25η Μαρτίου: Διπλή ελληνική γιορτή στα πέρατα του κόσμου (του Γιώργου Κόνδη)

Φωτογραφία: Νέα Υόρκη, εορτασμοί της ελληνικής ομογένειας και παρέλαση της 25ης Μαρτίου

 

«Σβήνουν δυο νύχτες και δυο αυγές προβάλουν στον αγέρα.
Δυο λευτεριές που σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα.
Δυο λευτεριέςματόβρεχτες, παιδιά μεγάλου κόπου,
η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου.»
Κωστής Παλαμάς

Γράφει ο Γιώργος Κόνδης

Οι στίχοι αυτοί του Κωστή Παλαμά περικλείουν, από όλα τα σχετικά λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα, τον πιο δυνατό συμβολισμό για όσα σημαίνει η 25η Μαρτίου στην παγκόσμια ιστορία. Μια μεγάλη ιστορική ελληνική αποκοτιά δημιούργησε ένα ρήγμα και συνέβαλε στην αλλαγή των διεθνών σχέσεων κυριαρχίας. Ταυτόχρονα, ο Ελληνικός Αγώνας διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία δυο μοναδικών φαινομένων με παγκόσμια ακτινοβολία: το πρώτο εθνικό κράτος στην περιοχή αυτή της Μεσογείου και το φιλελληνικό κίνημα ακόμη και σήμερα ζωντανό και δυναμικό.

Για πάρα πολλά χρόνια η ελληνική εκπαίδευση και, κατ’ επέκταση, η κοινή γνώμη, εστίασε στο εσωτερικό της χώρας, στα ιστορικά γεγονότα, τους Ήρωες του ’ 21 και «ξέχασε», σημεία της Ιστορίας που υπήρξαν καθοριστικά για τον Αγώνα και την Ανεξαρτησία της χώρας: γεγονότα όπως η Ναυμαχία του Ναυαρίνου μπήκαν στο περιθώριο και μόλις τα τελευταία χρόνια αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον για τον φιλελληνισμό και τα τις σημαντικές μάχες, στρατιωτικές και διπλωματικές, που έδωσε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ένα ακόμη σημαντικό «ξεχασμένο» γεγονός είναι η καθοριστική σημασία των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς τότε και σήμερα και ο ρόλος τους στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του ελληνικού πολιτισμού.

Ιστορία, γλώσσα, τραγούδι, μουσική, θρησκεία, έθιμα, τόποι καταγωγής και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν τη διαχρονικότητα του ελληνισμού, διατηρήθηκαν και εξελίχθηκαν σε πείσμα, αρκετές φορές, της απάθειας με την οποία η Ελληνική Πολιτεία, διατήρησε τους χαλαρούς έως ανύπαρκτους δεσμούς της με τις κοινότητες των Ελλήνων του εξωτερικού. Αντίθετα, οι κοινότητες αυτές διατήρησαν άσβεστη την αγάπη γι’ αυτό που σημαίνει να είσαι ή να αισθάνεσαι Έλληνας. Η 25η Μαρτίου, η διπλή εθνική εορτή, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες του εξωτερικού, στιγμή δυναμική στην ιστορία της κοινότητας στην οποία ανήκουν, καθώς μέσα από τον εορτασμό επιβεβαιώνουν και ανανεώνουν μακρόχρονους δεσμούς  με την Ελλάδα, τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους.

Μνημείο Αμερικανών Φιλελλήνων στην Auroraτου Ιλλινόις (2018). Διακρίνονται:αριστερά ο Μητροπολίτης Σικάγο κ. Ναθαναήλ και δεξιά ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αμερικανών Φιλελλήνων κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος με τον Δήμαρχο της πόλης Richard Irvin

Συχνά και για πολλά χρόνια επίσης αδυνατούσαμε να δούμε την ελληνική ομογένεια της Αμερικής, ως ένα σημαντικό πυρήνα του ελληνικού λόγου και πολιτισμού σε μια χώρα σημαντική από κάθε άποψη. Οι δυνατότητες παρέμβασης σε μια σειρά από ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος έγιναν μόλις τα τελευταία χρόνια κατανοητές και διαμορφώθηκαν νέες προϋποθέσεις σχέσεων μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της ελληνικής ομογένειας που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Δεν είναι εξάλλου αυτό ένα από τα «μαθήματα» του Ελληνικού Αγώνα, η διατήρηση των σχέσεων με τις ελληνικές κοινότητες που στήριξαν παντοιοτρόπως την Ελληνική Επανάσταση. Σήμερα, οι κοινότητες αυτές αποδεικνύονται πόλοι δυναμικοί του Ελληνισμού όχι μόνο λόγω της οικονομικής ευρωστίας τους αλλά κυρίως, λόγω της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξής τους, γεγονός που τους επιτρέπει μια ιδιαίτερη θέση στις κοινωνίες όπου έχουν εγκατασταθεί και ριζώσει.

Τα τελευταία χρόνια αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τις κοινότητες αυτές και ανακαλύπτουμε πως ο Ελληνισμός βρίσκεται στα πέρατα του κόσμου, δημιουργικός και δυναμικός. Πολλές φορές έγινε λόγος, για παράδειγμα, για την Ουρουγουάη, μια μικρή σχετικά χώρα της Λατινικής Αμερικής στην οποία εγκαταστάθηκαν Έλληνες ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα (περίπου 1908) ίσως και νωρίτερα. Σήμερα στη χώρα αυτή υπάρχουν ελληνικά σχολεία, σύλλογοι ελληνικού πολιτισμού και έχουν δοθεί ελληνικά ονόματα στις οδούς της πρωτεύουσάς της Μοντεβιδέο. Δύο κεντρικές πλατείες της ονομάστηκαν Αθήνα και Ελλάδα! Αύριο οι Έλληνες της Ουρουγουάης και οι λατινοαμερικάνοι φίλοι τους θα γιορτάσουν επίσης την 25η Μαρτίου στην όμορφη αυτή χώρα.

Εκείνοι που δεν θα γιορτάσουν την εθνική μας γιορτή, είναι δυστυχώς οι εναπομείναντες κάτοικοι της μαρτυρικής Μαριούπολης, ένας φάρος του Παρευξείνιου Ελληνισμού που μάλλον θα σβηστεί από τον χάρτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες της Ρωσίας γίνονται θύματα των αυταρχικών καθεστώτων αυτής της χώρας με την οποία εντούτοις μας συνδέουν μακρόχρονοι πολιτισμικοί δεσμοί. Εκτοπίσεις, διώξεις, στερήσεις… σε όλα μπόρεσε να αντισταθεί ο Ελληνισμός του Εύξεινου Πόντου και να μεγαλουργήσει στη συνέχεια.

Αυτή την ημέρα που γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας από την τουρκική τυραννία, ας κρατήσουμε τη σκέψη και την ελπίδα για τη διάσωση αυτών των ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων και ας πάρουμε θάρρος από την Ελληνική Διασπορά, τον αγώνα της σε όλα τα επίπεδα και τις επίσης μεγάλες επιτυχίες της. Ας κρατήσουμε κι εμείς ζωντανούς τους δεσμούς μαζί τους έστω και μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας.

1 σχόλιο

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

“Χρυσός” Τεντόγλου: Έκανε ρεκόρ αγώνων και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.52μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τέταρτη προσπάθειά του προσγειώθηκε στα...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου,...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Προτείνουμε...