Jonathan M. Hall: Το Άργος στο προσκήνιο της Ιστορίας

Εικόνα: Jonathan M. Hall, Μάρτιος 2022, Καστρόσπιτο Καρυάς Άργους

Η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα βρίσκει στο Άργος ένα πεδίο ανάπτυξης τόσο πλούσιο που εξακολουθεί, με αμείωτο ενδιαφέρον, να κινητοποιεί Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους και αποστολές. Αν δεν ήταν μια τόσο άτυχη πόλη από την άποψη της διοίκησής της, θα μπορούσε σήμερα να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς και όχι μόνο για τους ειδικούς! Όπως σημειώνουν δε οι τελευταίοι, θα αποτελούσε το Άργος το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο στην Ευρώπη μαζί με την Πομπηία! Η ελληνική αρχαιολογία και οι αρχαιολόγοι της έχουν αναδείξει με επίπονες προσπάθειες πολλούς από τους θησαυρούς της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια χαιρόμαστε ιδιαίτερα τα έργα ανάδειξης του κάστρου της πόλης και τη δημιουργία του Βυζαντινού Μουσείου της, μοναδικού στην Πελοπόννησο και ενός από τα πιο σύγχρονα της χώρας μας. Ελπίζουμε δε να ευτυχήσουμε να χαρούμε και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης – το πάμπλουτο! – που θα αποτελέσει σίγουρα ένα δεύτερο στολίδι για την πόλη και την ελληνική αρχαιολογία.

 

Αγιονόρι 2019

Στο έργο ανάδειξης της σημασίας του Άργους για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και για τη σύγχρονη κοινωνία μας προστίθενται οι δράσεις των ξένων αποστολών και των επιστημόνων που επιμένουν, συμπληρωματικά με τους Έλληνες, να αναδεικνύουν με το έργο τους τη μακραίωνη ύπαρξη του Άργους. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δυο σημαντικά επιστημονικά γεγονότα.Το τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο για το Άργος με τίτλο: Το Άργος στην Ιστορία, Άργος και Ιστορία: επαναξιολόγηση του Αρχαίου Άργους (29-31/3/22) και η γνωστοποίηση της έκδοσης του Καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο (ΗΠΑ) JonathanM. Hall για το Άργος με τίτλο: Ανακτώντας το Παρελθόν. Το Άργος και η αρχαιολογική του κληρονομιά στη σύγχρονη εποχή.

Ο συγγραφέας επισκέπτεται κάθε χρόνο την Ελλάδα, την Αργολίδα και το Άργος με φοιτητές του Πανεπιστημίου και ο ίδιος έχει αφιερώσει ολόκληρο το έργο του στην προσπάθεια της ανάλυσης καίριων ζητημάτων συγκρότησης του αρχαίου ελληνικού κόσμου και της προβολής τους στο σύγχρονο. Από την άποψη αυτή, η τελευταία του έρευνα για το Άργος και την ανάκτηση του ιστορικού παρελθόντος του, αποτελεί και την πιο ενδεικτική του διαλόγου ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν για την ίδια την πόλη. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του σύγχρονου παραδείγματος της «μάχης για τους Στρατώνες Καποδίστρια», δηλαδή της προσπάθειας για τη διάσωσή τους, ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του παραπάνω διαλόγου και επομένως, των τρόπων με τους οποίους προσεγγίζονται τα θέματα πολιτισμικής κληρονομιάς, ανάδειξης και προστασίας της.

Η έρευνα αρθρώνεται σε δυο μέρη και πέντε κεφάλαια με κύριο προσανατολισμό στην τεκμηρίωση του διαλόγου για το μέλλον αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πλαίσιο ανάλυσης δεν είναι άλλο από αυτό των 6.000 χρόνων συνεχούς κατοίκησης, παραγωγής κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, διαμόρφωσης και υλοποίησης πολιτικών και στρατιωτικών δράσεων, διαρκούς εναλλαγής μεταξύ των καταστροφών και ανακατασκευών του κατοικημένου και παραγωγικού χώρου.  O Jonathan M. Hall, δεν επαναλαμβάνει προηγούμενες έρευνες σχετικά με το ιστορικό παρελθόν της πόλης, αλλά το αναπλάθει δημιουργικά δίνοντας απόψεις και εικόνες που συνθέτουν έναν δυναμικό αστικό χώρο. Έτσι, στο κεφάλαιο περιλαμβάνονται καταγραφές περιηγητών, μερικές από τις οποίες μας ήταν άγνωστες, συμβάλλοντας στη γενικότερη κατανόηση της αργειακής πραγματικότητας.

Από τo «πραγματικό λίκνο των ημίθεων και των ηρώων» του ιερέα και θεολόγου Thomas Smart Hughes που επισκέπτεται την πόλη το 1812-13, στην «Βηθλεέμ της Ελλάδας» του Ιωάννη Κοφινιώτη (1892, Ιστορία του Άργους), ο συγγραφέας αφιερώνει το 1ο κεφάλαιο στη θαυμαστή πορεία της πόλης και τη συνάντησή της με τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους, τους Βενετούς και τους Τούρκους. Συνεχίζει δε στα επόμενα με ένα πλήθος παραδειγμάτων, γεγονότων και αναλύσεων, για να καταλήξει στο ερωτηματικό δίπολο «Συντήρηση ή πρόοδος» και στο επίσης βασανιστικό ερώτημα για το Μέλλον αυτής της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ουσιαστικά, ο Jonathan M. Hall προσθέτει τη δική του συνεισφορά στην πρόκληση ενός ευρύτατου και ουσιαστικού διαλόγου που να εμπλέκει, όχι μόνο τους «γνώστες» αλλά ολόκληρο τον πληθυσμό, σε μια νέα σταυροφορία για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα εκείνης του Άργους.

Μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι; Αν σκεφτεί κανείς πως η πόλη δεν διαθέτει ούτε μια σελίδα ιστορικού αρχείου (με εξαίρεση όσα με κόπο αθροίζουμε στην Αργολική Βιβλιοθήκη) και ότι έχει γίνει εκτεταμένη και συνειδητή καταστροφή τους, τότε μάλλον θα πρέπει να είμαστε εντελώς απαισιόδοξοι για τη συνέχεια. Αν αντιθέτως σκεφτούμε πως μεγάλοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες όπως ο Jonathan M. Hall, αναδεικνύουν τη σημασία αυτής της πολιτισμικής κληρονομιάς για το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης, τότε θα πρέπει να αισιοδοξούμε για τα υπαρκτά περιθώρια αντίδρασης στην καταστροφική μανία της μικροαστικής κακογουστιάς.

(Γ. Κόνδης)

Δείτε επίσης αναλυτικά:
https://argolikivivliothiki.gr/2022/05/06/jonathan-m-hall/
https://argolikivivliothiki.gr/2022/05/04/argos-in-history/

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια