Λα.Συ.: H περιφερειακή αρχή Νίκα «νίπτει τας χείρας της» για τη διάβρωση στην παραλία Κάντιας

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου

Καμία απολύτως δέσμευση από την Περιφερειακή αρχή Νίκα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος  διάβρωσης της «Ακτής Κάντια», στην περιοχή του Ναυπλίου, δεν προέκυψε από την χθεσινή συνεδρίαση του Πε.Συ., όπου συζητήθηκε σχετική επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία είχε κατατεθεί από τον Γενάρη!

Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» τόσο ο αρμόδιος  χωρικός αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Σχινοχωρίτης  όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, μέσα από τις απαντήσεις τους, επιβεβαίωσαν πλήρως ότι το σοβαρό πρόβλημα που αφορά την ζωή των κατοίκων της περιοχής και απειλεί με εξαφάνιση ολόκληρη παραλία, δεν είναι στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, η οποία προσπάθησε να το υποβαθμίσει, αφήνοντας την επερώτηση για μήνες στο συρτάρι, παραπέμποντας την όποια λύση στο «απώτερο» άγνωστο μέλλον!

Με την γνωστή τακτική να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών από τη μια υπηρεσία στην άλλη, λες και δεν είναι όλοι αυτοί κρίκοι του ίδιου αστικού κράτους, έριξαν όλη την ευθύνη στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη, για το γεγονός ότι παραμένει ακόμα στην θέση της η «αυθαίρετη» προβλήτα ξενοδοχείου στην περιοχή, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την συγκεκριμένη διάβρωση της παραλίας και για την οποία έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη κατεδάφισης.

Παρέπεμψαν την όποια «συνδρομή» της Περιφέρειας όταν και αν τελεσιδικήσει η υπόθεση της κατεδάφισης, η οποία βρίσκεται στα δικαστήρια και για την οποία καμία δέσμευση δεν υπάρχει για το πότε και πως θα καταλήξει, την ίδια στιγμή που η διάβρωση συνεχώς προχωρά και το πρόβλημα γίνεται ολοένα και εντονότερο!

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους κατοίκους της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Πέντε ολόκληρα χρόνια βλέπουν το πρόβλημα να προχωρά χωρίς να έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση, εισπράττοντας επιπλέον την αδιαφορία και περιφρόνηση κράτους, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών όταν προσπαθούν να απευθυνθούν προς αυτές για να βρεθεί κάποια λύση.

Να σκεφτούν ότι το κράτος και οι υπηρεσίες του είναι ικανότατο και ταχύτατο να συνδράμει άμεσα όταν είναι να προχωρήσουν μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια και καπιταλιστικές επενδύσεις, αλλά δυσκίνητο και αδιάφορο όταν πρόκειται να τους προστατέψει από φυσικές καταστροφές και να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους  προβλήματα που αφορούν το βιος και την ίδια την ζωή τους.

Είναι αποκαλυπτική άλλωστε η παραδοχή του ίδιου του Περιφερειάρχη ότι για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που απειλεί πολλές περιοχές σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα καμία ολοκληρωμένη μελέτη και αυτή που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υποδομών, «σέρνεται» εδώ και πολλά χρόνια στα συρτάρια,  χωρίς να έχει ολοκληρωθεί!

Γι αυτό και τώρα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να ξεσηκωθούν, μέσα από επιτροπή αγώνα, να διεκδικήσουν να δοθεί άμεσα λύση στο μεγάλο πρόβλημα που απειλεί την περιοχή τους και να μην περιμένουν άλλα πέντε και δέκα χρόνια, όπως «αρμόδιοι» και «αναρμόδιοι»  αφήνουν να εννοηθεί  μέχρι να δοθεί «λύση», γιατί μέχρι τότε η πανέμορφη αυτή παραλία θα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη και η αυθαίρετη προβλήτα θα είναι ακόμη στη θέση της!

Παρατίθεται η επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Τρίπολη 19-1-2022

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 Θέμα: «Διάβρωση των ακτών στην Π.Ε. Αργολίδας».

Κε Περιφερειάρχη,

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών στην περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι οι επιπτώσεις από την διάβρωση των ακτών, που σε πολλές περιοχές απειλεί να καταστρέψει ολόκληρες ακτογραμμές.

Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος από κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές είναι αποσπασματική, αφού δεν έχει εκπονηθεί καμία ολοκληρωμένη μελέτη, που να αντιμετωπίζει συνολικά το φαινόμενο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αιτίες του έχουν να κάνουν με ανθρώπινες παρεμβάσεις, αυθαίρετες κατασκευές, πρόχειρα έργα κλπ.

Έχουν δοθεί πολλά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια για διάφορα αποσπασματικά υποέργα παρέμβασης και  αποκατάστασης σε μεμονωμένα σημεία, χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αφού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η μεμονωμένη αντιμετώπιση ενός διαβρωμένου τμήματος, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την πάροδο μερικών ετών στα όμορα τμήματα του παράκτιου μετώπου.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διάβρωσης των ακτών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που προκαλεί εκτός από περιβαλλοντική καταστροφή, κινδύνους  και μεγάλη ανησυχία για τους κατοίκους της περιοχής, εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του τέως δήμου Ασίνης στην Π.Ε. Αργολίδας.

Το φαινόμενο έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια αφού δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική αντιμετώπιση, με συνέπειες τη μείωση του πλάτους των παραλιών, την ένταση πλημμυρικών φαινομένων, τη μείωση χώρου αναψυχής και τουρισμού, την καταστροφή θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τον κίνδυνο καταστροφής υποδομών, κοινωφελών δικτύων ύδρευσης και περιουσιών των κατοίκων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της παραλίας Κάντια του Ναυπλίου όπου παρατηρείται από χρόνια και συνεχίζεται αδιαλείπτως καταστροφική διάβρωση, που οδηγεί σε αλλοίωση και σταδιακή  εξαφάνιση της αμμώδους παραλίας.

Στο πρόβλημα αυτό συνέβαλε η αυθαίρετη και παράνομη κατασκευή προβλήτας μπροστά από το ξενοδοχείο Kandia’s Castle στην παραλία της Κάντιας από τσιμέντο και ογκόλιθους, που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως προβλήτα, λόγω ακαταλληλότητας της κατασκευής της, αλλά ως αμμοκράτης για την δημιουργία εκτεταμένης παραλίας έμπροσθεν του ξενοδοχείου, κατασκευή η οποία παραμένει έως σήμερα, παρότι έχουν πλέον αρθεί οι άδειές της από το 2018 και  έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Κατεδάφισης από τον Μάρτιο του 2020.

Πέρα από αυτό, συνολικά η παραλιακή ζώνη της περιοχής παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη:

  • Τι μέτρα θα πάρετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, που απειλεί συνολικά την παράκτια ζώνη της περιοχής του Ναυπλίου, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη ζωή των κατοίκων, των μικρών επαγγελματιών και των επισκεπτών, σε μια από τις πιο γνωστές και με μεγάλη επισκεψιμότητα παραλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως είναι η παραλία της Κάντια;
  • Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής αρχής να αξιοποιήσει όλα τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ., ΕΣΠΑ, ΠΔΕ μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης) και να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά η διάβρωση των ακτών σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, με βάση ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες και αντίστοιχα έργα και όχι με αποσπασματικές παρεμβάσεις;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας, Γιάννης Κελλάρης

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

35χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ναύπλιο

Το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου εντοπίστηκε νεκρός ένας 35χρονος στο σπίτι όπου κατοικούσε στην Πρόνοια Ναυπλίου. Οι οικείοι τον βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις και...

Νοσοκομείο Άργους: Τετραήμερη εφημερία χωρίς παιδίατρο, ουρολόγο, ψυχίατρο (του Π. Καρούζου)

Γράφει ο Πέτρος Καρούζος, δημοτικός σύμβουλος Άργους-Μυκηνών Πρόγραμμα εφημεριών με ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες έβγαλε το νοσοκομείο Άργους για το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Από το πρόγραμμα απουσιάζουν παιδίατρος,...

Το πρώτο ιπποφορβείο της Ελλάδας, στην παραλία του Άργους (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση* Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε είναι του 1909 και σε αυτήν αποτυπώνεται η επαναλειτουργία του ιπποφορβείου του Άργους έπειτα από πολλές δεκαετίες ερήμωσης....

Ευχαριστίες της οικογένειας Οδυσσέα Κουμαδωράκη

Ευχαριστίες της οικογένειας Οδυσσέα Κουμαδωράκη Ολόψυχα ευχαριστούμε τους συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, μαθητές και συμπολίτες που μας συμπαραστάθηκαν και μας συμπαρίστανται στο βαρύ μας πένθος. Ευχαριστούμε όσους...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

35χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ναύπλιο

Το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου εντοπίστηκε νεκρός ένας...

Γ. Γκιόλας: Εφημερία του Δεκαπενταύγουστου στην Αργολίδα χωρίς γιατρούς σε βασικές ειδικότητες

Δήλωση του Γιάννη Γκιόλα, βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Με λύπη...

Νοσοκομείο Άργους: Τετραήμερη εφημερία χωρίς παιδίατρο, ουρολόγο, ψυχίατρο (του Π. Καρούζου)

Γράφει ο Πέτρος Καρούζος, δημοτικός σύμβουλος Άργους-Μυκηνών Πρόγραμμα εφημεριών με...

Χαλάνδρι: Νεκρή οκτάχρονη από θερμοπληξία – Την ξέχασαν μέσα σε αυτοκίνητο

Τραγωδία σημειώθηκε την Παρασκευή, σε γειτονιά Ρομά στο Χαλάνδρι,...

Λυμπέρης: Ο κ. Νίκας είναι υπεύθυνος για την τραγωδία που βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας

Ανακοίνωση του Αντώνη Λυμπέρη, περιφερειακού συμβούλου Π.Ε. Αργολίδας με...

Προτείνουμε...