Τόκας: Επικράτησε η λογική. “Όχι” του Δ.Σ. Ερμιονίδας για το δάνειο 2.350.000€ για αλλαγή φωτιστικών

Δήλωση του Τάσου Τόκα, δημοτικού συμβούλου Ερμιονίδας, επικεφαλής της παράταξης ΝΕΔΥΠΕΡ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, στην χθεσινή συνεδρίαση, απέρριψε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την αναγκαιότητα δανεισμού ύψους 2.350.000€, για την αλλαγή φωτιστικών.

Μετά από πολύωρη συζήτηση επικράτησε η λογική και επιβραβεύτηκαν οι θέσεις της ΝΕΔΥΠΕΡ και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ότι αυτό το τεράστιο δάνειο δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο μας, στις σημερινές συνθήκες.

 

Την πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν 15 ενώ 11 δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίσαμε κατά, αλλά για να εγκριθεί η συνομολόγηση δανείου απαιτούνται 18 ψήφοι ή τα 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου αφού σύμφωνα με το άρθρο 176 του Ν. 3463/2006 παρ. 4 αναφέρεται πως: “για τη συνομολόγηση δανείου ποσού άνω του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) ευρώ από οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης με πληθυσμό έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους, η σχετική απόφαση του οικείου συμβουλίου λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του”.

Στην τοποθέτησή μου επισήμανα:

1) Ότι δεν είμαστε αντίθετοι στο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των φωτιστικών που θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά στον τρόπο που η Δημοτική Αρχή θέλησε να γίνει μέσω ενός υπέρογκου δανεισμού, δεσμεύοντας μάλιστα τις επόμενες 2 δημοτικές αρχές του Δήμου Ερμιονίδας για την αποπληρωμή του.

2) Την προσωπική ευθύνη του Δημάρχου, ο οποίος χειρίστηκε λανθασμένα το θέμα, αφού με την περίεργη και ανεξήγητη στάση του, δεν ήρθε ποτέ σε επικοινωνία και συνενόηση με τις άλλες παρατάξεις, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος και κοινά αποδεκτός τρόπος υλοποίησης του έργου.

3) Ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα το πολυδάπανο αυτό έργο, αφού υπάρχουν άλλα μεγάλα προβλήματα, όπως αυτό της ποιότητας του νερού, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου και το κατεστραμένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητα των δημοτών και απαιτείται άμεσα η επίλυσή τους.

4) Ότι είναι προτιμότερη η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος αλλαγής φωτιστικών μικρότερης κλίμακας, όπως πχ σε ένα χωριό του Δήμου, αντί για την αλλαγή όλων των φωτιστικών του Δήμου Ερμιονίδας. Αυτό θα μας έδινε ένα απτό παράδειγμα για τη σχέση κόστους-οφέλους, χωρίς ταυτόχρονα να βάζουμε σε κίνδυνο τα οικονομικά του Δήμου.

5) Ότι θα έπρεπε να γίνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα για το κόστος και την υλοποίηση του έργου, αφού κατατέθηκε από τον κ. Τάσο Λάμπρου άλλη πρόταση για Σύμβαση Ενεργειακής απόδοσης(ΣΕΑ), η οποία θα στοίχιζε 500.000,00€ λιγότερα και χωρίς δάνειο μάλιστα, καθώς επίσης και από την κ. Άννα Στρίγγου-Φωστίνη πρόταση ΣΕΑ επίσης χωρίς δάνειο, πράγμα που αναδεικνύει ότι μέσω του ανταγωνισμού υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα προστασίας των συμφερόντων του Δήμου μας.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, καλούμε τον δήμαρχο Ερμιονίδας να φέρει μια νέα πρόταση για την αλλαγή των φωτιστικών, η οποία θα είναι ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις, και ταυτόχρονα να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλήματων της καθημερινότητας προς όφελος της ποιότητας ζωής των δημοτών.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου, σε μεγάλο τμήμα της Αργοναυπλίας, έπειτα από δυνατούς κρότους που θύμιζαν εκρήξεις. Οι κρότοι ήταν...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο...

Προτείνουμε...