Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου για πλατεία Αγ. Τριάδας: Πλατεία Ηρώων ή τραπεζοκαθισμάτων;

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου

Η δημοτική αρχή επέλεξε συνειδητά την εγκατάλειψη και την απαξίωση της Πλατείας Ηρώων στην Αγία Τριάδα (Μέρμπακα). Η εγκατάλειψη φαίνεται από τα  δέντρα που σταδιακά τα τελευταία χρόνια εξαφανίστηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν, από τα απότιστα και ξεραμένα παρτέρια από την πλημμελή καθαριότητα, από την κακοσυντήρηση των δαπεδοστρώσεων. Δεν υπήρχε λοιπόν στα σχέδια της επί 10 χρόνια πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης η προτεραιότητα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αγίας Τριάδας.

Και ως εκ θαύματος έφτασε  η ώρα να ξεπλύνει τα τόσα χρόνια αδιαφορίας.Με βαρύγδουπο ύφος  ο δήμαρχος ανακοίνωσε  στα τοπικά ΜΜΕ ότι εντάχτηκε  στο πρόγραμμα «Τρίτσης» η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων στην Αγία Τριάδα.

Με αίτημά μας πήραμε τη μελέτη«ανάπλασης»αλλάμας δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτήματα τα οποία θέσαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (μέσα στον ελάχιστο χρόνο που μας δόθηκε από τον πρόεδρο) την Τετάρτη 20 Απριλίου.

Συγκεκριμένα:

 • Γιατί στη μελέτη απομακρύνεται το Ηρώο που δεσπόζει στο χώρο για περίπου 80 χρόνια και αποτελεί χώρο μνήμης και σεβασμού για τους κατοίκους; Αντίθετα βλέπουμε να αφιερώνεται χώρος για τραπεζοκαθίσματα και τσιμεντένιες ζαρντινιέρες. Επειδή μνημείο και τραπεζοκαθίσματα δεν μπορούν να συνυπάρξουν μήπως σκέπτεστε να μετονομάσετε την πλατεία από πλατεία Ηρώων σε πλατεία τραπεζοκαθισμάτων;
 • Γιατί επιλέχθηκε ο χώρος της πλατείας για παιδική χαρά όταν μπορεί να δημιουργηθεί σε άλλους πιο ενδεδειγμένους χώρους όπως δίπλα στο Νηπιαγωγείο ή δίπλα στο Λύκειο που άλλωστε υπήρχε παλιότερα;
 • Γιατί εξαφανίστηκαν τα δέντρα που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια και δεν αντικαταστάθηκαν;
 • Γιατί να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα εστίασης καταλαμβάνοντας χώρο σε βάρος της ελεύθερης κίνησης των δημοτών.
 • Έχει ερωτηθεί η τοπική κοινωνία για το πώς θέλει να είναι η πλατεία της; Υπήρξε εισήγηση από το τοπικό συμβούλιο;

Οι απαντήσεις που πήραμε από τον Δήμαρχο.

 • Η παιδική χαρά δεν μπορεί να δημιουργηθεί κοντά στο Νηπιαγωγείο γιατί εκεί είναι απομονωμένη. Για τον άλλο χώρο που προτείναμε, δίπλα στο Λύκειο δεν απάντησε.
 • Γύρω από την πλατεία δραστηριοποιούνται χώροι εστίασης με τραπεζοκαθίσματα εδώ και 50 χρόνια.

Οι απαντήσεις που πήραμε από τον Κο Λυκομήτρο (αντιδήμαρχος της παράταξης Κωστούρου)

 • Τα προϋπάρχοντα δέντρα κόπηκαν γιατί είχαν ασθένειες και δημιούργησαν μικροατυχήματα.
 • Για την απομάκρυνση του Ηρώου ΘΑ ζητηθεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, αλλά η μελέτη θα υλοποιηθεί. Δεν απαντήθηκε η ερώτηση αν υπήρξε εισήγηση από το τοπικό συμβούλιο.

Εδώ έρχεται και σε κραυγαλέα αντίφαση η δήλωση του Δημάρχου όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε «Υλοποιούμε το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!”

Αυτό το «όλοι μαζί» όταν προτάσεις και γνώμες αναζητούνται εκ των υστέρων είναι προκλητικό απέναντι στη νοημοσύνη όλων μας αφού η μελέτη τελικά θα υλοποιηθεί όπως εν κατακλείδι μας διαβεβαίωσαν .

Ως Λαϊκή Συσπείρωση με πάγια θέση ότι η ποιότητα ζωής δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για λίγους αλλά δικαίωμα για όλους, επιζητούμε την αισθητική  βελτίωση της πλατείας κάτω βέβαια από προϋποθέσεις. Η σχεδίαση της ανάπλασης να γίνει με στόχο το σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά έτσι ώστε να διαφυλάξει τη γνησιότητά της. Το μνημείο αποτελεί σύμβολο μιας εποχής, αλληλοεπιδρά με τα άτομα, καθώς απευθύνεται σε αυτά, απαρτίζοντας ένα κοινωνικό, πολιτικό και αισθητικό φαινόμενο. Ως εκ τούτου η απομάκρυνσή του από τον χώρο είναι άστοχη.

Προφανώς και πρέπει να δημιουργηθεί παιδική χαρά όχι όμως στο χώρο της πλατείας. Η τοποθεσία που επιλέγεται για τη δημιουργία παιδικής χαράς πρέπει να εξυπηρετεί όσον αφορά στην πρόσβαση , κυρίως τους ανήλικους επισκέπτες της. Γι`  αυτό το λόγο οι παιδικές χαρές πρέπει να βρίσκονται κοντά σε σχολεία , νηπιαγωγεία και γενικά σε κατοικημένες περιοχές όπου έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ασφαλείας ώστε να παρέχουν ασφάλεια και να εξασφαλίζουν την ευκολότερη προσέλευση των παιδιών. Στον συγκεκριμένο χώρο που προτείνεται στη μελέτη,η διέλευση  βαρέων οχημάτων κινούμενων προς τα εργοστάσια της περιοχής είναι συχνή κι αυτό αποτελεί πρωτίστως κίνδυνο για τα παιδιά.

Προασπιζόμαστε  το δικαίωμα  των πολιτών στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη χρήση των δημοσίων  χώρων και εναντιωνόμαστε στη λογική της κατάληψής τους από τραπεζοκαθίσματα με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά συμφέροντα που αναπτύσσονται να  επισκιάζουν το δημόσιο συμφέρον.

Απομένει λοιπόν στους κατοίκους της Αγίας Τριάδας όταν και αν τους ζητηθεί η γνώμηνα αποφασίσουναν θέλουν η πλατεία τους να λειτουργήσει ως χώρος κοινωνικής αλληλεπίδρασης, συλλογικής δραστηριότητας, μνήμης και σεβασμού προς τους Πεσόντες  ή να καταληφθεί με πλαστικές τέντες και τραπεζοκαθίσματα.

2 σχόλια

 1. Χαίρομαι για την φωνή του φίλου από την Αγία τριάδα και επικροτώ την θέση του, μακάρι να βγουν κ άλλες φωνές και να εισακουστουν, αντίσταση τώρα και επαναφορά στην προταιρα κατάσταση, θα μπορούσε ο νομος μας να έχει 9 δήμους, μια χαρά λειτουργούσε κ. Πολύ καλύτερα, από σήμερα, με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια, Δήμος μιδεας με την Αγία τριάδα πρωτεύουσα, Δήμος νέας Κιου, Δήμος λερνας με έδρα τους μυλους, Δήμος κουτσοποδι ου με έδρα το κουτσοποδι, Δήμος μυκηναιων με έδρα τις Μυκήνες, Δήμος Ασκληπιείου με έδρα την Επίδαυρο, Δήμος Ερμιόνης, να παραμείνουν κοινότητες αχλαδοκαμπος κ αλεα και φυσικά Δήμο; αργούς κ Ναυπλίου, κάθε τόπος έχει διαφορετικά ήθη κ έθιμα με διαφορετική κουλτούρα κ συνήθειες, η κάθε κοινότητα κ Δήμος να αποφασίζει για τον τόπο του με λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφισνατα, ας ξεκινήσει λοιπόν ο αγώνας για την ανατροπή για μια τοπική αυτοδιοίκηση που να ανήκει στο λαό της και όχι στα συμφέροντα των μεγάλων πόλεων, όλοι μαζί για την ανατροπή.

 2. Το σχέδιο νόμου Καλλικράτης κατέστρεψε τις κοινότητες και της κωμοπολεις της χώρας απαξιώνοντας τον πολίτη, δημιουργώντας την ερήμωση της υπαίθρου, αποδυναμονοντας τον κοινωνικό ιστό από ομάδες σε μάζα χειριζωμενο και χαλιναγωγουμενο από το σύστημα που επιδιώκει ανθρώπους χωρίς βούληση και διεκδίκηση, αυτό ευθυνετε κύριοι για το σημερινό χάλι των πρώην κοινοτήτων μας, φαίνετε καθημερινά η υποβάθμιση όλων των χωριών και κωμοπολεων,, ήρθε η ώρα πιστεύω για την ανατροπή αυτού του εκτρωματος ραγκουση και η επαναφορά των κοινοτήτων και πρώην δήμων που συγχωνευθηκαν, ο άνθρωπος από τη γέννηση της ανθρωπότητας ζούσε ως ομάδα και κοινότητες, όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, κοινωνία χωρίς συνοχή, χωρίς διεκδίκηση, χωρίς αντίδραση, αντίδραση λοιπόν τώρα, ξεσηκωθεί τε πατριώτες κατά του νόμου Καλλικράτη για μια δημοκρατική κοινωνία, τα πάντα Ρει όπως είπε ο Ηράκλειτος,,

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Κορονοϊός (1-7 Αυγούστου): Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα – 45 θάνατοι την ημέρα

Με βάση τα συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι νεκροί μέσα στην εβδομάδα 1-7 Αυγούστου ήταν 314 (κατά μέσο όρο περίπου 45...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο...

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» από το ΠΑ.ΠΕΛ.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός»...

Ρεμπέτικα “άνθη” κάτω απ’ το Φουγάρο του “Ανθού”

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, Κυριακή 14 Αυγούστου, στις 9.30μμ,...

Μουσική εκδήλωση με τη Νικόλ Σαραβάκου στο θεατράκι της Ακροναυπλίας

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ συνδιοργανώνουν με την...

Προτείνουμε...