Πολιτισμός

Ο Σκανδιναβικός Φιλελληνισμός στην Εθνική Πινακοθήκη (Ναύπλιο)

Eικόνα: Niles Skovgaard, Xορός στα Μέγαρα, 1923, Μουσείο Skovgaard, Δανία

Εκατό με εκατό πενήντα κορίτσια και γυναίκες χόρευαν μαζί σε μια μακριά σειρά. Κατά διαστήματα σχημάτιζαν κύκλο και ξανά μια σειρά που την οδηγούσε ένας νέος άντρας. Τι ευχάριστο θέαμα! Οι περισσότερες γυναίκες δεν ήταν όμορφες, είχαν απλό παρουσιαστικό και ενδυμασία αλβανικού τύπου. Έδειχναν όμως τόσο χαρούμενες και όλο το σύνολο που έβλεπες σου άφηνε ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Κουνούσαν μάλιστα τα μικρά τους πόδια τόσο άψογα και ρυθμικά στον ρυθμό του χορού , μερικά βήματα μπρος και μερικά βήματα πίσω. Είναι αξιοσημείωτο πως οι κόκκινες γιορτινές παντόφλες τους έμεναν πάνω στις κάλτσες κι αν καμιά φορά κάποια έφευγε, προκαλούσε γενικό γέλωτα.

 Η περιγραφή του φημισμένου χορού της «Τράτας» ανήκει στον Φινλανδό Emil Tudeer από μια περιήγηση στη Σαλαμίνα (στην Κούλουρη γίνεται ο χορός). Ο Ε. Tuder, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και επισκέφτηκε την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή κατά τη διετία 1881-1882. Είναι ένας από τους 25 περισσότερο γνωστούς Σκανδιναβούς Φιλέλληνες που στήριξαν μια θετική εικόνα της Ελλάδας στην πορεία της από την Επανάσταση στο πρώτο ανεξάρτητο κράτος. Στην Αργολίδα είναι ίσως στο ευρύ κοινό, περισσότερο γνωστόςο Φινλανδός Φρούραρχος του Παλαμηδίου Αύγουστος Μαξιμιλιανός Μύρμπεργκ (1797-1864), μια σημαντική προσωπικότητα στη χώρα του και στην Ευρώπη, με σημαντική συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση.Όμως, η έκθεση που ξεκίνησε στην Εθνική Πινακοθήκη (παράρτημα Ναυπλίου), μας ξεναγεί σε μια ενδιαφέρουσα σειρά προσωπικοτήτων, γεγονότων και αρχειακού υλικού, άγνωστου στη μεγαλύτερή του διάσταση. Οι Σκανδιναβοί Φιλέλληνες, έμεναν στη σκιά των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης και η παρουσίαση της συμβολής τους τόσο στον Αγώνα, όσο και στο στέριωμα του νέου κράτους ήταν σημαντική. Αυτό το κενό έρχεται να συμπληρώσει η συνεργασία που ξεκίνησε ανάμεσα στην Εθνική Πινακοθήκη και τα Ινστιτούτα τεσσάρων Σκανδιναβικών χωρών: Δανίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.

Ντέλια Τζωρτζάκη (Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών), Petra Pakkanen (Δ/ντρια του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών), Λαμπρινή Καρακούρτη (Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης) – Εγκαίνια έκθεσης «Γενναίοι και Έξυπνοι άνθρωποι. Περιηγητές από τις Βόρειες Χώρες αφηγούνται» (4-5-2022)

Τα πρόσφατα εγκαίνια της έκθεσης με τον τίτλο «Γενναίοι και Έξυπνοι άνθρωποι. Περιηγητές από τις Βόρειες Χώρες αφηγούνται», έφερε το αργολικό κοινό πιο κοντά στην παρουσία, το έργο και τις δράσεις των Σκανδιναβών Φιλελλήνων, προσφέροντας ένα σημαντικό υλικό με εικόνες, κείμενα και εξηγήσεις από τον χαιρετισμό της εκπροσώπου του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Ντέλια Τζωρτζάκη και κυρίως από τη Δ/ντρια του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Petra Pakkanen, η οποία παρουσίασε την προσωπικότητα του Φρουράρχου του Παλαμηδίου Α.Μ. Μύρμπεργκ. Σημειώνω πως στα Σουηδικά Γενικά Αρχεία υπάρχει η απόφαση (παρουσιάστηκε κατά την ομιλία) με την οποία ορίζεται Φρούραρχος και με την υπογραφή του Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια. Το βιβλίο για τη ζωή του, της κ. Petra Pakkanen (August Myhrbergand North-European Philhellenism. Building the Mythofa Hero, Helsinki, 2006) περιλαμβάνει μια πρόσθετη πλούσια θεματολογία και υλικό (υδατογραφίες…), σύντομα θα εκδοθεί και στα ελληνικά.

Petra Pakkanen, “O Φινλανδός Φρούραρχος του Παλαμηδίου, 4-5-2022, Εθνική Πινακοθήκη (Παράρτημα Ναυπλίου)

Ένα δεύτερο βοηθητικό στοιχείο για την γνωριμία μας με τους Σκανδιναβούς Φιλέλληνες, είναι το εξαιρετικό φυλλάδιο που έχει εκδοθεί με τη φροντίδα των τεσσάρων πρεσβειών και περιλαμβάνει εικόνες και κείμενα των Σκανδιναβών περιηγητών με πληροφορίες που άλλοτε δείχνουν το θαυμασμό τους για την Ελλάδα και άλλοτε την πικρία τους για την άσχημη κατάσταση που ανακαλύπτουν. Άλλοτε τα λόγια είναι κολακευτικά για μια ρημαγμένη χώρα που βγαίνει από έναν αιματηρό πόλεμο ανεξαρτησίας και άλλοτε υπαινικτικά της άθλιας κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Γενικά πρόκειται για ένα πλούσιο υλικό που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε έναν κόσμο που ακόμη και σήμερα μας φαίνεται μακρινός και απροσπέλαστος. Η έκθεση προσφέρει μια καλή ευκαιρία γνωριμίας μαζί του και η προσφορά αυτή ισχύει μέχρι τις 6 Ιουνίου 2022.

(Γ. Κόνδης)

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών του Ναυπλίου

Ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ναυπλίου ανακοίνωσε το θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το οποίο…

1 ώρα πριν

Ζητείται καμαριέρα για μόνιμη απασχόληση σε ξενοδοχείο στο Ναύπλιο

Ζητείται καμαριέρα για μόνιμη απασχόληση σε ξενοδοχείο στην Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου. Υψηλές απολαβές. Τηλ.…

2 ώρες πριν

Απεργιακή κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά στο Ναύπλιο

Απεργιακή κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά στο Ναύπλιο Απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά έκαναν το…

3 ώρες πριν

Ζητείται ψήστης για νέο κατάστημα Fast Food στο Άργος

Ζητείται ψήστης με εμπειρία, για νέο κατάστημα Fast Food στο Αργος. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945543982.  …

4 ώρες πριν

1 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

1 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Συγκρούσεις στην απεργία του Σικάγου το 1886, αφίσα με…

15 ώρες πριν