Πάσχα του 1969 σε Αργολικό-Νέα Τίρυνθα και Ναύπλιο (δύο βίντεο)

Βίντεο από την Aylon Film Archives

Βρισκόμαστε σε αγροτική οικία μεταξύ του Αργολικού και Νέας Τίρυνθας στην Αργολίδα, στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας.

Το φιλμ (αρχείο Ν. Αθανασόγλου) ανοίγει με πλάνο από την αυλή του σπιτιού, όπου ένας νεαρός άνδρας με ψάθινο καπέλο έχει αναλάβει το σούβλισμα του κατσικιού, που αποτελεί χαρακτηριστικό πασχαλινό έθιμο στην Ελλάδα και συμβαίνει την ημέρα μετά την Ανάσταση, σηματοδοτώντας τη λήξη της νηστείας.

Βλέπουμε την παρέα να καλωσορίζει τα άτομα που μόλις έφτασαν για να γιορτάσουν μαζί την ημέρα του Πάσχα. Ο κινηματογραφιστής βρίσκεται στο μπαλκόνι του σπιτιού και μας δείχνει από ψηλά τη διαδικασία του σουβλίσματος. Στο επόμενο πλάνο, το φαγοπότι έχει ήδη ξεκινήσει.

Όλη η παρέα στέκεται πάνω από το τραπέζι που είναι ακουμπισμένο το κατσίκι και δοκιμάζουν. Σιγά σιγά καταφθάνουν οι σαλάτες και τα συνοδευτικά πιάτα. Δύο νεαροί κάθονται στον ήλιο, στις κλασικές ξύλινες καρέκλες με τη ψάθα και στη συνέχεια, ένας από την παρέα αποχωρεί, τον βλέπουμε να χαιρετά καθώς βγαίνει από την αυλή.

Ακολουθούν πλάνα με τρία άτομα που παίζουν με μια μπάλα ποδοσφαίρου, ένας κρατά ένα ποτήρι μπύρας στο χέρι του και μπουγελώνει τον φίλο του.

Η ταινία κλείνει με έναν άνδρα που βαράει σουτ και έναν δεύτερο που το αποκρούει και έπειτα, ο πρώτος τρέχει προς την κάμερα γελώντας.

 

Δύο νέοι άντρες έξω από μία σταθμευμένη Mercedes χαιρετούν τον κινηματογραφιστή, ο οδηγός έχει παραμείνει στη θέση του. Ξεκινούν από Αθήνα για Ναύπλιο, προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα του 1969.

Πίσω τους ένα πρατήριο και ταμπέλα της εταιρίας πετρελαιοειδών Texaco. Στη συνέχεια πλάνα μέσα από τη Mercedes εν κινήσει σε επαρχιακό δρόμο, προσπερνάμε τις κορυφογραμμές των βουνών του Νομού Αργολίδας.

Μια παρέα από τέσσερις νέους άντρες συζητά στον ολάνθιστο από τριαντάφυλλα κήπο ενός σπιτιού. Πλάνο στον Αργολικό Κόλπο και η άκρη της χερσονήσου της Ακροναυπλίας.

Η παρέα των νεαρών βρίσκεται στην παραλία του Ναυπλίου, σε καφετέρια σ’ ένα πλάτωμα, κάτω απ’ το μονοπάτι που ονομάζεται Γύρος της Αρβανιτιάς. Πλάνο στην κορυφή του λόφου, όπου διακρίνουμε μέρος του ξενοδοχείου Ξενία.

Οι νεαροί φωτογραφίζονται, συζητούν, απολαμβάνουν την εκδρομή τους. Γενικό πλάνο μιας πλευράς του Ενετικού Κάστρου στο λόφο Παλαμήδι. Πανοραμικό πλάνο που ξεκινά από το Κάστρο του Παλαμηδίου, αποκαλύπτει μέρος της πόλης του Ναυπλίου έως την ακτογραμμή προς τη Νέα Κίο.

Στο βάθος το όρος Αρτεμίσιο, μοναδική θέα του Αργολικού κάμπου. Βλέπουμε τον νότιο προμαχώνα του Κάστρου, τον Αργολικό Κόλπο και το Ενετικό Φρούριο Μπούρτζι στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, σαν καράβι που ταξιδεύει.

Οι νεαροί περιηγούνται τους εσωτερικούς χώρους του Κάστρου του Παλαμηδίου, η Ελληνική σημαία κυματίζει ανάμεσα στους προμαχώνες.

Γενικά πλάνα στον Αργολικό Κόλπο, στα τείχη του Παλαμηδίου και οροφές παλιών αρχοντικών.

Η παρέα περπατάει στην παραλία του Ναυπλίου, αστειεύονται στην πλατεία Φιλελλήνων, ξανά βόλτα στο λιμάνι. Το Μπούρτζι σε κοντινό πλάνο. Οι φίλοι απολαμβάνουν την ηλιόλουστη μέρα.

spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια