Λάμπρου, Αποστόλου σχετικά με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΕΡ: “Oι προχειρότητες συνεχίζονται”

Ανακοίνωση από τους δημοτικούς συμβούλους Ερμιονίδας, εκπροσώπους της μειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ, Τάσο Λάμπρου και Παναγιώτη Αποστόλου

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 καταψηφίσαμε την εισήγηση του Προέδρου του ΔΣ διοίκησης της ΔΕΑΥΕΡ σχετικά με την  νέα Τιμολογιακή Πολιτική για τους εξής λόγους:

  1. Κατατέθηκε με καθυστέρηση 6 μηνών και εφόσον ακυρώθηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΕΡ, όπως αυτός παρουσιάστηκε στις 31/12/2021, γιατί στην συγκεκριμένη πρόταση δεν συμπεριλαμβάνονταν οι απαιτούμενες αλλαγές σχετικά με την προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στις πρόσφατες διατάξεις σχετικά με την κατάργηση του ειδικού τέλους 80% από τους λογαριασμούς. Η προσαρμογή αυτή ήταν ένα αναγκαίο «κακό», που έπρεπε να γίνει με την αφαίρεση του τέλους από τους λογαριασμούς. Εδώ υπάρχει ευθύνη της διοίκησης για την μεγάλη καθυστέρηση, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες. Όταν όμως δεν τηρούμε τους νόμους και τις αναγκαίες πρόσφατες διατάξεις, αυτό επιφέρει συνέπειες. Και η συνέπεια είναι μία και σοβαρή, η μη ύπαρξη προϋπολογισμού μέχρι σήμερα (Μάρτιος 2022). Και αν δεν υπάρξει προϋπολογισμός έως τις 31/3 διακόπτονται όλες οι πληρωμές και πρέπει να ενημερωθούν οι δημότες για αυτό. Και με ευθύνη της διοίκησης θα σταματήσει η λειτουργία της ΔΕΥΑΕΡ. Για όλα τα παραπάνω είχαμε εγκαίρως ενημερώσει σε επίπεδο ΔΣ τον τότε Πρόεδρο Γ. Τσεγκή, ο οποίος δεν έλαβε ποτέ υπόψη τις παρατηρήσεις και τις παρεμβάσεις μας.

 

  1. Δεν αξιολογήθηκε από τη διοίκηση η μελέτη που συντάχθηκε από την εταιρία ΟΜΙΚΡΟΝ ΑΕ, η οποία είχε ανατεθεί από την προηγούμενη διοίκηση, κόστισε στη ΔΕΥΑΕΡ συνολικά 20.000€, πληρώθηκε κατά το ήμισυ κατά τη δημοτική περίοδο 2014-2019 και το υπόλοιπο ήμισυ από τη παρούσα δημοτική αρχή. Άρα δόθηκαν 20.000€ χωρίς να έχουν αντίκρισμα και ένα όφελος στους δημότες μας.

 

  1. Δεν απαντάει η εισήγηση στα κρίσιμα ζητήματα βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΕΡ (υψηλό χρέος προς τη ΔΕΗ, κάλυψη του τραπεζικού δανεισμού, υψηλά χρέη προς προμηθευτές και μεγάλο ποσό οφειλών των καταναλωτών προς τη ΔΕΥΑΕΡ).

 

  1. Το ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ δεν ενημερώθηκε για το κόστος προμήθειας νερού μέσω των μισθώσεων αγροτεμαχίων και τις ανάλογες χρήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον ο νέος Πρόεδρος Α. Μπίμπας δήλωσε αδυναμία να απαντήσει. Υποσχέθηκε δε ότι στο μέλλον θα προσκομιστούν όλα εκείνα τα στοιχεία για να κοστολογηθεί το νερό ανά κυβικό μέτρο.

 

  1. Η πρόταση του Προέδρου δεν έλαβε υπόψη τις μεγάλες εποχιακές καταναλώσεις εξοχικών κατοικιών, οι οποίες κοστολογούνται με την κλασική μεθοδολογία, ενώ θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της ΔΕΥΑΕΡ σε επίπεδο καλοκαιρινής περιόδου, κάτι που η προηγούμενη διοίκηση είχε ζητήσει να ενταχθεί στην μελέτη της ΟΜΙΚΡΟΝ, που σύνταξε την προηγούμενη μελέτη.

 

  1. Ουσιαστικά έγινε μία απλή αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής απορροφώντας μόνο το ειδικό τέλος, δηλαδή ο καταναλωτής θα πληρώνει τα ίδια χρήματα στον λογαριασμό του. Όμως, όπως εμείς επισημάναμε οι κάτοικοι των Φούρνων, των Διδύμων, του Ράδου και του Λουκαϊτίου θα πληρώνουν 40-60% επιπλέον της προσαρμογής του 80% χωρίς να λάβουμε ικανοποιητικές εξηγήσεις που να μας καλύπτουν για ακόμα μία φορά.

 

  1. Στην τιμολογιακή πολιτική δεν λήφθηκε καμία μέριμνα για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και για την αύξηση της κατανάλωσης του ρεύματος λόγω της χρήσης των δημοτικών γεωτρήσεων, για τα οποία ήταν απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα για τον ορθολογικό προσδιορισμό μιας σωστής τιμολογιακής πολιτικής.

 

  1. Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμα το ΝΠΔΔ Δήμος Ερμιονίδας πληρώνει οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΕΡ όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, που σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να τις έχει ήδη αναλάβει η ΔΕΥΑΕΡ. Άλλο ένα στοιχείο της προχειρότητας και της εικονικότητας της προτάσεως της διοίκησης της ΔΕΥΑΕΡ.

 

Για αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε την εισήγηση του Προέδρου του ΔΣ και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα επιμείνουμε όπως έχουμε κάνει έως σήμερα, ότι για την πραγματική εξυγίανση της ΔΕΥΑΕΡ απαιτούνται ριζικές αλλαγές.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Κορονοϊός (1-7 Αυγούστου): Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα – 45 θάνατοι την ημέρα

Με βάση τα συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι νεκροί μέσα στην εβδομάδα 1-7 Αυγούστου ήταν 314 (κατά μέσο όρο περίπου 45...

Διακοπή ρεύματος το πρωί της Παρασκευής 12/8, σε πολλές περιοχές της Αργολίδας

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Παρασκευή 12 Αυγούστου, από τις 6.30 έως τις 6.50 το πρωί, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στις παρακάτω περιοχές λόγω...

Για τον Οδυσσέα Κουμαδωράκη (γράφει ο Βασίλης Δωροβίνης)

Με την οριστική αναχώρηση του Οδυσσέα φεύγει ένας από τους εναπομένοντες ελάχιστους λόγιους του Άργους. Ένας Κρητικός που αφομοιώθηκε τόσο, όχι μόνο με την κοινωνική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ποιοι δήθεν πέφτουν από τα «σύννεφα» με το θέμα των υποκλοπών; (γράφει ο Θαν. Κολιζέρας)

Γράφει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής...

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ… (γράφει ο Λεωνίδας Κουτσογιάννης)

Άρθρο του Λεωνίδα Ζ. Κουτσογιάννη, οικονομολόγου-μελετητή, πρώην γραμματέα ανασυγκρότησης...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου...

“Μπροστά στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς”

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας-Κορινθίας Την ώρα...

Τι είναι η αντλία θερμότητας και ποια τα πλεονεκτήματα της

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μία ολοένα και πιο δημοφιλή...

Προτείνουμε...