Α. Πουλάς: Να δοθεί παράταση στους πολίτες της Αργολίδας για αντιρρήσεις επί του δασικού χάρτη

Να παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες της Αργολίδας επί του τροποποιημένου δασικού χάρτη, ζητά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Στις 22-01-2021 αναρτήθηκε από την Διεύθυνση Δασών Αργολίδας ο δασικός χάρτης του Νομού και προβλεπόταν χρονικό διάστημα 105 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων. Η ανάρτηση του χάρτη δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση  στους πολίτες, καθώς περιείχε  πολλά πρόδηλα σφάλματα και επιπλέον δεν  είχαν ληφθεί υπόψιν   πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής, κλπ.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών οδήγησαν την κυβέρνηση στο πάγωμα της κύρωσης του δασικού χάρτη και δόθηκε η υπόσχεση από τους αρμοδίους ότι θα τακτοποιηθούν όλα τα πρόδηλα σφάλματα, ο χάρτης θα τροποποιηθεί και θα επαναναρτηθεί διορθωμένος.

Ένα χρόνο μετά στις 21/01/2022  αναρτήθηκε ο τροποποιημένος χάρτης και κλήθηκαν  οι πολίτες  να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις  τους έως τις 23/03/2022. Από την ανάγνωση όμως του νέου δασικού χάρτη και θεωρητικά διορθωμένου, προέκυψε ότι ελάχιστα από τα πρόδηλα σφάλματα είχαν διορθωθεί.

Συγκεκριμένα ενώ στον αρχικό χάρτη οι δασικής μορφής  εκτάσεις της Αργολίδας ανέρχονταν σε 1.257.912 στρέμματα στον τροποποιημένο χάρτη ανέρχονται σε 1.256.670. Μετά  λοιπόν από έναν ολόκληρο χρόνο διορθώθηκαν σφάλματα που αφορούσαν μόλις 1.242 στρέμματα ήτοι ένα ποσοστό  0,09 %  των αρχικών δασικής μορφής εκτάσεων. Ένα ποσοστό παρά πολύ μικρό που ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στην πραγματική έκταση των σφαλμάτων και προφανώς οφείλεται στην αδυναμία της υπηρεσίας να επεξεργαστεί των όγκο των σφαλμάτων, αφού δεν ενισχύθηκε με το απαραίτητο προσωπικό και παραμένει έως σήμερα υποστελεχωμένη.

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν ότι οι πολίτες που είχαν πιστέψει στις υποσχέσεις της κυβέρνησης περί διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων, να επαναπαυθούν και να μην προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την τεκμηρίωση των αντιρρήσεων τους και να καλούνται τώρα εντός ολίγων ημερών να απευθυνθούν σε  τεχνικούς συμβούλους ώστε να υποβάλλουν ορθώς τις αντιρρήσεις τους.

Ταυτοχρόνως δε οι παλινωδίες και οι κακοί χειρισμοί του θέματος από την κυβέρνηση συνεχίζονται.  Έτσι στις  05/03/2022 δημοσιεύεται ο νόμος 4903/2022 (ΦΕΚ 46/Α/05-03-2022) , με το  άρθρο 58 του οποίου παρατείνονται κατά δύο μήνες, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους Αναρτημένους Δασικούς Χάρτες των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου (από 30η Μαρτίου 2022 σε 30 Απριλίου 2022) , και  για τις ΠΕ Ρεθύμνης και Χανίων (από 11η Απριλίου 2022, σε 30 Ιουνίου 2022)  και αντίστοιχα παρατείνονται οι καταληκτικές ημερομηνίες κατά 20 ημέρες για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στο εξωτερικό,  καταργώντας έτσι  κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας προς τους πολίτες της Αργολίδας.

Παράλληλα στις  11/03/2022 κατατίθεται στην Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο με το άρθρο 80  αλλάζει  την  δασική νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς που διέπει τους αγρούς που άλλαξαν μορφή και ειδικότερα ορίζεται ότι:

– Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις, που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960, με αγροτική μορφή, οι οποίες δασώθηκαν μεταγενέστερα, επί των οποίων δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου. Έως τώρα έπρεπε ο ιδιώτης να έχει τίτλους πριν από τις 23 Φεβρουάριου 1946.

  • Επιτρέπεται να ζητηθεί αλλαγή χρήσης των προαναφερόμενων εκτάσεων, σε όσους αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας δυνάμει τίτλων νόμιμα μεταγραμμένων.
  • Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση των εκτάσεων αυτών.
  • Καθορίζεται η διαδικασία για τη διαπίστωση του ειδικότερου χαρακτηρισμού της έκτασης ως δάσους ή δασικής, ακόμη και αν η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

Ενώ λοιπόν οι πολίτες της Αργολίδας καλούνται μέχρι τις 23/03/2022 να καταθέσουν αντιρρήσεις επί του δασικού χάρτη, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση νομοθετεί ρύθμιση που θα επιφέρει αλλαγές στον δασικό χάρτη, θα αλλάξει την φυσιογνωμία του και πολύ πιθανό να λύσει πολλά από τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σήμερα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κος Υπουργός:

Προτίθεστε να παρατείνεται την ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων έναντι του αναρτηθέντος τροποποιημένου δασικού χάρτη της Αργολίδας, ώστε να μην αδικούνται και να μην ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο οι πολίτες της Αργολίδας;

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Κορονοϊός (1-7 Αυγούστου): Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα – 45 θάνατοι την ημέρα

Με βάση τα συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι νεκροί μέσα στην εβδομάδα 1-7 Αυγούστου ήταν 314 (κατά μέσο όρο περίπου 45...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο...

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» από το ΠΑ.ΠΕΛ.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός»...

Ρεμπέτικα “άνθη” κάτω απ’ το Φουγάρο του “Ανθού”

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, Κυριακή 14 Αυγούστου, στις 9.30μμ,...

Μουσική εκδήλωση με τη Νικόλ Σαραβάκου στο θεατράκι της Ακροναυπλίας

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ συνδιοργανώνουν με την...

Προτείνουμε...