Κοινωνία

H Aργολίδα αποχαιρέτησε την Έλσα Παπαδημητρίου

Σε κλίμα συγκίνησης, είπαν το τελευταίο αντίο στην Έλσα Παπαδημητρίου, η οικογένειά της, ο πολιτικός κόσμος και απλοί ψηφοφόροι της. Τη γυναίκα που επί σχεδόν 18 χρόνια εκπροσώπησε το νομό στο Κοινοβούλιο.

Η κηδεία έγινε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο και ακολούθησε η ταφή της στο κοιμητήριο της πόλης.

Ανάμεσα σε αυτούς που παρευρέθηκαν στην κηδεία ήταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ενώ δεν έλειψαν οι παρουσίες ανθρώπων από άλλους πολιτικούς χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας.

Ανάμεσα στα στεφάνια που κατατέθηκαν ήταν αυτά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ισίδωρου Κούβελου, του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Η Έλσα Παπαδημητρίου (Ελισάβετ) έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 17 Μαρτίου. Επί 18 συνεχόμενα χρόνια ήταν βουλευτής Αργολίδας με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν η βουλευτής του νομού με τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια κοινοβουλευτική θητεία.

Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1942 στο Ναύπλιο. Ήταν κόρη του δικηγόρου, βουλευτή και υπουργού Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Berkeley και στο Ε.Μ.Π., όπου διετέλεσε επιμελήτρια.

Εργάστηκε ως αρχιτέκτων αρχικά στις Η.Π.Α. και, στη συνέχεια, στην Ιταλία και την Ελλάδα, έως το 1989, οπότε αποφάσισε να διακόψει την άσκηση της αρχιτεκτονικής για να ασχοληθεί με τα δημόσια πράγματα, αρχικά ως Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (1990-1992), και στη συνέχεια ως Γενική Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (1992-1993).

Εξελέγη βουλευτής Αργολίδας με τη Νέα Δημοκρατία για έξι κοινοβουλευτικές θητείες (εκλογές του 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009). Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής (2007-2009), ενώ το διάστημα 2009 -2011 ήταν ανεξάρτητη βουλευτής.

Υπήρξε πολιτικός με «κεντρώο» προσανατολισμό. Καθ΄όλη τη διάρκεια της δημόσιας δράσης της εξέφρασε με συνέπεια και σθένοςεκσυγχρονιστικές απόψεις για κρίσιμα θέματα.

Υπήρξε συνιδρύτρια της Διακοινοβουλευτικής Πρωτοβουλίας Ελλάδας – Τουρκίας και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την παρακολούθηση της πολιτικής για τη μετανάστευση.Ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη (Ο.Η.Ε., Παλαιστίνη – Ισραήλ, Ιράκ, Τουρκία, κ.α.), για θέματα ισότητας, για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ανέπτυξε αξιόλογη διεθνή δραστηριότητα, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και τη Νέα Δημοκρατία σε παγκόσμιες συνδιασκέψεις. Επικέντρωσε μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κατά την περίοδο 2004-2007 και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και, από το 2007, Επίτιμο δια Βίου Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Η  Έλσα Παπαδημητρίου απέκτησε μια κόρη από τον γάμο της με τον Σπυρίδωνα Κατσώτα και είχε δύο εγγονές.

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

21 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

21 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Eικόνες: Γεώργιος Παπανδρέου και Ελευθέριος Βενιζέλος, κατεδάφιση με δυναμίτη 15ώροφου…

8 ώρες πριν

Ο πανηγυρικός εσπερινός στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Άργος

εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Άργος Πανηγυρικός μέγας εσπερινός στη μνήμη των Αγίων και…

9 ώρες πριν

Ναύπλιο: Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Σάμιου “Χνάρια Θεάτρου”

Ναύπλιο: Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Σάμιου To Θεατροδρόμιο Ναυπλίου, o Δήμος Ναυπλιέων, και η…

11 ώρες πριν

“Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών”: VIP υλικά κατεδαφίσεως

"Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών": VIP υλικά κατεδαφίσεως Ανακοίνωση από το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών Σε απόλυτη επέλαση…

11 ώρες πριν

Άνδρας αναζητά εργασία ως βοηθός κουζίνας-λαντζέρης στην περιοχή Ναυπλίου

Άνδρας αναζητά εργασία ως βοηθός κουζίνας ή λαντζέρης στο Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές. Διαθέτει…

11 ώρες πριν

Πρωταθλητής ο Αριστέας Άργους στην κατηγορία Κ-14 της ΕΠΣ Αργολίδας

Ανακοίνωση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19/05/2024 στο Δ.Α.Κ. Τολού…

11 ώρες πριν