Ελλάδα-Κόσμος

Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας: Και το Νοσοκομείο Σπάρτης μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ. Και έπεται συνέχεια…

Ανακοίνωση από το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα – Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας

Κυβέρνηση-Υπουργείο Υγείας προχωρούν ακάθεκτοι στην αλλαγή του Νομικού Πλαισίου των Νοσοκομείων. Και 3ο Νοσοκομείο μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ. Και έπεται συνέχεια…

Μια από τις πιο εμβληματικές  παρεμβάσεις, με ξεκάθαρο νεοφιλελεύθερο πρόσημο, και ιδεολογική «Σημαία» της Κυβέρνησης της Ν.Δ στο πλαίσιο των Ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, είναι η αλλαγή του Νομικού Πλαισίου της λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων. Μάλιστα από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Ν.Δ άρχισαν να αποτυπώνονται σχετικές πρωτοβουλίες όπως το Γενάρη του 2020, όπου ο τότε Υπουργός κ. Κικίλιας πρότεινε 3 Νοσοκομεία ( Πανεπιστημιακά, όχι τυχαία…) για να αρχίσουν οι συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού ((ΣΔΙΤ) με αλλαγή και του Νομικού Πλαισίου, με τη πλήρη στήριξη των Πανεπιστημιακών, όπως αποτυπώνουν σχετικές δηλώσεις και δημοσιεύματα.

Η Πανδημία, προφανώς και καθυστερεί τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αλλά δεν τους ακυρώνει, μια και η Κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον τα σχέδια της, για αλλαγή του Νομικού Πλαισίου, στα Νοσοκομεία που κατασκευάζονται μέσω των Δωρεών του ΙΣΝ. Έτσι μετά τη Μετατροπή του Γ.Ν Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ , σειρά πήρε το Νέο Παιδιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (όχι τυχαία…) και τρίτωσε με τη μετατροπή του Γ.Ν Σπάρτης σε ΝΠΙΔ. Και όλα αυτές οι αλλαγές, με ξεκάθαρη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Κυβέρνησης της Ν.Δ μια και οι αρχικές συμφωνίες Δωρεών του ΙΣΝ με τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα νέα Νοσοκομεία, διατηρούσαν το υπάρχον καθεστώς των ΝΠΔΔ.

Προφανώς, η Κυβερνητική ιδεολογική νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» όσο αφορά το Νομικό Καθεστώς Λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων, δεν θα σταματήσει μόνο σε αυτά τα τρία, αλλά το επόμενο διάστημα με «όχημα» της ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ της Κυβέρνησης για συμπτύξεις- καταργήσεις  «κοντινών» ή μη «παραγωγικών» Δομών και Νοσοκομείων και τα σχετικά Νομοσχέδια για την Αθμια και την είσοδο των Ιδιωτών στα Νοσοκομεία, θα έχουμε πλήρη εφαρμογή των μετατροπών σε ΝΠΙΔ. Αναγκαία προϋπόθεση για να «διευκολυνθούν» οι Συμπράξεις Δημοσίου- Ιδιωτών, οι «εύκολες» μετακινήσεις και προσλήψεις εργαζομένων και η λειτουργία των Νοσοκομείων με Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, τα Σωματεία και η ΠΟΕΔΗΝ  οφείλουν να αναδείξουν και να καταγγείλουν τα σχέδια της Κυβέρνησης και να βάλουν ένα τέλος στις Θεσμικές αλλαγές που υπονομεύουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας  και στη λαίλαπα των Ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί με «θρησκευτική ευλάβεια» η Ν.Δ. Γιατί οι προωθούμενες αλλαγές και στο Νομικό Πλαίσιο αλλά και στη λειτουργία, έχουν σαν στόχο να περιορίσουν τη πρόσβαση των πολιτών και να μετακυλήσει το κόστος στις τσέπες τους. Η Πλήρη και χωρίς όρους Ιδιωτικοποίησης της Αθμιας, οι φραγμοί στη προσβασιμότητα Υπηρεσιών Υγείας και η απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων που θα πληρώνει ο Πολίτης από τη τσέπη του Γιατρούς και Νοσηλευτές είναι χαρακτηριστικά δείγματα των επιλογών και προθέσεων της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Επιλογές που θα συρρικνώνουν το Δημόσιο Σύστημα και θα γιγαντώνουν επικίνδυνα τον Ιδιωτικό Τομέα.

Καλούμε τα Κόμματα, να καταδικάσουν τις σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης και να καταψηφίσουν το σχετικό Ν/Σ στη Βουλή, που μετατρέπει το Γ.Ν Σπάρτης από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Οφείλει δε το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει  και να ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ, ότι σε περίπτωση που επανέλθει στη Κυβέρνηση θα βάλει ένα τέλος στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της Ν.Δ και τα 3 Νοσοκομεία θα επανέλθουν στο καθεστώς των ΝΠΔΔ. Είναι το ελάχιστο και το απολύτως αναγκαίο….

Υ.Γ: Επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος, στη σχετική σύμβαση έχουν εκλείψει παντελώς  όροι όπως Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας  ή ότι άλλο Δημόσιο και γίνεται αναφορά «για την αναβάθμιση του Ελληνικού Τομέα Υγείας(;)». Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Και ο νοών νοείτω…

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

17 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

17 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Eικόνες: Έλληνες στρατιώτες στη Μάχη του Σκρα, η πρώτη πτήση…

10 ώρες πριν

Εαρινό ανάγνωσμα για την άνοιξη που δεν θα έρθει από μόνη της… (του Γιώργου Πινάτση)

Εαρινό ανάγνωσμα για την άνοιξη που δεν θα έρθει από μόνη της…  Γράφει ο Γιώργος…

13 ώρες πριν

Ελληνίδα έμπειρη με γνώσεις νοσηλευτικής αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων

Ελληνίδα έμπειρη με γνώσεις νοσηλευτικής αναλαμβάνει φύλαξη ηλικιωμένων στις περιοχές Άργους, Ναυπλίου και των γύρω…

14 ώρες πριν

2η θέση στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο για τις μαθήτριες του ΓΕΛ “Αυτενεργώ” Αργολίδας

2η θέση στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο για τις μαθήτριες του ΓΕΛ "Αυτενεργώ" Αργολίδας Οι δύο…

15 ώρες πριν

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο Από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού ναού…

16 ώρες πριν

Εκδήλωση του ΚΚΕ Αργολίδας για το ζήτημα της ύδρευσης-άρδευσης

Εκδήλωση του ΚΚΕ Αργολίδας για το ζήτημα της ύδρευσης-άρδευσης Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ…

16 ώρες πριν