Γκιόλας και 40 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Nα σταματήσει η συρρίκνωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ

Ερώτηση κατέθεσαν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του Σταύρου Αραχωβίτη, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας να σταματήσει η συρρίκνωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, αφού έτσι υποβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και ανοίγει ακόμη ένας «δρόμος» για την είσοδο ιδιωτών στη Δημόσια Υγεία.

Όπως αναφέρεται:

Πιστοί στις ιδεοληψίες και τη λογική των εξυπηρετήσεων στους ιδιώτες, αδιαφορώντας για τις ορεινές, τις νησιωτικές και τις απομακρυσμένες περιοχές, η   μειονεκτικότητα  των οποίων   είναι   χαρακτηριστική  στη   χώρα   μας,   θεωρούν   ότι   μπορεί   να   λειτουργήσει   η   εξυπηρέτηση   των ασφαλισμένων  χωρίς γραμματείες αλλά «εξ αποστάσεως», ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, ή κατοικούν σε μικρούς και απομακρυσμένους και με μεγάλες αποστάσεις από τα κέντρα νομούς.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει την πρόθεση συρρίκνωσης των ΠΕ.ΔΙ, η οποία  προϊδεάζει για μια γενική συρρίκνωση και παραχώρησησημαντικών λειτουργιών του Οργανισμού στους ιδιώτες.

Τονίζεται  τέλος  η πλήρης αποτυχία της εφαρμογής παραχώρησης κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν σχεδιασμοί που θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η μετατροπή Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.), με μικρό αριθμό υπαλλήλων, σε αυτοτελή Τμήματα, η κατάργηση όλων των τμημάτων Φαρμακευτικής και η διατήρηση των τμημάτων γραμματείας μόνο σε μεγάλες ΠΕ.ΔΙ.

Η πρόθεση συρρίκνωσης των ΠΕ.ΔΙ προϊδεάζει για μια γενική συρρίκνωση και παραχώρηση σημαντικών λειτουργιών του Οργανισμού στους ιδιώτες.

Η λογική ότι φτιάχνουμε μια ιστοσελίδα και ότι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται «εξ αποστάσεως», ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, δεν είναι ρεαλιστική. Οι ΠΕ.ΔΙ. του Οργανισμού αποτελούν σημείο που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στην αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετικά με την περίθαλψη.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με δεδομένη την σταδιακή αποστελέχωση του Οργανισμού χωρίς την ανάλογη αναπλήρωση. Σε μικρούς και απομακρυσμένους νομούς, όπως η Λακωνία, είναι σίγουρο ότι οι συναλλασσόμενοι πολίτες θα υποστούν τεράστια ταλαιπωρία.

Επιπλέον, ανησυχία για τους ελέγχους της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., ήτοι, τις δαπάνες υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την επιθεώρηση συμβεβλημένων παρόχων υγείας καθώς και τον εσωτερικό έλεγχο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δημιουργεί η εμμονή της Κυβέρνησης  για ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών κατ’ αναλογία με τα όσα συμβαίνουν στον ΕΦΚΑ.

  • Επειδή η προσφιλής ιδεοληψία της κυβέρνησης για παραχώρηση κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες έχει αποτύχει όπου εφαρμόστηκε και απέβη σε βάρος των πολιτών,
  • Επειδή οι εξυπηρετούμενοι από τον ΕΟΠΥΥ συνάνθρωποί μας εξ ορισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης,
  • Επειδή η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν είναι προσβάσιμη για όλους ούτε αποτελεί την λύση «δια πάσαν νόσο»,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

⦁ Είναι σε γνώση  και μέσα στην πολιτική του οι εν λόγω σχεδιαζόμενες αλλαγές;

⦁ Σχεδιάζει την κατάργηση των γραμματειών στις μικρές ΠΕ.ΔΙ.;

⦁ Προτίθεται να μην προχωρήσει στη συρρίκνωση αλλά αντίθετα να στελεχώσει επαρκώς τις περιφερειακές διευθύνσεις;

⦁ Προτίθεται να προχωρήσει σε Σχέδιο Οργανισμού όπως αυτό είχε εγκριθεί κατά το παρελθόν αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε;

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

“Χρυσός” Τεντόγλου: Έκανε ρεκόρ αγώνων και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.52μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τέταρτη προσπάθειά του προσγειώθηκε στα...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου,...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Προτείνουμε...