Γκιόλας: Η ΝΔ αποσκοπεί στην κατάργηση των Αγροτικών Φυλακών εκχωρώντας τις εκτάσεις τους σε ιδιώτες

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Δομών στις 9-3-2022, ο βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας αναφέρθηκε στους σοβαρούς κινδύνους να συρρικνωθούν οι Αγροτικές φυλακές αφού η πολιτική της Κυβέρνησης απαξιώνει διαρκώς το θεσμό και τις υπάρχουσες δομές οδηγώντας αυτές σε σταδιακή υποβάθμιση μέχρι το οριστικό τους κλείσιμο.

Παραθέτοντας στοιχεία ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, αντιδιαστέλλοντας τον σπουδαίο ρόλο που πρέπει να έχουν τα σωφρονιστικά ιδρύματα στην ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.

  Αναλυτικά:

Διαπιστώνεται ότι η πληρότητα των τεσσάρων λειτουργούντων στη χώρα Αγροτικών φυλακών ανέρχεται μόλις στο 23% των διαθέσιμων θέσεων, ήτοι 245 κρατούμενοι σε 1062 διαθέσιμες θέσεις.

Στον αντίποδα υπάρχει πληθωρισμός στις κλειστές φυλακές, με αποτέλεσμα τονυπερσυνωστισμό των κρατουμένων.

Γιατί μειώθηκε ο αριθμός των κρατουμένων στις Αγροτικές φυλακές; Διότι η Ν.Δ. με το νόμο 4760/2020 επέβαλλε αυστηροποίηση των προϋποθέσεων δυνατότητας μεταγωγής από τις κλειστές στις αγροτικές και απέκλεισε τους βαρυποινίτες και όσους έχουν καταδικαστεί για «βαριά» εγκλήματα.

Ως πρόφαση επικαλέσθηκαν το ότι έχουν αυξηθεί τα συμβάντα απόδρασης. Τούτο καλλιεργήθηκε με εντυπωσιοθηρία μερίδας των ΜΜΕ συνοδευόμενη από διασπορά φόβου.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε στο παρελθόν, ούτε και τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί των παραβιάσεων αυτών έφτασαν σε βαθμό ανησυχίας. Για τα 18 χρόνια που υπάρχουν στοιχεία, από το 2000 έως το 2018, ο αριθμός ήταν μονοψήφιος στα 12 χρόνια και σε έξι υπερέβαινε κατά τι τους 10.

Παρά ταύτα ο Υφυπουργός ΠΡΟΠΟ κ. Ελευθ. Οικονόμου διαβάζοντας τους αριθμούς κατά πως τον εξυπηρετεί αναφέρθηκε (στην Επιτροπή Σωφρονιστικού στη Βουλή την 1/10/19) σε παραπάνω από 200 αποδράσεις κρατουμένων, χωρίς όμως να επεξηγήσει ότιαυτές συνέβησαν σε διάρκεια 18 ετών.

Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό αφού η πεποίθηση –ιδεοληψία του Υφυπουργού και της Κυβέρνησης είναι ότι: «Αυτοί που μετάγονται στις Αγροτικές φυλακές, οι πιο πολλοί.. πάνε να αποδράσουν» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος στην Επιτροπή της Βουλής.

Διασπειρόμενος φόβος από τα ΜΜΕ, ιδεοληψία από την πολιτική ηγεσία, ιδού το μείγμα για την συρρίκνωση του θεσμού των Αγροτικών φυλακών.

Στις 16 Ιουνίου 2019 οι άντρες κρατούμενοι ήσαν 763, την 1η Μαρτίου 2022 έχουν πέσει στους 245 με συνεχή τάση μείωσης.

Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι να εξυπηρετούνται μόλις και μετά βίας,  οι λειτουργικές εργασίες των φυλακών (καθαριότητα, μαγειρεία κ.α.)

Εμφανής η πρόθεση να συρρικνωθούν και να οδηγηθούν σε εγκατάλειψη ελλείψει δικαιούχων κρατουμένων, όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη είχε εντοπίσει με αναφορά του στη Βουλή.

Αυτές λοιπόν οι πολιτικές κινήσεις και οι νομοθετικές επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, τη διετία 2019- 2021, είναι απόρροια της απόλυτης επικράτησης του δόγματος της «ασφάλειας και τάξης» και υποβαθμίζουν τη σημασία της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων από τις σωφρονιστικές προτεραιότητες. Η «δαιμονοποίηση» της φιλελεύθερης αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής μέσα από ένα οργανωμένο κλίμα καλλιέργειας φόβου, δυστυχώς συμπαρέσυρε και τις Αγροτικές φυλακές. Μ΄αυτές τις εξελίξεις ουσιαστικά έχουμε Αγροτικές φυλακές χωρίς κρατουμένους! Επομένως  η επανέναρξη μιας συζήτησης για την αξία των Αγροτικών φυλακών, παρ’ότι ως πρόσφατα φαινόταν ολοκληρωμένη υπέρ της ύπαρξής τους, δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον απίθανη. Το αντίθετο η συρρίκνωση  των Αγροτικών φυλακών είναι ήδη γεγονός. Αυτό που φαίνεται να ακολουθεί είναι η πλήρης απαξίωση, η έλλειψη βιωσιμότητας, η εκχώρηση των εκτάσεών τους και, τελικά το κλείσιμό τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, καθίσταται και πάλι τραγικά επίκαιρη, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, η κραυγή αγωνίας της αείμνηστης καθηγήτριας Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου: «Κάτω τα χέρια από τις αγροτικές φυλακές».

Δείτε την τοποθέτηση του βουλευτή:

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Κορονοϊός (1-7 Αυγούστου): Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα – 45 θάνατοι την ημέρα

Με βάση τα συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι νεκροί μέσα στην εβδομάδα 1-7 Αυγούστου ήταν 314 (κατά μέσο όρο περίπου 45...

Διακοπή ρεύματος το πρωί της Παρασκευής 12/8, σε πολλές περιοχές της Αργολίδας

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Παρασκευή 12 Αυγούστου, από τις 6.30 έως τις 6.50 το πρωί, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στις παρακάτω περιοχές λόγω...

Για τον Οδυσσέα Κουμαδωράκη (γράφει ο Βασίλης Δωροβίνης)

Με την οριστική αναχώρηση του Οδυσσέα φεύγει ένας από τους εναπομένοντες ελάχιστους λόγιους του Άργους. Ένας Κρητικός που αφομοιώθηκε τόσο, όχι μόνο με την κοινωνική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ποιοι δήθεν πέφτουν από τα «σύννεφα» με το θέμα των υποκλοπών; (γράφει ο Θαν. Κολιζέρας)

Γράφει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής...

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ… (γράφει ο Λεωνίδας Κουτσογιάννης)

Άρθρο του Λεωνίδα Ζ. Κουτσογιάννη, οικονομολόγου-μελετητή, πρώην γραμματέα ανασυγκρότησης...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου...

“Μπροστά στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς”

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας-Κορινθίας Την ώρα...

Τι είναι η αντλία θερμότητας και ποια τα πλεονεκτήματα της

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μία ολοένα και πιο δημοφιλή...

Προτείνουμε...