Καταγγελίες παρενοχλήσεων στο ΤΘΣ Ναυπλίου: Οι αντιδράσεις καθηγητών, το ψήφισμα φοιτητών

Ανακοίνωση από απόφοιτους φοιτητές

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Οι αντιδράσεις των καθηγητών και ο αναβρασμός στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα

Έντονες ήταν οι ζυμώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πολλά μέλη πήραν σαφή θέση υπέρ των φοιτητών και φοιτητριών και διαχώρισαν κατηγορηματικά τη στάση τους από τον Αντιπρύτανη απαιτώντας να συγκληθούν άμεσα τα συλλογικά όργανα και να παραιτηθεί ο Αντιπρύτανης από κάθε αξίωμα, ενώ συγχρόνως μαθαίνουμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απαιτούν την απαγόρευση εισόδου του στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ο Κοσμήτορας Νίκος Ζαχαριάς εγκάλεσε τον Πρύτανη για απόκρυψη της Καταγγελίας από τη Σύγκλητο: “….εκφράζω την απορία μου γιατί δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση στην χθεσινή (17/2) Συνεδρίαση της Συγκλήτου…” και ο ίδιος είναι βέβαιος ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης θα είναι άμεση, παραδειγματική και σε βάθος.

Η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σοφία Ζυγά, ζητά την άμεση διερεύνηση όσων καταγγέλλονται υπογραμμίζοντας:

“Ως καθηγήτρια, γυναίκα και μάνα θεωρώ ότι, αν έχουν συμβεί τέτοιες συμπεριφορές, είναι τουλάχιστον απαράδεκτες, καταδικαστέες και μη αποδεκτές σε κάθε εργασιακό χώρο, πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.”

Ο Εμμανουήλ Σπυριδάκης, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας υποστηρίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με τη σειρά του τονίζοντας: “Αλίμονο, εάν εμείς οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που θεωρητικώς υπηρετούμε τηνκοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη κρυβόμαστε πίσω από εκκωφαντικές σιωπές.” Καλώντας έτσι εμμέσως τους συναδέλφους του να ανέβουν στο βήμα και να σταθούν δίπλα στα θύματα.

Εντονότατη υπήρξε η αντίδραση και του αναπληρωτή καθηγητή Μανόλη Γουάλλες ο οποίος και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και τη μεγάλη ανησυχία του σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ειδικότερα έθεσε σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας και ορθής λειτουργίας των διοικητικών οργάνων και των πανεπιστημιακών επιτροπών.O κ. Γουάλλες ζήτησε από τον Πρύτανη να συγκαλέσει άμεσα τη Σύγκλητο και αμφισβήτησε τη σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας υπογραμμίζοντας ότι πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα να γνωρίζει από Δευτέρα σε τι ενέργειες έχουν προχωρήσει τα αρμόδια όργανα. Συνεχίζει τονίζοντας ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει χώρο σε κανένα ακαδημαϊκό περιβάλλον ενώ ταυτοχρόνως υποστηρίζει ότι κανένα τεκμήριο αθωότητας προς το θύτη δεν χωράει εδώ όταν τα θύματα εκεί έξω συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο ίδιος αναφέρεται σε ανειλικρινές κάλεσμα προς τους φοιτητές να μιλήσουν επώνυμα λέγοντας ότι τα βλέμματα αντί να εμμείνουν στην αθλιότητα των πράξεων στρέφονται στην αρμοδιότητα του ατόμου που κοινώνησε πρώτο δημόσια τις καταγγελίες.

 Τέλος, η καθηγήτρια Δέσποινα Καρακατσάνη, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας συμπαράσταση στα θύματα και ανησυχία γενικώς δηλώνει: “Απαιτούμε άμεση διερεύνηση και απόλυτη διαλεύκανση τηςυπόθεσης  μέσω της διεξαγωγής ΕΔΕ και όλων των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών.”

 Στον αντίποδα, υπήρξαν και δύο αντίθετες φωνές. Η καθηγήτρια Αγγελική Ρόδη-Μπουριέλ εξέφρασε την άποψη ότι η φύση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ευνοεί τέτοιες συμπεριφορές, άποψη η οποία προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και αντικρούστηκε με σφοδρό τρόπο για την αντιεπιστημονική της επιχειρηματολογία.

Στον ίδιο τόνο προστασίας της φήμης του Ιδρύματος προχώρησε με δηλώσεις της και συντάχθηκε υπέρ του φερόμενου ως θύτη η ομότιμη καθηγήτρια, Άλκηστις Κοντογιάννη με δηλώσεις της σε τοπικό κανάλι, χαρακτηρίζοντας παρεξήγηση την όλη υπόθεση λόγω του φιλικού κλίματος που επικρατεί στα μαθήματα του Αντιπρύτανη, ενώ υπαινίχθηκε ότι οι κατηγορίες είναι σκηνοθετημένες.

Οι δηλώσεις της κυρίας Κοντογιάννη προκάλεσαν την οργή πολλών φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, όπως φαίνεται από τις έντονες αντιδράσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο με ψήφισμά τους απαιτούν:

  • Την απομάκρυνσή του από κάθε πανεπιστημιακό/εκπαιδευτικό χώρο και την άμεση αντικατάστασή του, καθώς το μάθημά του είναι υποχρεωτικό για την απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας.
  • Άρση των θεσμικών του αρμοδιοτήτων.
  • Προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών.
  • Στήριξη των καταγγελιών και των ατόμων που έχουν ήδη εκτεθεί.
  • Η συνέλευση καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να λάβουν ανοιχτά θέση, να στηρίξουν και να προστατέψουν έμπρακτα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα αρχίζουν τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου με τον εν λόγω καθηγητή να παραδίδει το πρώτο του μάθημα την ίδια μέρα σε εξαιρετικά οξυμένο κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν τον αναβρασμό που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθόν χρόνο εξετάζονται μάρτυρες και υποβάλλονται ένορκες καταθέσεις στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ναυπλίου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Ευρωπαϊκό Στίβου: Χρυσό μετάλλιο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην! Στo...

Μια όμορφη ρεμπέτικη βραδιά στο Ναύπλιο…

Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου,...

Τρεις συλλήψεις τον Δεκαπενταύγουστο σε χωριά του Ναυπλίου για κατοχή κάνναβης

  Συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας 15 Αυγούστου, σε κοινότητα...

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Έρχεται κύμα υψηλών θερμοκρασιών έως 41-42 βαθμούς Κελσίου σε...

Προτείνουμε...