Σάββατο 14 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Η Μάχη του Ραβινέ, το έμβλημα του Συμφώνου της Βαρσοβίας, Ρίτα Χέιγουορθ, η νεαρότερη μητέρα Λίνα Μεδίνα, Φρανκ Σινάτρα, Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Σάββατο 14 Μαΐου 2022: Αγίων Αριστοτέλους και Λεάνδρου των μαρτύρων, Αγίου Θεράποντος επισκόπου Κύπρου, Αγίου Ισιδώρου μάρτυρος εν Χίω

Γιορτάζουν: Αριστοτέλης, Αριστοτελία, Θεράπων, Ισίδωρος, Ισιδώρα

 

Επέτειοι
• Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών
• Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου

Γεγονότα στις 14 Μαΐου
1796 Ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.
1811 Η Παραγουάη κερδίζει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
1918 Διεξάγεται η Μάχη του Ραβινέ στο Μακεδονικό μέτωπο. Ο Ελληνικός Στρατός νικάει τους Βούλγαρους, με απώλειες 56 νεκρούς και 234 τραυματίες.

1920 Ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.
1928 Έναρξη εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.
1939 Η Λίνα Μεδίνα γίνεται η νεαρότερη επιβεβαιωμένη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής. Σε ηλικία μόλις 5 χρονών, 7 μηνών και 21 ημερών έφερε στον κόσμο ένα υγιές αγόρι.

1948 Ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ στο έδαφος της Παλαιστίνης. Αρχή πολέμου του Ισραήλ με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Πρώτος πρόεδρος ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.
1955 Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μεταξύ Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ανατολικής Γερμανίας, Ε.Σ.Σ.Δ., Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας ως αντίπαλον δέος του ΝΑΤΟ.

1962 Ο Χουάν Κάρλος Α’ της Ισπανίας παντρεύεται στην Αθήνα, την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας. Το μυστήριο του γάμου τελείται στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
1967 Με πρωτοβουλία στελεχών της Ε.Δ.Α. και του Κ.Κ.Ε. ιδρύεται η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο εκδίδει παράνομα στην Αθήνα το έντυπο «Νέα Ελλάδα».
1968 Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, υπό την καθοδήγηση του Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, ανακοινώνει μέτρα φιλελευθεροποίησης του κομμουνιστικού καθεστώτος. Είναι η αρχή της «Άνοιξης της Πράγας».

1973 Εκτοξεύεται ο Skylab, ο πρώτος διαστημικός σταθμός των Ηνωμένων Πολιτειών.
1994 Το τελευταίο φύλλο της εκδίδει η εφημερίδα “Μεσημβρινή”, η διεύθυνση της οποίας ανακοινώνει την αναστολή έκδοσής της.
2003 Μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες, που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Γεννήσεις στις 14 Μαΐου
1899 Στέλλάκης Περπινιάδης, Έλληνας τραγουδιστής
1942 Σώτια Τσώτου, Ελληνίδα στιχουργός
1944 Τζορτζ Λούκας, Αμερικανός σκηνοθέτης
1961 Γιώργος Πατούλης, Έλληνας πολιτικός
1969 Κέιτ Μπλάνσετ, Αυστραλή ηθοποιός
1971 Σοφία Κόπολα, Αμερικανίδα σκηνοθέτης
1984 Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Αμερικανός προγραμματιστής και επιχειρηματίας, συνιδρυτής του Facebook

Θάνατοι στις 14 Μαΐου
1912 Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, Σουηδός συγγραφέας
1987 Ρίτα Χέιγουορθ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1998 Φρανκ Σινάτρα, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός

spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια