που άρχισε ήδη από τη Δευτέρα 16/5 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις και η κυανόλευκη κυματίζει τόσο στο Δημαρχείο της πόλης όσο και στις πλατείες και τους δρόμους της. Η σχέση αυτή έκλεισε ήδη ένα τέταρτο του αιώνα έχοντας καταγράψει ένα πλούσιο πρόγραμμα ανταλλαγών και διατηρώντας μαζί με την αδελφοποίηση των δυο πόλεων, ένα χώρο θετικής προσέγγισης των σχέσεων των δυο χωρών, της Γαλλίας και της Ελλάδας.
Η Abbeville είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη της Πικαρδίας (Picardie) του γαλλικού βορρά. Βρίσκεται σε μια περιοχή όπου Ιστορία και περιβάλλον δημιουργούν μια ιδανική παραγωγική σχέση τα στοιχεία της οποίας ενισχύουν την τοπική ταυτότητα και ελκύουν χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο. Η όμορφη πόλη της Αμπβίλ (Αbbeville)μοιράζεται την πλούσια ταυτότητα της περιοχής με την Αμιένη, την Κομπιένη, το Αράς, τη Βαλανσιέν, την Λίλ και την Δουνκέρκη, ενώ το Παρίσι, η Ρέμς, οι Βρυξέλλες και η Γάνδη, συμπληρώνουν το ανθρωπογεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής, το τόσο πλούσιο σε ιστορία, οικονομία και περιβαλλοντική ομορφιά.
Τα πλωτά ποτάμια και ιδιαίτερα ο ποταμός Sommeμε τον οποίο έχει ταυτιστεί η ιστορία της πόλης, αποτελούν πανάρχαιους εμπορικούς δρόμουςπου διατρέχουν τοποθεσίες σπάνιας ομορφιάς. Αυτό το περιβάλλον οι κάτοικοι το προστατεύουν και το αναδεικνύουν με τη βοήθεια των τοπικών αρχών. Γι’ αυτό σήμερα τα πλωτά ποτάμια της περιοχής αποτελούν ελκυστικό προορισμό για όσους αναζητούν μια ξεχωριστή γνωριμία με την περιοχή αλλά και κάποιες στιγμές ξεκούρασης. Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι οικογένειες που δηλώνουν μόνιμη εγκατάσταση σε διαμορφωμένα ποταμόπλοια που ξεπερνούν σε ανέσεις ακόμη και πλουσιόσπιτα!
«Οι δρόμοι των καναλιών», τα παραποτάμια μονοπάτια, αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς περιπατητικού τουρισμού στη φυσική ή την διαμορφωμένη εκδοχή τους. Και οι δυο σέβονται το περιβάλλον και επιτρέπουν στους περιπατητές να κάνουν μεγάλες αποστάσεις απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης. Ταυτόχρονα, αφουγκράζονται περπατώντας τις φωνές και την ανάσα των αλόγων ή ακόμη των γυναικών που πολλές φορές ζώνονταν τα ειδικά σκοινιά ρυμούλκησης ενός ποταμόπλοιου για να το οδηγήσουν στον επόμενο σταθμό! Αμέτρητες ώρες εργασίας και ανυπολόγιστος κόπος χαραγμένος σε κάθε βήμα ενός τέτοιου παραποτάμιου καναλιού!
Μέσα στο γεωγραφικό αυτό χώρο η Abbevilleπροσθέτει τη δική της ομορφιά και ιστορία. Στους λιθόστρωτους δρόμους της παρά το θόρυβο των αυτοκινήτων, μπορεί κανείς να ακούσει ακόμα τις οπλές των αλόγων που τραβάνε τις όμορφες άμαξες μεταφέροντας κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης. Ακόμη και σήμερα, παρά τις μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, η πόλη κατάφερε να διατηρήσει την προσωπικότητά της και την πολιτισμική της ταυτότητα. Οι πλατείες, οι δρόμοι, τα δημόσια κτίρια, τα μαγαζιά, οι κατοικίες σε μια μεγάλη ακτίνα από το ιστορικό κέντρο διατηρούν αυτή την περίφημη πατίνα του χρόνου που της χαρίζει μια αξεπέραστη γοητεία.
Τα παλιά της κτίρια, αυτά που συνθέτουν τον ιστορικό καμβά και την πολιτισμική προσωπικότητα της πόλης, ζουν μια δεύτερη έντονη ζωή. Για παράδειγμα, το παλιό μοναστήρι των Καρμελιτών με τους πανέμορφους κήπους του, στεγάζει πια ένα ακόμη Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης που έχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες εκδηλώσεις για την Ελλάδα, την Αργολίδα και το Άργος. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και σημερινός Δήμαρχος περιφερειακού Δήμου της Abbeville, κ. LaurentSauvage, αρχαιολόγος,έχει συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της εικόνας του Άργους και της Ελλάδας με συνεχείς αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και οργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, με κορυφαία την «Ελληνική Εβδομάδα». Έτσι, όχι μόνο διατηρείται ζωντανή η σχέση ανάμεσα στις δυο πόλεις, αλλά διατηρείται ανοικτός ο δίαυλος των ανταλλαγών, δηλαδή ενός εργαλείου σημαντικού για την πολύμορφη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Το κύμα αδελφοποιήσεων μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων την περίοδο εκείνη (1990-2000) αποτελούσε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαστάσεις στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που χειρίστηκαν και χειρίζονται τις σχέσεις που προέκυψαν από τις αδελφοποιήσεις, είχαν και έχουν την ευθύνη για την παραγωγική όσμωση μεταξύ διαφορετικών τρόπων κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής οργάνωσης σε επίπεδο κοινοτήτων. Και μόνο η δυνατότητα ανταλλαγών που προσφερόταν σε διάφορα επίπεδα της δημοτικής οργάνωσης και λειτουργίας, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια πλούσια πηγή άντλησης μεθόδων, τακτικών, πολιτικών, ιδεών και συνεργασιών με κοινούς στόχους. Πρόκειται για μια αμφίδρομη διαδικασία κατά την οποία οι συμμετέχοντες προσφέρουν στους πολίτες των δήμων τους ερεθίσματα γνωριμίας σε πολλά επίπεδα με σκοπό να υιοθετηθούν τα στοιχεία που αξιολογούνται θετικά για την τοπική ανάπτυξη. Αυτό είναι το βασικό κέρδος των αδελφοποιήσεων, εκτός από την προφανέστατη πολιτισμική σχέση φιλίας μεταξύ ανθρώπων και λαών.
Πολλοί είναι και εκείνοι που με την πνευματική τους δραστηριότητα τιμούν τη χώρα μας και την Αργολίδα. Ο πρώην αντι-Δήμαρχος Jean-FrancoisCocquet (φωτο: στην Ακρόπολη την πρώτη περίοδο της αδελφοποίησης με το Άργος), ο οποίος συμμετείχε σε όλη τη διαδικασία αδελφοποίησης με το Άργος και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, έχει παρουσιάσει σε δεκάδες ομιλίες του τον αρχαιο-ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα τους Έλληνες τραγικούς. Η πρώην αντι-Δήμαρχος ElizabethSacquepee που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τη σχέση μεταξύ των δυο πόλεων και την ελληνο-γαλλική φιλία, το ζεύγοςOdileκαι RobertMoligner και πολλά άλλα μέλη του Συλλόγου AbbevilleArgosAmitiéδραστηροποιούνται ανανεώνοντας τους δεσμούς φιλίας και αγάπης με την Ελλάδα, το Άργος και τους ανθρώπους του. Ανταποδίδουμε την αγάπη τους και ευχόμαστε η επόμενη χρονιά του εορτασμού των 30 χρόνων να διατηρήσει άσβεστη τη σχέση ανάμεσα στους δυο κόσμους.
Γ. Κόνδης