Παίζουν μπάλα τα χταπόδια
και με τα οκτώ τους πόδια,
βάζουν γκολ στο μακαρόνι…
η νηστεία δεν μάς σώνει.
Μοναστηριακή χταποδομακαρονάδα
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά:
• 1½ – 2 κιλά χταπόδι
• 1 κιλό σπαγγέτι ολικής άλεσης
• 300 γρ. χυμός ντομάτας
• 1 κ/σ πελτές
• 2 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
• 1 ψιλοκομμένο πράσο
• 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
• 2 δαφνόφυλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
• ½ κ/γ τριμμένο μπαχάρι
• 2 ξύλα αστεροειδούς γλυκάνισου
• νερό
• φλούδα 1 πορτοκαλιού
• 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
• ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
• ψιλοκομμένος μαϊντανός
• κρέμα βαλσάμικου
Εκτέλεση:
Σε χύτρα ταχύτητας ρίχνουμε το ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τον πάτο του σκεύους. Τσιγαρίζουμε ελαφρώς το πράσο με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο. Συμπληρώνουμε τον πελτέ κι όλα τα μπαχαρικά κι αφήνουμε για να «αποδεσμεύσουν» τα αρώματά τους. Τότε τοποθετούμε τα κομμένα πλοκάμια ολόκληρα και τη σακούλα του χταποδιού σε κομμάτια κι αφήνουμε μέχρι να γυαλίσουν για 1-2΄.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Συμπληρώνουμε νερό ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του φαγητού και κλείνουμε τη χύτρα στην ένδειξη 1 για 20΄.
Αφού βράσει το χταπόδι, συμπληρώνουμε επιπλέον νερό και βράζουμε με τα ζυμαρικά για 8΄ ακόμη. Δοκιμάζουμε το αλάτι κι αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο παραπάνω. Σερβίρουμε με λίγη κρέμα βαλσάμικου και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou