Το νέο ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τυπου – Ειδικός γραμματέας ο Γιώργος Αργυρίου

Έγινε το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου στην Αθήνα, η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. 

Στη θέση του ειδικού γραμματέα εξελέγη ο εκδότης της “Αργολικής Ανάπτυξης” Γιώργος Αργυρίου.

Συνολικά ψήφισαν 54 ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της Ένωσης και εξελέγησαν για το Δ.Σ. και τα όργανα της Ε.Ι.Ε.Τ. οι παρακάτω:

 

  • Πρόεδρος: Αντώνης Μουντάκης (Εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες, Κίσαμος Χανίων Κρήτης)
  • Α’ Αντιπρόεδρος: Σταύρος Μάτσης (Εφημερίδα Βήμα Δωδεκαννήσου, Ρόδος)
  • Β’ Αντιπρόεδρος: Διονύσης Τριανταφύλλου (Εφημερίδα Φωνή της Βισαλτίας, Νιγρίτα Σερρών)
  • Γενικός Γραμματέας: Νίκος Σουρλόπουλος (Εφημερίδα Πολίτης, Αλεξάνδρεια Ημαθίας)
  • Ειδικός Γραμματέας: Γεώργιος Αργυρίου (Εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη, Ναύπλιο)
  • Ταμίας: Άγγελος Βασίλαινας (Εφημερίδα Ενημέρωση Μεγάρων & Δυτικής Αττικής, Μέγαρα)
  • Μέλος: Παντελεήμων Κυδώνης (Εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια, Χίος)

Εξελεγκτική Επιτροπή: Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα Σέντρα, Καστοριά), Σπυρίδων Πλέουρας (Εφημερίδα Τομή στην Ενημέρωση, Πρέβεζα), Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος (Εφημερίδα Αναγγελία, Αγρίνιο).

Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο: Σταύρος Γεωργούλας (Εφημερίδα Ηχώ, Φλώρινα), Γιώργος Γιαουρδήμος (Εφημερίδα Σταθμός στην Ενημέρωση, Κως), Βασιλική Παπαδοπούλου (Εφημερίδα Φωνή Γρεβενών, Γρεβενά).

Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο: Γιώργος Γαλανομάτης (Εφημερίδα Βέροια, Βέροια), Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης (Εφημερίδα Αντίλαλος Μεσαράς, Μοίρες Ηρακλείου), Σωκράτης Στέλλιος (Εφημερίδα Αιχμή Αιτωλοακαρνανίας, Μεσολόγγι), Σταύρος Στρατάκης (Εφημερίδα Φωνή Μαλεβιζίου, Γάζι Ηρακλείου), Αικατερίνη Τσουβαλάκη (Εφημερίδα Κόσμος της Ενημέρωσης, Χανιά).

 

Η επόμενη μέρα

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θεωρώντας πως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη καθώς τα προβλήματα του κλάδου “τρέχουν” και είναι πολλά και σημαντικά, προχωράει από σήμερα στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Στην Γ.Σ. του περασμένου Σαββάτου παρουσιάσαμε όσα σχεδιάζουμε, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη:

1. Ασφαλιστικά: Στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων του Περιφερειακού Τύπου βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα ασφαλιστικά θέματα που αφορούν εκκρεμότητες που κυριολεκτικά πνίγουν τον κλάδο μας και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα για τις εφημερίδες – επιχειρήσεις μας.

Η ρύθμιση του ασφαλιστικού κρίνεται κομβική, εφόσον αφορά ευθέως στο μισθολογικό κόστος, ως προς την στήριξη του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου και της οικείας αγοράς εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.

Για τον λόγο αυτό, με συνεχείς παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, ζητήσαμε και θα επανέλθουμε άμεσα:

α. Την άμεση εξεύρεση οριστικής λύσης για τη διευθέτηση των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες εφημερίδων είχαν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 11/2017 – 12/2020 και τώρα καλούνται να τις ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ.

β. Την καταστατική τροποποίηση του ΕΔΟΕΑΠ ώστε να καλύπτονται πλήρως όσοι καταβάλλουν εισφορές στον Οργανισμό, ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων και του είδους της εκδοτικής επιχείρησης περιφερειακού και κλαδικού Τύπου. Το θέμα αυτό αφορά το σύνολο των εβδομαδιαίων εφημερίδων, δηλαδή όσες απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση.

γ. Την εξαίρεση των επιχειρήσεων περιφερειακού και κλαδικού Τύπου από την υποχρέωση καταβολής επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του ετήσιου τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Παράλληλα, αναμένουμε την εξέλιξη της προσφυγής μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της επιβολής του 2% επί του τζίρου μας υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Για όλες μας τις ενέργειες στα παραπάνω θέματα, σας έχουμε ενημερώσει, ωστόσο απαιτείται άμεση κινητοποίηση για να προχωρήσουν και να λυθούν πριν αυτά γίνουν ανυπέρβλητα.

2. Δημοσίευση Διακηρύξεων: Το να πετύχουμε να δοθούν δύο συνεχόμενες παρατάσεις στη δημοσίευση των Διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο (2015 – 2020, 2021 – 2023), θεωρούμε ότι αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα, διόλου αυτονόητο, για το οποίο όμως θα ‘πρεπε να δουλέψουν πολλοί. Και οι Ενώσεις συνεργαζόμενες, αλλά και πολλοί συνάδελφοι που συνέβαλαν σημαντικά σ’ αυτές τις επιτυχίες.

Ο αγώνας όμως για την οριστική λύση του θέματος συνεχίζεται και παρ’ ότι η παράταση των Διακηρύξεων ισχύει μέχρι τις 31-12-2023, με συνεχείς παρεμβάσεις επιμένουμε στην οριστική τους “απελευθέρωση”.

Μάλιστα, το θέμα τέθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες συναντήσεις (Νοέμβριος 2021) που είχαμε τόσο με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, όσο και τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου.

3. Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Αρχείων εφημερίδων: Έχει γίνει ήδη η πρώτη συζήτηση με τον -πρώην από χθες Δευτέρα- υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντά και αυτό που μένει είναι να καταθέσουμε πλήρη πρόταση, σε συνεργασία με την ΕΔΙΠΤ, στον υφυπουργό κ. Λιβάνιο, για να τρέξουν οι διαδικασίες.

4. Ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων Τύπου: Επίσης, στον κ. Γεωργαντά είχε τεθεί και το θέμα να επιδοτηθούν τα μέλη μας, για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων τους, με την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, laptop ή tablet και αναβάθμιση των ιστοσελίδων τους. Και αυτή η πρόταση θα επικαιροποιηθεί στον κ. Λιβάνιο.

5. Μέτρα στήριξης Περιφερειακού Τύπου: Όπως έχουμε επισημάνει, δεν μας καλύπτει απλά μια “εφάπαξ στήριξη”, όπως ο συμψηφισμός της τριετούς οφειλής του 2% στον ΕΔΟΕΑΠ, που ήταν βέβαια μια σημαντική επιτυχία των τριών Ενώσεων, όμως ο Περιφερειακός Τύπος έχει την ανάγκη στήριξης διαχρονικά (όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες). Γι αυτό ζητήσαμε να τεθεί ένα δίκαιο -κατ’ έτος- πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων.

Το θέμα αυτό το θέσαμε πρόσφατα ως ΕΙΕΤ σε συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου (9-11-2021), καταθέτοντας τις παρακάτω προτάσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση:

α. Κάθε εφημερίδα, ημερήσια και εβδομαδιαία που βρίσκεται στο μητρώο των εφημερίδων, θα πρέπει να λάβει ένα μίνιμουμ ποσό, μιας και πληροί μιας σειράς προϋποθέσεων για να συμπεριληφθεί σε αυτό.

β. Το υπόλοιπο ποσό ή μέρος αυτού να διατεθεί με βάση των αριθμό των εργαζομένων, αλλά για όλους τους εργαζόμενους και με υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.), κριτήριο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα επενδυτικά προγράμματα και στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις -ενισχύσεις. ή των εργαζομένων με κάθε μορφή απασχόλησης την στιγμή που γίνεται η δήλωση.

6. Εκπαιδευτικό – επιμορφωτικό πρόγραμμα δημοσιογράφων: Στόχος μας είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικού – επιμορφωτικού προγράμματος για δημοσιογράφους, σε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, κ. Γιώτα Αντωνοπούλου.

7. Περιφερειακή συνεργασία των μελών: Καθώς στη νέα διοίκηση δεν εκπροσωπούνται όλες οι Περιφέρειες της χώρας στο 7μελες Δ.Σ. και θεωρώντας πάντα πως μόνο με συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα για τον κλάδο μας, ένα βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η συνεργασία μεταξύ των μελών της Ε.Ι.Ε.Τ. ανά Περιφέρεια. Έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα σε κάποιες Περιφέρειες και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Σ’ αυτή τη συνεργασία η διοίκηση της Ε.Ι.Ε.Τ. θα έχει συντονιστικό ρόλο.

8. Μηδενικός ΦΠΑ: Το αίτημα μας για μηδενικό ΦΠΑ (από 6% που είναι σήμερα) στις συνδρομές και τις πωλήσεις φύλλων έχει προχωρήσει σημαντικά και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα εγκριθεί σύντομα.

9. Συνέδρια Περιφερειακού – Κλαδικού Τύπου: Θεωρώντας ότι τα Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα (2017) και το Ναύπλιο (2018) ήταν μια καλή αρχή κατ’ αρχήν για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Ενώσεων Τύπου, αλλά κυρίως μπήκαν οι βάσεις για την ενίσχυση της δυναμικής μας προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, σχεδιάζουμε τη διοργάνωση Συνεδρίων στην Αττική και την Κρήτη, με ένα εξ αυτών να προγραμματίζεται εντός του 2022 και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σταθούν δίπλα στην ΕΙΕΤ που αυτή την εποχή έχει μεγάλη ανάγκη -όσο ποτέ- την ενότητα και την συνεργασία, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλά και μείζονα προβλήματα.

Τα προηγούμενα οκτώ χρόνια τείναμε χείρα συνεργασίας προς όλα τα μέλη, θεωρώντας ότι το κύρος και η ισχύς κάθε ενός στην τοπική του κοινωνία μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό και αρραγές μέτωπο που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Αυτό κάνουμε και τώρα, με την ευχή να ανταποκριθούν ΟΛΟΙ…

Μετά συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Ο Δημήτρης Καρούντζος υποψήφιος με το “Όραμα Δημιουργίας” του Δημήτρη Ορφανού

Ένας άνθρωπος με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά του Ναυπλίου συμπεριλαμβάνεται στην παράταξη "Όραμα Δημιουργίας" του Δημήτρη Ορφανού και θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές: Πρόκειται...

Πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ στη Βραζιλία για τον 15χρονο Αργείτη Θάνο Κορομπόκη

Μια μεγάλη διεθνή διάκριση απέσπασε η γνωστή ταινία του 15χρονου Αργείτη Θάνου Κορομπόκη με τον τίτλο "It’s me": Το βίντεο που πριν από ένα χρόνο...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή, η απονομή του...

Ο Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς

Πηγή: www.efsyn.gr Ραγδαίες οι εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης, καθώς...

Ευχαριστήριο του Φώτη Δαμούλου για την επιτυχία της περιφερειακής έκθεσης “Πελοπόννησος Expo”

Ευχαριστήρια επιστολή του Φώτη Δαμούλου, προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας Αγαπητές...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων....

Ανδριανός: Προχωρά η παραχώρηση της πλατείας του Δικαστικού Μεγάρου στο Δήμο Ναυπλιέων

Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός έκανε...

Γκάλοπ στην Ερμιόνη: 517 πολίτες αξιολόγησαν τα προβλήματα του τόπου και έκαναν προτάσεις

Ανακοίνωση από την «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» και την...