Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας: Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη για μέτρα στήριξης της παραγωγής

Ανακοίνωση από το Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αργολίδας και όμορων Νομών

Διανύουμε μια περίοδο που τα χτυπήματα για τον αγροτικό τομέα είναι σωρευτικά, κάνοντας για πολλούς παραγωγούς δύσκολη τη συνέχιση της καλλιέργειας. Οι περσινές ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς, οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, οι μεγάλες αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια και οι σημαντικές ζημιές από τους πρόσφατους ισχυρούς παγετούς διαμορφώνουν μια δραματική κατάσταση για τον αγροτικό τομέα.

Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε, αντί να συζητάμε για την απαιτούμενη αγροτική πολιτική, τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας και τα μεγάλα ελλείμματα σε υποδομές, να επικεντρώνουμε στα άμεσα και κρίσιμα για την επιβίωση των παραγωγών και την συνέχιση της παραγωγής.

Ειδικότερα για την Αργολίδα, οι ζημιές στα πορτοκάλια και σε κηπευτικά από τους πρόσφατους παγετούς είναι τεράστιες, με σοβαρή υποβάθμιση του καρπού και μεγάλη μείωση των αναμενόμενου εισοδήματος των παραγωγών. Οι ζημιές σε κάποιες περιοχές ή και σε κάποιες ποικιλίες αφορούν και στο φυτικό κεφάλαιο.

Ο ΕΛΓΑ και η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί που θα πρέπει να συμπεριλάβει τόσο εκείνους που η παραγωγή τους στο σύνολό της κατέστη μη εμπορεύσιμη, όσο και εκείνους που αναγκάζονται άρον άρον να συγκομίσουν την παραγωγή σε τιμές πολύ χαμηλότερες από ότι θα έπρατταν σε κανονικές συνθήκες. Στήριξη θα πρέπει να υπάρχει και σε όσους ζημιώθηκε το φυτικό κεφάλαιο με συνέπεια την απώλεια παραγωγής και τις επόμενες χρονιές.

Επιπλέον, το ενεργειακό κόστος για την άρδευση των καλλιεργειών έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Ειδικά για την Αργολίδα, το αγροτικό ρεύμα αποτελεί τον βασικό παράγοντα του κόστους παραγωγής και η εκτίναξή του δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τους παραγωγούς.

Θα πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως η δέσμευση της κυβέρνησης για επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος για τους τελευταίους μήνες του 2021. Επιπλέον, η ενίσχυση αυτή όχι απλά δεν πρέπει να μειωθεί στο 50%, αλλά θα πρέπει να δεσμευτεί η πολιτεία ότι θα καλύπτει το σύνολο των εξωφρενικών αυξήσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να οργανώσουν την καλλιέργεια τους για τη περίοδο που ξεκινά.

Όσον αφορά στα γεωργικά εφόδια, η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα θα δώσει μόνο μια μικρή διευκόλυνση ρευστότητας, όμως είναι ανεπαρκής μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις αγροτικών εφοδίων, κυρίως των λιπασμάτων.

Ως επαγγελματίες που παρέχουμε γεωργικές συμβουλές αλλά και προμηθεύουμε τους παραγωγούς με τα απαραίτητα αγροτικά εφόδια, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τα αδιέξοδα, την απογοήτευση και την απαξίωση της παραγωγής. Αν δεν υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις, είναι βέβαιο πως πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν, με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία.

Σε αυτές τις κατεπείγουσες συνθήκες, δε μπορούμε παρά να είμαστε στο πλευρό όσων διαμαρτύρονται και ζητούν μέτρα ανακούφισης των παραγωγών από πιέσεις που υφίστανται από παράγοντες που δεν εξαρτώνται από αυτούς.

Η οξύτητα των προβλημάτων είναι τέτοια, που απαιτείται η μέγιστη ενότητα και ενεργοποίηση των αγροτών και όλων των παραγωγικών και τοπικών φορέων ώστε να συνεχίσει η γη μας να καλλιεργείται και να παράγονται ποιοτικά προϊόντα που θα καλύπτουν τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες αλλά και θα ενισχύουν το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου, σε μεγάλο τμήμα της Αργοναυπλίας, έπειτα από δυνατούς κρότους που θύμιζαν εκρήξεις. Οι κρότοι ήταν...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο...

Προτείνουμε...