Πουλάς: Για να υπάρξει ισχυρή αγροτική οικονομία χρειαζεται ισχυρό και ενωμένο συνεταιριστικό κίνημα

Ομιλία του υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ, βουλευτή Αργολίδας, Ανδρέα Πουλά στην 1η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών:

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα στην 1η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που αποτελεί την αφετηρία της ανασυγκρότησης του Συνεταιριστικού Κινήματος της χώρας μας.

Είναι γνωστό το σύνθημα, αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, αλλά αυτό αποτέλεσε την πραγματικότητα για αρκετά  χρόνια στις σχέσεις πολιτείας και αγροτών. Η εμπειρία της μη συμμετοχής των εκπροσώπων των αγροτών στα μέτρα για την πανδημία καθώς και στην διαβούλευση  για την ΚΑΠ 2021-27 και τώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία από σήμερα πρέπει να αποτελεί παρελθόν. Η θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών της χώρας με την ΕΘΕΑΣ αναλαμβάνει να καλύψει αυτό το κενό που ζημιώνει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε αυτό το ρόλο για το καλό των αγροτών, της υπαίθρου και της χώρας.

Μετά την κατάργηση του από την προηγούμενη κυβέρνηση η επαναλειτουργία του κορυφαίου οργάνου των συνεταιρισμένων αγρότων αποτελεί μία αδιαμφισβήτητα πολύ θετική εξέλιξηκαι γίνεται σε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο.

Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις και οι αγρότες αναζητούν και χρειάζονται άμεσα λύσεις και απαντήσεις. Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καίνε κυριολεκτικά τον αγροτικό κόσμο της χώρας και έχουν προκαλέσει ένα τσουνάμι από αυξήσεις στο κόστος παραγωγής,  στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στις ζωοτροφές καθιστώντας τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες.

Επίσης, η πανδημία και η πρωτοφανής αύξηση του πληθωρισμού έχει επηρεάσει σημαντικά τους Έλληνες παραγωγούς και έχει συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους.

Επιπλέον, δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών έχουν και οι ζημιές που προκαλούνται στην παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται πλέον όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη έλλειψη σε λιπάσματα και ζωοτροφές και έχει φέρει στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφικής επάρκειας για ολόκληρο τον πλανήτη και για τη χώρα μας, καθώς και τη τεράστια σημασία και αξία της τοπικής παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά αδυνατεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα, με αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα και πάντα με καθυστέρηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών, πελαγοδρομεί με βήματα μπρος πίσω και δείχνει ότι δεν μπορεί να χαράξει ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε βαθιά την πεποίθηση ότι  για να υπάρξει ισχυρή αγροτική οικονομία χρειαζεται ενωμένο και ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα που να αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και να διεκδικεί λύσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ, του κορυφαίου οργάνου των συνεταιρισμένων αγροτών πρέπει να συμμετέχουν σε όλα τα όργανα σχεδιασμού και χάραξης αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επίσης είναι αυτονόητη η συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Διοικητικά Συμβούλια του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ που σήμερα δεν υπάρχει.

Προκειμένου να μπορέσει η ΕΘΕΑΣ να ανταποκριθεί στην αποστολή της ως εκπρόσωπος των αγροτών και ως σύμβουλος της Πολιτείας θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την ανάλογη στελέχωσή της και τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την αποτελεσματική λειτουργία της χωρίς εξαρτήσεις.

Τώρα που παύει να υπάρχει η εκκρεμότητα εκλογής του κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης των αγροτών είναι η ώρα να ξεκινήσει επιτέλους ο διάλογος για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας μέσα σε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμου οραματισμού και σχεδιασμού. Σε αυτή τη διαδικασία του διαλόγου  θα δοθεί η ευκαιρία στους φορείς των αγροτών,  σε εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αλλά και στα άλλα κόμματα να καταθέσουμε τις εξειδικευμένες προτάσεις μας για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Από τις επάφές που κάνουμε σε όλη τη χώρα με αγρότες και αγροτικούς φορείς θεωρούμε ότι κορυφαίαζητήματα διαλόγου αποτελούν:

  1. Ο προσανατολισμός του αγροδιατροφικού τομέα και η διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη μεταποίηση
  2. Η αύξηση της προστεθέμενης αξίας των προϊόντων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, η μείωση του κόστους παραγωγής τους και η ένταξή τους στα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας
  3. Η εξυγίανση της αγοράς που νοσεί βαριά με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων και την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη πληρωμή των αγροτών στην πραγματική αξία των προϊόντων, να παταχθούν στην πράξη και όχι στα λόγια οι ελληνοποιήσεις που αποτελούν μάστιγα για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
  4. Η στήριξη των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών με αλλαγή σελίδας στην συνολική λειτουργία τους, με ενίσχυση του ρόλου τους στην προμήθεια των αγροτικών εφοδίων, στην εμπορία των προϊόντων, στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των αγροτών σε όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν.
  5. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με έμφαση στα έργα αποταμίευσης και εξοικονόμησης νερού, στα σχέδια βελτίωσης και τις επενδύσεις και το πρόγραμμα των νέων αγροτών.
  6. H βελτίωση των Κανονισμών του ΕΛΓΑ και του θεσμικού πλαισίου του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του ΟΣΔΕ που χρονίζουν και ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τους αγρότες.
  7. Η παραγωγή και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και κτηνοτροφία με ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να είναι αποτελεσματική η προστασία της παραγωγικής γης, των βοσκοτόπων και του περιβάλλοντος.
  8. Το πλαίσιο για την απασχόληση εργατών γης που προέρχονται από άλλες χώρες και είναι απολύτως απαραίτητοι για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
  9. Η εκπαίδευση των αγροτών, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα, οι έξυπνες πρακτικές, η διασύνδεση των αγροτικών φορέων με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα και οι συμπράξεις και οι συνεργασίες με αγρότες και αγροτικούς φορείς άλλων χωρών.
  10. Ηαναδιοργάνωση των φορέων σχεδιασμού καιυλοποίησης αγροτικής πολιτικής (Υπουργείου, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ, Περιφερειών, Δήμων), με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους, ισχυρή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της ιδρυτικής σας συνέλευσης και προσβλέπουμε σε ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία μαζί σας.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης: Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων (Συντονιστής Έργου)-([email protected]) Δημήτρης Δήμου: MSc-Ιολόγος...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι της εκκλησίας αλλά του σπιτιού της... Εκεί θα χόρευαν τον Ησαϊα (έτσι γλίτωνε και ο...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Η Καρυά θύμισε …Ικαρία στη συναυλία του Κοτονιά και της Ίκαρη

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το βράδυ της Τετάρτης 17 Αυγούστου, η κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Καρυάς θύμισε ...Ικαρία. Εκατοντάδες κάτοικοι όχι μόνο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αργολίδα την Πέμπτη 18/8

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού...

Συναυλία με Βαγγέλη Τρίγκα και Μαργαρίτα Καραμολέγκου στη Νέα Κίο

O Αργείος σολίστ του μπουζουκιού και συνθέτης Βαγγέλης Τρίγκας...

Πανηγυρίζει η “Θεομάνα-Οδηγήτρια” της Νέας Κίου

Την Τρίτη 23 Αυγούστου είναι η Απόδοσης της εορτής...

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης:...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι...

“Ανάπλι εμπρός!”: Οι ευθύνες για τον Γύρο της Αρβανιτιάς έχουν επώνυμο: Κωστούρος

Ανακοίνωση της τοπικής παράταξης "Ανάπλι εμπρός!" 24 Ιανουαρίου 2010. Μεγάλη...

Προτείνουμε...